14 Οκτ 2019

Κερδίζει το στοίχημα της συναίνεσης για την Ψήφο των Αποδήμων ο Μητσοτάκης: Τι φοβάται ο Τσίπρας, τα τέσσερα σενάρια

Ευοίωνη τροπή φαίνεται να παίρνει η «πρόβα συναίνεσης» που έκανε ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συζήτησε μαζί τους για τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Η θετική ατμόσφαιρα που επικράτησε στις διαδοχικές συναντήσεις της περασμένης Παρασκευής εγκαινιάζει, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μια «νέα εποχή στις σχέσεις των πολιτικών δυνάμεων», οι οποίες «μπορούν πλέον να συνομιλούν, να διαβουλεύονται και να αναζητούν τον κοινό τόπο ακόμη και όταν δεν υπάρχει απόλυτη σύμπτωση απόψεων και θέσεων».


Αλλωστε το ζήτημα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων αποτελεί εδώ και χρόνια αντικείμενο έντονων διαφωνιών μεταξύ των μεγάλων παρατάξεων, γεγονός που έχει ως συνέπεια να μην εφαρμόζεται από το 2001 που θεσπίστηκε η συνταγματική διάταξη (άρθρο 51, παρ. 4) για «την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια», καθώς απαιτείται ο σχετικός νόμος να υπερψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής, να συγκεντρώσει δηλαδή 200 ψήφους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η κυβέρνησή του μπορεί να είναι εκείνη η οποία θα λύσει τον γόρδιο δεσμό που συνιστούν αφενός οι διαφορετικές απόψεις επί του θέματος και αφετέρου τα αντικρουόμενα, εν πολλοίς, συμφέροντα που υποκρύπτονται συχνά πίσω από τις ενστάσεις που διατυπώνονται.

Γι’ αυτό και παρότι ο ίδιος έχει εκφρασμένη από καιρό θέση επί του θέματος και το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη έτοιμη πρόταση, προσήλθε στη συνάντηση με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης «με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συνεννόησης», όπως επεσήμαναν συνεργάτες του, οι οποίοι σημείωσαν επίσης και την «παραγωγική στάση» που τήρησαν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Ο πρωθυπουργός εξάλλου είχε εκ των προτέρων ξεκαθαρίσει ότι βασική προϋπόθεση για την εξεύρεση κοινού τόπου -και υπ’ αυτή την έννοια κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση- αποτελεί ο σεβασμός στη συνταγματική αρχή της ισότητας της ψήφου. Αυτό, όπως έχει επανειλημμένα διακηρύξει ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε στους συνομιλητές του, σημαίνει ότι θα υπολογίζονται ισότιμα όλες οι ψήφοι των Ελλήνων, είτε ασκούν το δικαίωμά τους στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, «δίχως διαχωρισμούς σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνοι καταρχήν με αυτή την κυβερνητική θέση ήταν οι αρχηγοί των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης: η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και οι επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη χθες έγινε μεταξύ άλλων γνωστό πως υπάρχει διάθεση συμφωνίας η ψήφος να είναι επιστολική. Τα πράγματα σε αυτό το σημείο δεν είναι τόσο απλά, αφού σε αυτό διαφωνεί ο Γιάνης Βαρουφάκης και κυρίως το ΚΚΕ.

Θεωρείται πολύ πιθανό η κυβέρνηση να κάνει πίσω προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή. Ο πρωθυπουργός και η κ. Γεννηματά βρέθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος σχετικά με την εκλογή αντιπροσώπων από τον απόδημο ελληνισμό, στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να μπουν σε λεπτομέρειες.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ιδιαίτερης βαρύτητας τη στάση του κ. Κουτσούμπα, καθώς η τοποθέτησή του υπέρ της προσμέτρησης της ψήφου των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα έγειρε την πλάστιγγα αλλάζοντας τους συσχετισμούς, αφού στην περίπτωση που το ΚΚΕ συντασσόταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού αθροίζουν 101 βουλευτές, η υπόθεση θα ναυαγούσε καθώς η κυβερνητική πρόταση θα έμενε κάτω από τον πήχη των 200.

Ο Αλέξης Τσίπρας προς το παρόν, έχει περάσει απέναντι στο κλίμα συναίνεσης που επιχειρείται να συγκροτηθεί για την ψήφο των αποδήμων επιμένοντας να χρεώνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι την επιθυμεί για ψηφοθηρικούς λόγους.

Φοβάται δε, σύμφωνα με πληροφορίες της Κουμουνδούρου, ότι το ΚΚΕ ετοιμάζεται να "ενδώσει" στην κυβερνητική πρόταση και να στοιχηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος είναι ανοιχτός στις προτάσεις του Περισσού που θα εξασφαλίσουν να "περάσει" το νομοσχέδιο καθώς θα συμπληρωθούν οι απαιτούμενες 200 ψήφοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην Κουμουνδούρου "βλέπουν" παγίδα πίσω από την πρόταση που έχει θέσει ως προυπόθεση το ΚΚΕ για να συμφωνήσει με την Κυβέρνηση, προυπόθεση που αφορά στο να έχει απαραιτήτως ΑΦΜ ο ψηφοφόρος κατοικος εξωτερικού προκειμένου να του παρασχεθεί δικαίωμα ψήφου.

Επ' αυτού, κομματικές πηγές, μιλούν για … δώρο του περισσού στην κυβέρνηση κραδαίνοντας την απειλή της αντισυνταγματικότητας.

Το κεντρικό ζήτημα που αναδείχθηκε από τις συζητήσεις και συμφωνήθηκε να αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και εκπροσώπων των κομμάτων είναι πλέον το για ποιους υποψήφιους θα ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει τέσσερις προτάσεις - διαφορετικές εκδοχές:

- Η πρώτη υποστηρίζεται από την κυβέρνηση και την παρουσίασε προφορικά ο πρωθυπουργός: Με την ψήφο τους οι απόδημοι να εκλέγουν έναν αριθμό βουλευτών Επικρατείας, που γι’ αυτό τον λόγο θα αυξηθούν από 12 σε 15.

- Η δεύτερη προβλήθηκε από τη Φώφη Γενηματά: Να υπάρξει μια ενιαία περιφέρεια για τους Ελληνες του εξωτερικού.

- Την τρίτη την υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης: Να δημιουργηθούν περισσότερες -ίσως έξι ή επτά- εκλογικές περιφέρειες που να στέλνουν εκπροσώπους τους στη Βουλή των Ελλήνων.

- Την τέταρτη την υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος τάχθηκε κατά της επιστολικής ψήφου: Οι απόδημοι που διατηρούν δεσμούς με τη χώρα και ζουν στο εξωτερικό τα τελευταία, π.χ., 30 χρόνια να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία στα προξενεία για τις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες καθένας είναι εγγεγραμμένος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη