20 Οκτ 2019

Τουσκ: Έλαβα το αίτημα του Λονδίνου για νέα αναβολή στο Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε τα μεσάνυχτα
ότι έλαβε το αίτημα του Λονδίνου για νέα αναβολή του Brexit.

«Το αίτημα για αναβολή μόλις έφτασε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε», τόνισε με tweet του ο Τουσκ.



Με την ανάρτηση αυτή του Ντόναλντ Τουσκ έληξε το προηγούμενο θρίλερ τουλάχιστον ως προς το σκέλος εάν ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα στείλει το αίτημα για νέα παράταση, όπως τον «διέταξε» το βρετανικό κοινοβούλιο ή όχι.

Μέχρι την τελευταία στιγμή ο Τζόνσον υποστήριζε ότι δεν θα ζητήσει νέα παράταση για το Brexit, κορυφώνοντας την αγωνία και παίζοντας με τα νεύρα των Ευρωπαίων που ήδη έχουν κλονιστεί με αυτή την υπόθεση.

Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και την ώρα που ο Τουσκ δήλωνε ότι μίλησε με τον Τζόνσον και περιμένει την επιστολή, ο βρετανός πρωθυπουργός έστελνε επιστολές στους βουλευτές του δηλώνοντας ότι μια επιπλέον παράταση δεν έχει κανένα νόημα.
Δύο επιστολές από τον Τζόνσον;

Αν βέβαια αληθεύουν οι τελευταίες πληροφορίες ο Μπόρις Τζόνσον βρήκε τον εξής τρόπο για να ξεπεράσει το σκόπελο και να είναι και συνεπής ως προς την απόφαση του βρετανικού κοινοβουλίου αλλά και ως προς τα λεγόμενα του: Έστειλε δύο αντιφατικές επιστολές τη μία ενυπόγραφη και την άλλη ανυπόγραφη.

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έστειλε ανυπόγραφη την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για νέα αναβολή του Brexit, όπως ανέφερε μια κυβερνητική πηγή της Ντάουνιγκ Στριτ και οι Sunday Times, σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πηγή και τους Times, ο Τζόνσον έστειλε επίσης δεύτερη επιστολή με την οποία δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την νέα παράταση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση.

Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός έστειλε τρία έγγραφα: Ένα αντίγραφο του νόμου Μπεν, ο οποίος τον υποχρεώνει να ζητήσει νέα αναβολή του Brexit εάν δεν έχει εξασφαλιστεί συμφωνία, ένα σημείωμα που αναφέρει ότι ο Τζόνσον εξαναγκάστηκε να στείλει την επιστολή και ένα ακόμη στο οποίο τονίζει ότι δεν θέλει καμία παράταση, τόνισε μια κυβερνητική πηγή και οι Sunday Times.
Τα επόμενα βήματα

Ωστόσο, αφού οι Βρυξέλλες έλαβαν το αίτημα για παράταση εντός του χρονικού περιθωρίου (που έληγε στις 11 μ.μ. ώρα Λονδίνου, 1 π.μ. ώρα Ελλάδας) είναι υποχρεωμένες να το μελετήσουν και να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Όπως εξηγούσαν αναλυτές, παρά την οργή των Ευρωπαίων και την ψυχολογική κούρασή τους εάν ο Τζόνσον ζητήσει την παράταση –κάτι που έμοιαζε πολύ πιθανό αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων στη συμφωνία του σήμερα– είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να την αρνηθούν οι 27 χώρες μέλη, έστω και αν κάποιες το κάνουν με μισή καρδιά.

«Δεν τους βλέπω να αρνούνται» είπε ο Άναντ Μένον, καθηγητής πολιτικών επιστημών και ευρωπαϊκών σπουδών και διευθυντής του «Ηνωμένου Βασιλείου σε μια Μεταβαλλόμενη Ευρώπη» (UK in a Changing Europe).

«Δεν θέλουν μια αποχώρηση χωρίς συμφωνία και σίγουρα δεν θέλουν να κατηγορηθούν γι αυτό», πρόσθεσε ο καθηγητής, που είναι ειδικός σε θέματα Brexit, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Προς έκτακτη Σύνοδο Κορυφής

Όπως είπε ο Τουσκ οι διαβουλεύσεις για το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στο αίτημα του Λονδίνου για νέα παράταση στο Brexit θα ξεκινήσουν αμέσως.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να πάρει μερικές ημέρες, εξήγησε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Εάν ζητηθεί από τους «27» να συμφωνήσουν σε μια νέα διορία, πιθανότατα αυτό θα γίνει σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, ενδεχομένως το επόμενο Σαββατοκύριακο.



Σημειώνεται ότι οι πρεσβευτές των χωρών πρόκειται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες το πρωί της Κυριακής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη