16 Οκτ 2019

F-35: Αναζωπυρώνεται η συζήτηση για το αν η ΠΑ χρειάζεται τα μαχητικά 5ης γενιάς

Οι αυξημένες ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνδυασμό με την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα απόκτησης
υπερσύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους F-35, αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για την απόκτηση αεροσκάφους 5 ης γενιάς.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας , Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη του στον Real FM, επιβεβαίωσε ότι η αναβάθμιση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας και η αναβίωση της ΕΑΒ συνιστούν μείζονες προτεραιότητες για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. «Κάποια στιγμή η χώρα μας ασφαλώς θα μπει σε τροχιά απόκτησης αεροσκάφους 5 ης γενιάς. Αυτό επιβάλει η διαρκής προσπάθεια για την αναβάθμιση των οπλικών συστημάτων της χώρας», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρινίζοντας ωστόσο ότι σε πρώτη φάση έχει προτεραιότητα να ξεκινήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι άμεση προτεραιότητα να προχωρήσει η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 η οποία θα γίνει με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). «Τις επόμενες ημέρες θα έρθουν στη Βουλή προς κύρωση οι συμβάσεις της ΕΑΒ για την υλοποίηση υποπρογραμμάτων αναβάθμισης των μαχητικών οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για τη βιωσιμότητα της και την προσέλκυση αντίστοιχων προγραμμάτων από άλλες χώρες». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, λόγω των εξελίξεων με τη Τουρκία, «υπάρχει μία ευνοϊκή συγκυρία και ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε η Ελλάδα να δηλώσει την πρόθεση τους να ενταχθεί στο πρόγραμμα απόκτησης F-35». Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως σημείωσε, είναι ο εκσυγχρονισμός των F-16. «Πρέπει να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, η οποία θα βοηθήσει την Πολεμική Αεροπορία να περάσει από τα αεροσκάφη τέταρτης γενιάς στα πέμπτης».

Σύμφωνα πάντως με επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας εκείνο που προέχει είναι η υποστήριξη και η αναβάθμιση του υφιστάμενου στόλου των μαχητικών αεροσκαφών. Για αυτό το λόγο, όπως επισημαίνουν, επείγει τόσο ή έναρξη του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 όσο και η υπογραφή συμφωνίας για την υποστήριξη των Mirage. Όπως είχε γράψει την περασμένη εβδομάδα το On Alert, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη στο Παρίσι του Έλληνα υπουργού, ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις με τη γαλλική πλευρά για την υλοποίηση προγράμματος υποστήριξης των μαχητικών για τέσσερα χρόνια, έναντι 140 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο απόκτησης νέου αεροσκάφους, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η άμεση προτεραιότητα για την Πολεμική Αεροπορία είναι η τεχνική υποστήριξη και η αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων αεροσκαφών.

onalert.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη