12 Οκτ 2019

Αρνητικός ο Τσίπρας στην πρόταση της Κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων κατέθεσε ο πρόεδρος του
κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πρόταση βασίζεται στο πόρισμα της ειδικής επιστημονικής επιτροπής στο υπουργείο Εξωτερικών.


“Η πρόταση αυτή προβλέπει να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, όλοι όσοι έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Και να εκλέγουν από τρεις έως δώδεκα βουλευτές Επικρατείας, αναλόγως με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού”, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτοί να συζητήσουν και κάθε άλλη σχετική πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τη ψήφο των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού. Με μία και μόνο προϋπόθεση, όπως είπε: “Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας.

Μία τέτοια σκοπιμότητα, πέραν της προφανούς θεσμικής ανευθυνότητας για όσους θα το επιχειρούσαν, θα διακινδύνευε και το πολυτιμότερο χαρακτηριστικό του απόδημου ελληνισμού που είναι η ενότητα στον κοινό εθνικό στόχο της στήριξης των εθνικών συμφερόντων αλλά και της θετικής προβολής της πατρίδας μας στο εξωτερικό”.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί απέναντι σε οποιαδήποτε πρόταση επιχειρήσει να μετατραπούν οι Έλληνες του εξωτερικού “σε αντικείμενο ψηφοθηρίας ή να χωρίσουμε τους ομογενειακούς τους συλλόγους, ανάλογα με το κόμμα που υποστηρίζουνε”.

Ακόμα, επισήμανε ότι η πρόταση που του παρουσίασε προφορικά ο πρωθυπουργός στη συνάντησή τους, “δυστυχώς εκεί κατατείνει”.

“Θα περιμένουμε να δούμε και γραπτώς τις τελικές του προτάσεις. Τον προέτρεψα όμως να αλλάξει ρότα ώστε να βρούμε τον κοινό τόπο των προτάσεων μας και να προχωρήσουμε συναινετικά. Και σε κάθε περίπτωση να μην οδηγήσουμε τους Έλληνες της διασποράς στο διχασμό”, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταλήγοντας επί του θέματος, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως “οι μεγάλες θεσμικές τομές απαιτούν ευρύτατες συναινέσεις και κυρίως συνθέσεις ανάμεσα στις παρατάξεις που αποτελούν τους κεντρικούς πόλους διεκδίκησης της διακυβέρνησης στον τόπο. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι επιλογή πολιτικής αλλά και θεσμικής εκτροπής. Από την οποία δεν θα κερδίσει κανείς”.
Τι ζήτησε από τον Μητσοτάκη για την Τουρκία

Ακόμα, όπως αποκάλυψε, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό συζητήθηκε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

"Κάλεσα τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει επιτέλους την εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας, που από κοινού με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πετύχαμε ως απόφαση στο προηγούμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Οι διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, δεν αντιμετωπίζονται με μια τακτική κατευνασμού απέναντι στον παραβάτη του Διεθνούς δικαίου, αλλά ούτε και συμψηφισμού με τις προσφυγικές ροές.

Η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία και σε κάθε περίπτωση να μην απεμπολεί τα ήδη κεκτημένα σε επίπεδο αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη