14 Οκτ 2019

Προχώρησαν σε βάθος 30-35 χλμ

«Ταμείο» της μέχρι τώρα επέμβασης της Τουρκίας στη Συρία με την ονομασία «Πηγή της Ειρήνης» έκανε την Κυριακή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας.


«Η συνολική περιοχή που έχουμε απελευθερώσει, ο τουρκικός στρατός και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έφτασε τα 109 τ.χλμ.» είπε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος έχουν σκοτωθεί 440 «τρομοκράτες», 26 έχουν τραυματιστεί και έχουν συλληφθεί 24. Επίσης σκοτώθηκαν 18 Τούρκοι πολίτες από επιθέσεις του PKK και έχουν τραυματιστεί 147.

Σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν έχουν χάσει τη ζωή τους 2 Τούρκοι στρατιώτες και 16 μέλη του Συριακού Εθνικού Στρατού που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Νωρίτερα, πάντως, οι Κούρδοι ισχυρίζονταν πως έχουν σκοτώσει 75 Τούρκους στρατιωτικούς.

Μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυσε: «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους. Το ζήτημα αυτό είναι ζήτημα επιβίωσης της Τουρκίας!».

Ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η επιχείρησή μας δεν έχει στόχο τους Κούρδους. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη την λαμβάνουμε από τους Κούρδους της Συρίας» και σημείωσε: «Δεν επιτρέπουμε, ούτε θα επιτρέψουμε ένα κράτος τρομοκρατίας στα βόρεια της Συρίας».

Ο Τούρκος πρόεδρος έσπευσε επίσης να πει πως «αντιμετωπίζουμε όσους απειλούν τη χώρα μας με κυρώσεις. Έκαναν λάθος όσοι νόμισαν ότι θα κάνουν την Τουρκία να λοξοδρομήσει από τους στόχους της».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει τους Κούρδους της Συρίας (YPG) με 30.000 φορτηγά με όπλα και πολεμικό εξοπλισμό, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ σύμφωνα με το Reuters τελικώς οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες μπήκαν στην πόλη Τελ Αμπιάντ. Η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη, όπως δήλωσε ένας μάρτυρας στο Reuters.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη