18 Νοε 2019

Ποιοί σαμποτάρουν τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας και Κύπρου

Γράφει ο Γιώργος Αδαλής

Εδώ και 20 χρόνια έχουν μειωθεί στο ναδίρ οι τεράστιες ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων

πετρελαίου. Όχι γιατί δεν υπάρχουν κρυμμένα αποθεματικά, αλλά για δύο άλλους λόγους:
Πρώτον, γιατί το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει πάρει "φωτιά" στις αγορές. Δεύτερον, γιατί οι τιμές του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο συνδυασμός αυτός κάνει τις πολυεθνικές να μην επενδύουν στην έρευνα μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου με αποτέλεσμα το 2019 να είναι το έτος με τις μικρότερες ανακαλύψεις κοιτασμάτων ιστορικά. Το 2018 είχαν ανακαλυφθεί στον πλανήτη 10 δισ. βαρέλια πετρελαίου, ενώ εν έτη 2019 λίγο πριν κλείσει η χρονιά, έχουν ανακαλυφθεί μόνο 8 δισ. σε συμβατικά κοιτάσματα πετρελαίου. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή ιστορικά ανωμαλία από τότε που ο άνθρωπος ξεκίνησε να κυνηγά τον μαύρο χρυσό.


Σύμφωνα με μελέτες αξιόπιστων οίκων, ο δείκτης της "τρέχουσας αναλογίας αντικατάστασης πετρελαϊκών πόρων" βρίσκεται στο ναδίρ, συγκεκριμένα μόλις στο 16%. Τι σημαίνει αυτός ο δείκτης με απλά λόγια; Ότι για κάθε έξι βαρέλια πετρελαίου που θα καταναλωθούν σήμερα, μόνο ένα από αυτά αντικαθίσταται από νέες ανακαλύψεις πόρων σε πετρελαϊκά πεδία. Κι εδώ προστίθεται κι ένα άλλο φαινόμενο που χειροτερεύει την υφιστάμενη κατάσταση.


Διαβάστε τη συνέχεια στο slpress.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη