23 Οκτ 2019

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ...ΣΟΚ από το φιάσκο του ΦΠΑ ενώ ο ΗΡΑΚΛΗΣ απειλεί να χρεοκοπήσει τις τράπεζες!

Καταιγίδα που μπορεί να καταστρέψει τις συστημικές τράπεζες είναι το σχέδιο-σχεδία
Ηρακλής. Προφανώς οι θεσμοί που το ενέκριναν λειτουργούν με την ίδια αφασία και προχειρότητα που τους διακρίνει όλα αυτά τα χρόνια του Μνημονίου.



Aπό την Αθηνά Δημητρίου
Αν κάποιοι εξέπεσαν στα μάτια του μέσου οξυδερκούς Ελληνα αυτά τα χρόνια της οικονομικής κόλασης είναι οι διαβόητοι θεσμοί τόσο της Ε.Ε. όσο και το περίφημο ΔΝΤ. Αποδείχθηκαν ολίγιστοι, πεπετζήδες και φούσκες.
Πάμε λοιπόν στον Ηρακλή: Kανένας Ηρακλής δεν μπορεί να αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός από τους πλειστηριασμούς των ακινήτων που ανήκουν σε τυχοδιώκτες ιδιοκτήτες οι οποίοι περίμεναν την Σεισάχθεια του Σύριζα και δεν πλήρωναν τα δάνειά τους ενώ μπορούσαν.
Δεν μιλάμε για τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε πραγματικά δύσκολη θέση αλλά για κάτι βίλαρχους στο Πανόραμα Βούλας, στα βόρεια και νότια προάστεια και σε άλλες προνομιούχες περιοχές της χώρας.
Ολα αυτά τα ακίνητα των τυχοδιωκτών ιδιοκτητών πρέπει να βγουν στο σφυρί ειδικά τώρα που στη Γλυφάδα πουλάνε τα νέα διαμερίσματα από 8.000 το τ.μ. στον πρώτο όροφο!
Για τις τράπεζες υπάρχει μόνο η επιλογή του πλειστηριαμού για τα πολυτελή ακίνητα τα οποία περιέργως δεν τα έχουν βγάλει ακόμη προς πώληση.
Στο μεταξύ σε μεγάλο φιάσκο εξελίσσεται η ανακοίνωση του μέτρου της κυβέρνησης για την αναστολή του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται, με εξαίρεση τους αγοραστές πρώτης κατοικίας.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, μετά τη διαπίστωση των πιθανών επιπλοκών αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου καταγράφεται γενικευμένο «μπλακ άουτ», καθώς ουδείς κατασκευαστής αναλαμβάνει το ρίσκο να εκδώσει μια οικοδομική άδεια που θα επιβαρύνεται με 24%, όταν λίγους μήνες αργότερα αυτό δεν θα ισχύει-σημειώνει στο ρεπορτάζ στη Καθημερινή ο Νίκος Ρουσάνογλου.
Αντιλαμβάνεστε ότι η συριζαική οξυδέρκεια περισσεύει και στους γαλάζιους εγκαφάλους. Καλά θα κάνει ο Γεραπετρίτης αντί να αναλώνεται σε προσωπικές συνεντεύξεις να ελέγχει αυστηρά τι βγάζουν προς τα έξω οι οξυδερκείς υπουργοί της κυβέρνησης όπως αυτό το τρολάρισμα με την επιστροφή του 5% από το 100% της προκαταβολής φόρου.
Αυτά είναι συριζέικες αγυρτείες θολωμένων μυαλών.
Οσο αφορά το σχέδιο Ηρακλής αλίμονο εάν το αποδεχθούν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών ενώ μπορούν να κερδίσουν ακόμη και τα διπλά εάν βγάλουν στα σπίτια σε πλειστηριασμό στις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Ακόμη και το Ελληνικό για να είναι κερδοφόρο πρέπει να πουληθούν οι 10 χιλιάδες κατοικίες. Οι τράπεζες που έχουν τουλάχιστο 10 Ελληνικά κοκκινισμένα γιατί να μην βγάλουν κέρδη ώστε να ικανοποιηθούν οι μεγαλομέτοχοι αλλά και ν ανέβουν οι τιμές των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο;
Οι πλειστηριασμοί είναι και μία απόδοση δικαιοσύνης για τους συνεπείς δανειολήπτες που έφτυσαν αίμα να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται μακάκες.
Ειδικότερα για τον ΦΠΑ σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη να διευκρινιστεί το τι τελικά θα ισχύσει άμεσα, δεδομένου ότι επί του παρόντος, η οικοδομή όχι απλά δεν έχει τονωθεί, αλλά αντιθέτως έχει βρεθεί προ αδιεξόδου. Εφόσον μάλιστα η κυβέρνηση προχωρήσει, όπως είναι το επικρατέστερο σενάριο, στην αναστολή του ΦΠΑ μόνο για τις νέες άδειες που θα εκδοθούν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και μέχρι το τέλος του 2022, είναι δεδομένο ότι οι τελευταίοι μήνες του 2019 θα χαρακτηριστούν από την πλήρη κατάρρευση των ενάρξεων νέων οικοδομών και ασφαλώς και των πωλήσεων νεόδμητων ακινήτων.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται εντέλει η όλη προσπάθεια να πέσει στο κενό. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, ήδη ετοιμάζονται προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από μέλη του κατασκευαστικού κλάδου, που έχουν απόθεμα απούλητων νεόδμητων κατοικιών και ως εκ τούτου θα θιγούν από το μέτρο. Νομικοί κύκλοι σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα πιθανή η αποδοχή των προσφυγών από το ΣτΕ, καθώς το μέτρο θα είναι αντίθετο με τη διασφάλιση ίσης μεταχείρισης, αφού κάποια ακίνητα θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, ενώ άλλα θα αποφεύγουν τον φόρο, λόγω της νεότερης οικοδομικής άδειας.

Θα σώσει τις ελληνικές τράπεζες ή θα αποδειχθεί «πολύ λίγος» ο Ηρακλής; Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που έχει πάρει επάνω του αποκλειστικά ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός προχώρησε το τελευταίο διάστημα πιο πολύ από ό,τι επί πολλούς μήνες όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε και έφερνε το ίδιο σχέδιο.
Η τυπική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ανοίγει το δρόμο υλοποίησης, ο οποίος πάντως θα είναι μακρύς και αν πιστέψουμε το Γιάννη Στουρνάρα, δεν θα είναι και αρκετός. Η «κόντρα» Στουρνάρα – Ζαββού είναι έμμεση αφού δεν έχουν αντιπαρατεθεί ευθέως, αφορά τα δύο σχέδια, του ΥΠΟΙΚ και της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία στην αρχή ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ως συμπληρωματικά.
Στη συνέχεια, για άγνωστο λόγο υιοθέτησε το ιταλικό μοντέλο, αυτό που υποτίθεται ότι είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση – χωρίς μεγάλη πρόοδο πάντως. Η ιδιοσυγκρασία του ίδιου του κ. Ζαββού συμβάλλει στην κόντρα αφού ο υφυπουργός φθάνει να δηλώνει ότι το …. πρωτότυπο σχέδιο που ήδη εφάρμοσαν οι ιταλικές τράπεζες θα σώσει το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης.
Οι τεχνικές λεπτομέρειες ή μάλλον η έλλειψή τους προκαλούν ανησυχία στους τραπεζίτες που θα τις δουν στο παρά πέντε. Αν και ακόμη δεν διατυπώνουν δημοσίως αντιρρήσεις, παρά μόνο κάποιες δειλές επιφυλάξεις – κανείς δεν έχει τα κότσια να τα βάλει με το γκουβέρνο – πολύ γρήγορα θα φθάσει η ώρα της κρίσης.
Και ακόμη αν οι τράπεζες αναγκαστούν να «μπουν» στον Ηρακλή το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Αυτό τουλάχιστον εκτιμά ο Γιάννης Στουρνάρας. Επί του παρόντος, οι αγορές το βλέπουν θετικά και οι μετοχές ανεβαίνουν, ο δρόμος όμως είναι μακρύς.
Το σχέδιο εγκρίθηκε χωρίς τροποποιήσεις/βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής, λόγω της φάσης ωριμότητας στην οποία βρισκόταν η έγκριση του σχεδίου. Οι όποιες αλλαγές, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του σχεδίου, θα συζητηθούν κατά τη σύνταξη του σχετικού νόμου, κάτι που είναι περίεργο καθώς η διαβούλευση θα ακολουθήσει της έγκρισης.
Σε δυο βασικά σημεία έχουν εστιάσει οι τράπεζες: το ποιος, δηλαδή, και πότε καταβάλλει την προμήθεια για την εγγύηση καθώς και την ελάχιστη πιστοληπτική διαβάθμιση που απαιτείται να έχουν οι τίτλοι πρώτης διαβάθμισης (senior note) για να λάβουν την εγγύηση.
Oι τράπεζες αναμένουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου Ηρακλής προκειμένου να αξιολογήσουν πόσα και ποια κόκκινα δάνεια μπορούν να μεταφέρουν στο όχημα ειδικού σκοπού (SPV – Special Vehicle Purpose) που θα δημιουργηθεί με στόχο την εξυγίανση των ισολογισμών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο Σχήμα έχει πάντως προεξοφληθεί, καθώς η ταχεία εκκαθάριση των ισολογισμών του τραπεζικού συστήματος αποτελεί απαίτηση του SSM, κρίσιμες λεπτομέρειες από τις οποίες θα εξαρτηθεί πόσο κόκκινα δάνεια χωρούν στο Σχήμα, θα αποσαφηνιστούν τις προσεχείς ημέρες, όσο το νομοσχέδιο θα γράφεται από τους νομικούς του υπουργείου Οικονομικών.
Με βάση όσα είναι γνωστά, οι επενδυτικοί οίκοι είναι θετικοί. Ως «θετικό βήμα» στο ταξίδι για την πλήρη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων το χαρακτηρίζει η JP Morgan.
Ο οίκος σημειώνει ότι εκκρεμούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού καθώς και ότι η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την κινητοποίηση των τραπεζών και τη συμμετοχή τους. Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται: α) από το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν ώστε να μη θεωρείται το όλο πλάνο κρατική ενίσχυση, β) το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα, γ) τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι στην εκτέλεση του σχεδίου.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φέρεται ανοιχτή να συζητήσει και άλλες ρεαλιστικές λύσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων. “Θα εξετάσουμε με πολύ ανοιχτό πνεύμα, και έχουμε ζητήσει να μας κατατεθούν ιδέες ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός. Έθεσε, ωστόσο, τέσσερις προϋποθέσεις για όποια λύση έρθει στο τραπέζι:
α) Να μην έχει εποπτικές επιπτώσεις, δηλαδή κόστος στα κεφάλαια των τραπεζών.
β) Να μην έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, δηλαδή να είναι ξεκάθαρο ποιος πληρώνει και αυτός να μην είναι το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος.
γ) Να μην προσκρούει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., κινητοποιώντας το bail – in.
δ) Να συνίσταται στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα αγόραζαν οι επενδυτές διότι θα είχε τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.
κουρδιστο πορτοκαλι
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη