Τουρκικό παίγνιο. Γιατί η Άγκυρα εισήγαγε στρατεύματα στα βόρεια της Συρίας

10 Οκτ 2019

Ο Τουρκικός στρατός στα σύνορα με τη Συρία

ΜΟΣΧΑ, 9 Οκτωβρίου – RIA Novosti, Andrey Kots. Τα Τανκς M60, οι

τεθωρακισμένοι μεταφορείς προσωπικού M113, τα φορτηγά με προσωπικό, το πυροβολικό και οι αεροπορικές επιθέσεις – η Τουρκία ανέπτυξε σημαντικές δυνάμεις στα συριακά σύνορα και ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση, για την οποία ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ετοιμότητά τους την Κυριακή. Το RIA Novosti αναφέρει τους στόχους της νέας Τουρκικής εισβολής.

Ζώνη ασφαλείας
Ο στόχος της επιχείρησης Ερντογάν καλεί τη δημιουργία της λεγόμενης 30 χιλιομέτρων «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία, όπου έχει προγραμματιστεί να δεχτεί περίπου δύο εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που μετακινήθηκαν λόγω του πολέμου στην Τουρκία. Για να γίνει αυτό, ο στρατός σκοπεύει να καθαρίσει μεγάλες περιοχές ανατολικά του Ευφράτη από τις Κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας. Η τουρκία θεωρεί το Κουρδικό εργατικό κόμμα (ΡΚΚ), μια τρομοκρατική οργάνωση και θεωρεί την παρουσία του στην νότια σύνορα ως απειλή για την εθνική ασφάλεια


ΑΡ Φωτογραφία / Baderkhan Ahmad

Τουρκικά και αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Ταυτόχρονα, το ΡΚΚ και οι κουρδικές «Συριακές δημοκρατικές δυνάμεις» είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι του Νατοϊκού εταίρου της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι Αμερικανοί εκπαίδευσαν τους Κούρδους στις επιχειρήσεις μάχης για αρκετά χρόνια και τους εξόπλισαν με όπλα. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θεωρεί αυτές τις ομάδες ως νόμιμη δύναμη στη Συρία. Τον Αύγουστο, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να ιδρύσουν ένα κέντρο συντονισμού για κοινές επιχειρήσεις.
Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε αργότερα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες καθυστερούν στο σχηματισμό της ζώνης ασφαλείας, η ίδια η Τουρκία θα ξεκινήσει μια επιχείρηση εναντίον των Κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή. Η Ουάσιγκτον αντέδρασε νευρικά. Ο Πρόεδρος Donald Trump μάλιστα απείλησε ότι «θα καταστρέψει την οικονομία της Άγκυρας» εάν οι Τούρκοι υπερβούν ό, τι επιτρέπεται στη Συρία. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Σον Ρόμπερτσον, τόνισε ότι «οποιαδήποτε ασυντόνιστη στρατιωτική επιχείρηση από την Τουρκία θα μας προκαλούσε βαθιά ανησυχία, διότι θα έβλαπτε τα αμοιβαία συμφέροντα ασφαλείας μας στη βορειοανατολική Συρία.» Ο Σημαντικός Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Lindsay Graham μίλησε για την ετοιμότητά του να παρουσιάσει ένα δικομματικό νομοσχέδιο για τις κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας και την αναστολή της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Επίσημα, η Ουάσιγκτον δεν υποστηρίζει την εκκαθάριση του βόρειου τμήματος της Συρίας από τους Κούρδους. Αλλά, το πιο πιθανό , δεν θα παρεμβαίνει. Πρόσφατα ο Ερντογάν ανακοίνωσε για την αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από βάσεις στην Κουρδική επικράτεια και το Πεντάγωνο ενημέρωσε επισήμως ότι δεν θα συμμετάσχει στη στρατιωτική επιχείρηση του συμμάχου του ΝΑΤΟ. Από την άλλη πλευρά, το Trump επιβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει τους Κούρδους.
Ίσως είμαστε στη διαδικασία της αποχώρησης από τη Συρία, αλλά δεν έχουμε εγκαταλείψει με κανέναν τρόπο τους Κούρδους, που είναι ειδικοί άνθρωποι και υπέροχοι μαχητές », δήλωσε ο ηγέτης των ΗΠΑ. – Κατά τον ίδιο τρόπο, οι σχέσεις μας με την Τουρκία, τον εμπορικό μας εταίρο και τον εμπορικό εταίρο του ΝΑΤΟ είναι πολύ καλές. Η Τουρκία έχει ένα μεγάλο Κουρδικό πληθυσμό και είναι καλά κατανοητό ότι είχαμε μόνο 50 στρατιώτες που έχουν απομείνει σε αυτό το τμήμα της Συρίας και έχουν μετεγκατασταθεί, οποιεσδήποτε άσκοπες στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας θα είναι καταστροφικές για την οικονομία τους και το πολύ εύθραυστο νόμισμα τους, βοηθούμε τους Κούρδους οικονομικά και με όπλα.

Ένα μάτσο αντιφάσεις
Ωστόσο, για τους Κούρδους δεν κάνει πιθανώς ούτε κρύο ούτε ζέστη η «ηθική υποστήριξη» του Προέδρου των ΗΠΑ στο Twitter. Ο Μουσταφά Μπαλί, εκπρόσωπος της SDF έχει ήδη απειλήσει την Τουρκία με έναν «ολοκληρωμένο πόλεμο». Σε συνέντευξή του στο NBC, ο Κούρδος διοικητής Mazlum Abdi κάλεσε τους Αμερικανούς να επηρεάσουν την απόφαση του Donald Trump να αποσύρει στρατεύματα και δεν απέκλεισε ότι σε περίπτωση στρατιωτικής επιχείρησης θα συνεργαστεί με τον Σύριο Πρόεδρο Bashar al-Assad. Επιπλέον, απείλησε συγκαλυμμένα την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μαχητών του ISIS *, εξηγώντας ότι τα στρατεύματα που φυλάσσουν τους συλληφθέντες τρομοκράτες αναγκάζονται να μετεγκατασταθούν στα σύνορα ενόψει μιας επίθεσης.


© Φωτογραφία: παρέχεται από τον Ozkan Ozdil

Κούρδοι της Συρίας, μέλη των ομάδων αυτοάμυνας του λαού YPG

Το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου, η Αυτόνομη Διοίκηση των εδαφών στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσε την Γενική κινητοποίηση σε σχέση με την απειλή της τουρκικής εισβολής. «Καλούμε όλα τα θεσμικά όργανα και τις διοικήσεις μας, όλους τους ανθρώπους μας, να πάνε στα σύνορα με την Τουρκία για να εκπληρώσουν το καθήκον τους και να αντισταθούν σε αυτή την ιδιαίτερη ιστορική στιγμή», δήλωσε σε δήλωση η υπηρεσία Τύπου της διοίκησης. Με τη σειρά του, το Κέντρο Συντονισμού και Στρατιωτικών Επιχειρήσεων της SDF ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να εισάγει την ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοανατολική Συρία για να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Κούρδων.

Ταυτόχρονα, τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Τούρκοι δεν λαμβάνουν υπόψη τη θέση της επίσημης Δαμασκού. Η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας δεν αναγνωρίζει την αυτόνομη διοίκηση στα βορειοανατολικά της χώρας, η οποία ελέγχει το έδαφος ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και την στρατιωτική πτέρυγα τους – την SDF. Νωρίτερα , η Δαμασκός πραγματοποίησε αρκετούς ανεπιτυχείς γύρους συνομιλιών με την αυτόνομη κουρδική διοίκηση, παρόλο που οι Συριακές αρχές καταδίκασαν επανειλημμένα την πολιτική κατοχής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία. Η Ρωσία πιστεύει ότι τα μέρη της σύγκρουσης πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία. Μιλώντας για πιθανή Τουρκική επιχείρηση στη Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι όλα τα προβλήματα στο βόρειο τμήμα της χώρας πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου.
«Έχουμε επανειλημμένα εκφράσει τη θέση μας για το τι συμβαίνει στα βορειοανατολικά της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων των Συριακών -Τουρκικών συνόρων. Και η θέση μας είναι ξεκάθαρη, βασισμένη στην ανάγκη επίλυσης όλων των προβλημάτων αυτού του τμήματος της Αραβική Δημοκρατίας της Συρίας μέσω ενός διαλόγου μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της Δαμασκού και των εκπροσώπων των κουρδικών κοινοτήτων, οι οποίοι παραδοσιακά ζουν σε αυτόν τον τομέα «, δήλωσε ο Lavrov σε συνέντευξη Τύπου. Ο πολιτικός πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα διευκολύνει την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των Κούρδων και της Δαμασκού και τόνισε ότι η Μόσχα έχει έρθει σε επαφή τόσο με την κουρδική πλευρά όσο και με τους εκπροσώπους της επίσημης κυβέρνησης για την επίλυση προβλημάτων στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

REUTERS / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας

Τουρκικά και αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας

Με τη σειρά του, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε την Τουρκία ενάντια σε μια στρατιωτική επιχείρηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Mohammad Javad Zarif τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα επωφεληθεί από ενέργειες κατά της κυριαρχίας και της ασφάλειας της Συρίας.
* Tρομοκρατική οργάνωση απαγορευμένη στη Ρωσία.

https://ria.ru/20191009/1559591496.html
tokoutsavaki
Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη