22 Οκτ 2019

Επιστήμονες: Επικίνδυνη επιλογή οι λίγες ώρες ύπνου

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λίγες ώρες
ύπνου στον άνθρωπο είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Μία νέα όμως έρευνα συγκεκριμενοποιεί ακόμα περισσότερο τις περίπτωσεις, αναφερόμενη σε μεσήλικες με διαβήτη τύπου 2, καρδιακές νόσους ή αυτούς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.


Ο Χούλιο Φερνάντες–Μεντόζα, που διεξήγαγε τη μελέτη ετών και είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξηγεί ότι ένας άνθρωπος με τα πιο πάνω νοσήματα μπορεί να προστατευθεί, σε κάποιο βαθμό, αν καταφέρει να ρυθμίσει τουλάχιστον τον ύπνο του.

Στο παρόν ερευνητικό πλαίσιο, έλαβαν μέρος 1.600 ενήλικες ηλικιών από 20 έως 74 ετών, οι οποίοι εξετάστηκαν σε εργαστήριο ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι από ένα σύνολο 512 ανθρώπων που πέθαναν, το ένα τρίτο πέθανε από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό και το ένα τέταρτο από καρκίνο.

Εκείνοι που έπασχαν από υπέρταση ή διαβήτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό αν κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες.

Όμως, ο κίνδυνος αυτός αναστελλόταν όταν ο ύπνος υπερέβαινε τις έξι ώρες. Από την άλλη αυτοί που έπασχαν ήδη από καρδιακές νόσους ή είχαν υποστεί εγκεφαλικό είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τέτοιου τύπου ιατρικά περιστατικά αν κοιμούνταν λιγότερες από έξι ώρες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη