14 Οκτ 2019

Κυριάκο, δώσε μου την Προεδρία! «Ξέφυγε» η Φώφη! Ποια ονόματα «έπαιξαν»!

Ένα μεγάλο παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη, με φόντο την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας,
μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εάν μπορούσαμε να συνοψίσουμε τα όσα εξελίσσονται, θα ...

καταγράφαμε την αγωνία της κας Γεννηματά, που κωδικοποιείται σε μία και μόνο πρόταση: «Κυριάκο, δώσε μου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας!».

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», εκτός από το ένα ραντεβού μεταξύ του πρωθυπουργού και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής που έχει γίνει γνωστό,έχουν υπάρξει και άλλες επαφές, ενώ στη διαπραγμάτευση έχουν…εμπλακεί και ενδιάμεσοι που μεταφέρουν μηνύματα και στις δύο πλευρές και θεωρούνται απόλυτα έμπιστοι, που δεν ανήκουν στον κομματικό πυρήνα των δύο κομμάτων,για να μη διαρρεύσουν ονόματα και πλαίσιο συμφωνίας.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, η κα Γεννηματά έχει εκφράσει την αγωνία της με πολλούς τρόπους, καθώς έχει ταυτίσει το θέμα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με την πολιτική της επιβίωση, μια και ήδη στο κόμμα της έχουν αναπτυχθεί φυγόκεντρες δυνάμεις που την απειλούν.
Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η κα Γεννηματά έχει βάλει στο τραπέζι του…παζαριού, τα παρακάτω:
· Εκλογικό νόμο
· Αναθεώρηση Συντάγματος
· Ψήφο αποδήμων
Είναι δε τόση η αγωνία της, που δεν θα διστάσει να ψηφίσει και αλλαγή εκλογικού νόμου ακόμη και μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με στόχο να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές, ακόμη και εάν αυτό κινείται στα όρια της συνταγματικής εκτροπής.
Η κα Γεννηματά, στις συζητήσεις, επισημαίνει πως, αν δεν περάσει η θέση της, τότε δεν θα μπορέσει να «πουλήσει» τίποτε ούτε στο εσωκομματικό της στρατόπεδο, αλλά ούτε και στους εναπομείναντες ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής,και μοιραία ή θα την ανατρέψουν ή θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και τα δυο! Με αυτόν τον τρόπο στέλνει το μήνυμα στο Μαξίμου, ότι η δική της επιβίωση αποτελεί φραγμό στην επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής φέρνει ως πρόσθετο επιχείρημα ότι εθιμικά το ένα κόμμα που κυβερνά εκλέγει Πρόεδρο Δημοκρατίας από τον άλλον πολιτικό χώρο.
Αλλά αυτό μόνο έτσι δεν είναι, μια και υπάρχουν πολλά ιστορικά παραδείγματα όπου αυτό δεν συνέβη(π.χ.: Κ. Μητσοτάκης-Κ. Καραμανλής, Α. Παπανδρέου- Χρ. Σαρτζετάκης κ.ά.),ενώ εάν κάποιος δεν πήγαινε σε άλλον πολιτικό χώρο αυτός δεν είναι το ΠΑΣΟΚ, μια και συνέπλευσαν και κυβερνητικά, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι βέβαια που το Μαξίμου δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε ως σενάριο φαντασίας, όπως υποστήριζαν πηγές από τη ΝΔ.
Αν και αρχικά στο τραπέζι είχαν πέσει τα ονόματα των κ.κ. Σημίτη και Βενιζέλου, στην πορεία και οι δυο…κόπηκαν για διάφορους λόγους, αλλά κυρίως γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία.
Όπως μάλιστα σχολίαζε κορυφαίος παράγοντας της Κεντροδεξιάς, «είπαμε να συνεργαστούμε μαζί τους, να εντάξουμε κάποια στελέχη τους, αλλά όχι να βάλουμε και στην Ηρώδου του Αττικού πρόσωπα που έκαναν κακό στην πατρίδα, αλλά και έβριζαν τη Νέα Δημοκρατία διαχρονικά».
Από την άλλη, ως εναλλακτικές έπεσαν και τα ονόματα του κ. Νίκου Αλιβιζάτου,που ήταν υποψήφιος για την Προεδρία το 2015 μετά από πρόταση του Ποταμιού, ενώ είχε και τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, της κας Μαρίας Δαμανάκη αλλά και της κας Άννας Διαμαντοπούλου.
Για την ώρα πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του(αν και θα επιθυμούσε την εκλογή γυναίκας και μάλιστα μίας που το όνομά της θα έχει εμβέλεια πέρα των συνόρων της χώρας), καθώς θεωρεί ότι η οποιαδήποτε ανακίνηση του ζητήματος μόνο ζημιά τού κάνει.Έτσι, ακούει τους πάντες, μια και δεν θέλει να δεσμευτεί σε ένα τέτοιο ζήτημα, που το θεωρεί κομβικό στη χάραξη του πολιτικού σχεδιασμού του. Μάλιστα υποστήριζαν ότι η όποια απόφαση του πρωθυπουργού δεν θα έχει ως στόχο να δημιουργήσει έναν νέο πόλο εξουσίας στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πάντως δεν λείπουν οι φωνές που επιμένουν ότι η Ελλάδα έχει Πρόεδρο, και μάλιστα επιτυχημένο, τον Προκόπη Παυλόπουλο, που συγκεντρώνει την αποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ,και μια υπερψήφισή του θα έδινε το σήμα ότι μπορεί σε βασικά ζητήματα να υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.
Μπορεί το επιχείρημα όσων από το επιτελείο του πρωθυπουργού διαφωνούν με την επιλογή Παυλόπουλου να είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τον ψήφισε ως Πρόεδρο, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος απέδειξε σε μια δύσκολη περίοδο ότι τα πήγε καλά. Καθώς μάζεψε εγκαίρως επικίνδυνες επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ και σώζοντας την παρτίδα σε κομβικά θέματα, που θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει την πατρίδα σε περιπέτειες.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι υπάρχουν αρκετές ενστάσεις, και εντός ΝΔ, στα σχέδια για να περάσει η κυβέρνηση μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους, διότι αυτό ενδέχεται πρόσκαιρα να την διευκολύνει, μια και έχει την πλειοψηφία, αλλά, όπως τόνιζαν, ένας Πρόεδρος μονοκομματικός δεν είναι ό,τι καλύτερο για το πολίτευμα, μια και σε αυτήν τη θέση απαιτούνται συνθέσεις. Επιπροσθέτως, μπορεί σήμερα να διευκολύνει το «151» την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον με άλλο κόμμα.


του ειδικού συνεργάτη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη