12 Οκτ 2019

Οι τρεις επιλογές του Τραμπ για την τουρκική εισβολή στη Συρία – α) Πόλεμος, β) Κυρώσεις, γ) Εκεχειρία

Για τρίτη μέρα είναι σε εξέλιξη είναι η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Τουρκίας στο βορειοανατολικό τμήμα της
Συρίας με τις συγκρούσεις να συνεχίζονται.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), υπό την ηγεσία των Κούρδων, γνωστοποίησαν ότι από τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον εννέα άμαχοι στη βορειοανατολική Συρία.

Έντεκα χωριά στις πόλεις στις περιοχές Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Αϊν έχουν «απελευθερωθεί», δηλαδή καταληφθεί, από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.

Η επίθεση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία δεν έχει ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο τις κόκκινες γραμμές που χάραξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει απειλήσει την Άγκυρα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομικές κυρώσεις αν χρησιμοποιήσει δυσανάλογη βία ή επιδείξει «απάνθρωπη» συμπεριφορά, δήλωσε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφέστερο ορισμό αυτών που αποκάλεσε κόκκινες γραμμές, το στέλεχος της αμερικανικής διπλωματίας διευκρίνισε πως η Ουάσινγκτον θα θεωρήσει ότι ξεπεράστηκαν εάν διαπιστώσει πως διαπράττεται «εθνική κάθαρση», ή ότι εξαπολύονται «αεροπορικά ή χερσαία πλήγματα αδιακρίτως εναντίον του άμαχου πληθυσμού».

«Δεν έχουμε δει σημαντικά παραδείγματα τέτοιων ενεργειών σε αυτό το στάδιο, όμως [η τουρκική επιχείρηση] δεν βρίσκεται παρά στην αρχή της ακόμη», πρόσθεσε ο αξιωματούχος -ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί- απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους.

Το ίδιο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο πρόεδρος Τραμπ ανέθεσε σε Αμερικανούς διπλωμάτες να αποπειραθούν να μεσολαβήσουν για να υπάρξει «κατάπαυση του πυρός» μεταξύ της Τουρκίας και των Κούρδων και να τερματιστεί η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εντωμεταξύ τα ξημερώματα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδος) προκάλεσε νέα ανησυχία καθώς σε ανάρτησή του στο Twitter άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να σταματήσει η αιματοχυσία στη βόρεια Συρία.

«Έχουμε μία από τις τρεις επιλογές:

»Να στείλουμε χιλιάδες στρατεύματα και να κερδίσουμε Στρατιωτικά, να πλήξουμε την Τουρκία πολύ σκληρά Οικονομικά και με Κυρώσεις, ή να διαμεσολαβήσουμε για την επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων!» έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν απειλεί: Θα στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη
Με απειλές συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, απειλώντας να στείλει στην Ευρώπη -δηλαδή στην Ελλάδα- εκατομμύρια πρόσφυγες.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ερντογάν δήλωσε την Πέμπτη πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατ. πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, εάν η Ευρώπη ή ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν τη στρατιωτική επιδρομή στη Συρία ως κατοχή.

«Θα ανοίξουμε τις πύλες και θα στείλουμε 3,6 εκατ. πρόσφυγες προς τα εκεί» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του.

Υπερασπιζόμενος την τουρκική επιδρομή στη Συρία, κι έπειτα από το κύμα διεθνούς κριτικής, ο Ερντογάν υποστήριξε πως η στρατιωτική επιχείρηση θα στηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς θα αντιμετωπίσει την κυριαρχία των Κούρδων στα βορειοανατολικά της χώρας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη