2 Οκτ 2019

Άμεσες πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο

Αποφασισμένη είναι η Κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα του μεταναστευτικού.


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να αναδείξει το μεταναστευτικό ζήτημα.


Τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου που δέχονται σε πρώτη φάση τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ασφυκτιούν.

Με στόχο την αποτροπή και ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου και στη διεθνοποίηση του ζητήματος σε όλα τα επίπεδα η Κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια κακών χειρισμών από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποφασισμένη να δώσει οριστική λύση.

Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι απαντώντας στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ανέφεραν: Ο εκπρόσωπος του κόμματος που έλεγε «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και δημιούργησε τον καταυλισμό της ντροπής στη Μόρια, έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε. Ας το καταλάβουν καλά στον ΣΥΡΙΖΑ. Η χώρα έχει σύνορα. Και οι πρόσφυγες/μετανάστες, ούτε «λιάζονται», ούτε «εξαφανίζονται».

Αντιμετωπίζουμε την κατάσταση με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο, όπως προβλέπει το Ενωσιακό δίκαιο. Όμως η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να δεχθεί όλους όσοι αναζητούν μια καλύτερη τύχη. Ένταξη στο σύστημα ασύλου θα υπάρχει μόνο για όσους αιτούντες έχουν προσφυγικό προφίλ κι όχι για όσους παρελκυστικά υποβάλουν αιτήματα ασύλου.

Επίσης, διεθνοποιούμε το πρόβλημα, θέτοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και όλες τις χώρες από τις οποίες «διακινούνται» αυτές οι μεταναστευτικές ροές προ των ευθυνών της, ζητώντας να εκφραστεί εμπράκτως η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα. Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση το αντιμετώπισε ιδεοληπτικά κι ως αντιπολίτευση το χειρίζεται ανεύθυνα.
Διεθνοποίηση του μεταναστευτικού

Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης που προήδρευσε στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, επεσήμανε την ανάγκη οριστικής λύσης, αποσυμφόρησης των νησιών και αυστηροποίηση της διαδικασίας ασύλου, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έδωσε σήμερα το στίγμα των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που πρόκειται να ληφθούν.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός, χθες μιλώντας στους νεοεκλεγέντες βουλευτές που δέχτηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε: «Εμείς ακολουθούμε άλλη πολιτική. Πιο αυστηρή. Δεν ακολουθούμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», δίνοντας έμφαση στις παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο.


Η κυβέρνηση σπεύδει να αναλάβει πρωτοβουλίες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς γνωρίζει ότι το μεταναστευτικό που «σκάει» στα χέρια της, ως «προίκα» από την προηγούμενη κυβέρνηση, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ που καλείται να διαχειριστεί.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στα βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων μας, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα. Ήδη την τελευταία εβδομάδα έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες και γίνονται καθημερινά επιπλέον 23 περιπολίες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

Αύξηση των επιστροφών, από 1.806 στα 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε 10.000 μέχρι το τέλος του 2020.

Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα.

Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

Διεθνοποίηση του προβλήματος, πέραν της ανάδειξης του θέματος από τον πρωθυπουργό στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τέσσερις ενέργειες:

(α) Πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο το οποίο θα παρουσιαστεί από κοινού από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 7-8 Οκτωβρίου 2019.

(β) Επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιώργου Κουμουτσάκου στην Τουρκία στις 2-3 Οκτωβρίου 2019 για συνομιλίες για το θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, κύριο Σοϊλού.

(γ) Επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας σε Τουρκία και Ελλάδα εντός της εβδομάδας.

(δ) Ελληνική πρωτοβουλία για συμπερίληψη του θέματος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης-18ης Οκτωβρίου.

Ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι «θα δούμε όλα τα ζητήματα» εν όψει της Συνόδου Κορυφής, απαντώντας στην ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα θέσει το θέμα της ποσόστωσης-κατανομής των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Από τις συζητήσεις του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φάνηκε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Αθήνα περιμένει απτά αποτελέσματα από την Άγκυρα στο θέμα του ελέγχου των προσφυγικών ροών.

Για τα κλειστά κέντρα κράτησης, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι αυτά λειτούργησαν και στο παρελθόν, δεν είναι κάτι νέο για τη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η ισοπέδωση προσφύγων και μεταναστών δημιούργησε το πρόβλημα.

Σε άλλο ερώτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι στην πρόθεση της Κυβέρνησης να ζητήσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αλλά διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Για την ψήφο των ομογενών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερη συναίνεση σε ένα θέμα που αφορά στην συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίσει το δικαίωμα ψήφου στους πολίτες της.

Για το αν η Κυβέρνηση θα δεχθεί ενδεχομένως κάποιες από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι η πρόταση αυτή είναι αντισυνταγματική και προσβλητική, ελπίζοντας η Αξιωματική Αντιπολίτευση να διατυπώσει ουσιαστικές προτάσεις.
Αυστηρές ρυθμίσεις Χρυσοχοΐδη για τους μετανάστες

Ακόμα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προωθείται αυστηρή φύλαξη των συνόρων, αυστηρή εφαρμογή του νόμου για τους παράτυπους μετανάστες -που θα παραμένουν σε κλειστούς χώρους και θα επιστρέφουν στις χώρες τους με γρήγορες διαδικασίες- καθώς και πιο ορθολογική εφαρμογή των διαδικασιών παροχής ασύλου στους πρόσφυγες.

Οι οικονομικοί μετανάστες εκτιμούνται σε ποσοστό 75% των συνολικών αφίξεων, ανέφερε σε πρωινή του παρέμβαση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Λέσβος: Έφτασαν επτά βάρκες με μετανάστες σε δέκα λεπτά

Επτά βάρκες με μετανάστες έφτασαν το μεσημέρι μέσα σε δέκα λεπτά στη Λέσβο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, στις λέμβους επέβαιναν περίπου 300 μετανάστες.


Δύο βάρκες έφτασαν στην Σκάλα Συκαμιάς, μία λέμβος έφτασε στο λιμάνι του νησιού, μία στην περιοχή του αεροδρομίου και οι υπόλοιπες στο βόρειο τμήμα του νησιού.
Ύπατη Αρμοστεία: 10.258 μετανάστες έφτασαν μόνο τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες καλεί την Κυβέρνηση να μετακινήσει επειγόντως χιλιάδες αιτούντες άσυλο από τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης των νησιών στην ενδοχώρα.

Ο διεθνής οργανισμός χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Λέσβο, τη Σάμο και την Κω «κρίσιμη» και τις συνθήκες «ανεπαρκείς και επισφαλείς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, τον Σεπτέμβριο οι θαλάσσιες αφίξεις, κυρίως οικογενειών από τη Συρία και το Αφγανιστάν, ήταν 10.258 και ο αριθμός αυτός ήταν ο υψηλότερος μηνιαίος από το 2016.

Ακόμα, αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί φέτος τις περισσότερες αφίξεις στην περιοχή της Μεσογείου (περίπου 45.600 από τις 77.400 αφίξεις).

Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν τα σχέδια για τη μεταφορά στην ενδοχώρα πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο που έχουν ήδη λάβει έγκριση για να συνεχίσουν τη διαδικασία ασύλου, ταυτόχρονα με τη δημιουργία νέων θέσεων στέγασης στην ηπειρωτική Ελλάδα, «όπου τα περισσότερα κέντρα λειτουργούν στα όρια της χωρητικότητάς τους».

Ακόμα, η Ύπατη Αρμοστεία καλωσορίζει τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης για προτεραιοποίηση της ανακούφισης της πίεσης από τα νησιά και της προστασίας των ασυνόδευτων παιδιών, ωστόσο σημειώνει ότι προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία η ταλαιπωρία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς μόνο ένα στα τέσσερα βρίσκεται σε ξενώνα κατάλληλο για την ηλικία του.

Όπως περιγράφει, «περίπου 500 παιδιά στεγάζονται μαζί με ενηλίκους με τους οποίους δεν έχουν κάποια συγγενική σχέση σε μια μεγάλη σκηνή στη Μόρια. Στη Σάμο, πάνω από δέκα ασυνόδευτα κορίτσια κοιμούνται σε βάρδιες σε ένα μικρό κοντέινερ, ενώ άλλα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται στις οροφές των κοντέινερ».

Απευθύνει δε έκκληση στα ευρωπαϊκά κράτη να ανοίξουν θέσεις για τη μετεγκατάσταση των παιδιών αυτών ως άμεση προτεραιότητα.

Επίσης, ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του αποφεύγει να σχολιάσει τα μέτρα επιτάχυνσης και αυστηροποίησης των διαδικασιών ασύλου, που ανακοινώθηκαν χτες, καθώς αναμένει να λάβει γραπτώς περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη