10 Νοε 2019

Απρόσιτες οι τιμές των τροφίμων στην Τουρκία, στα ύψη ο πληθωρισμός – Ψεύτικα στοιχεία παρουσιάζει η Άγκυρα

Απρόσιτες είναι πλέον οι τιμές των τροφίμων στην Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν, ενώ
τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό φαίνονται να είναι πλαστά. Η τουρκική κοινωνία πλήττεται από την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία και προσπαθεί με κάθε τρόπο να καλύψει η Άγκυρα.

Η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας συνεχίζεται και όσο κι αν προσπαθεί τη «θάψει» ο Ερντογάν, οι Τούρκοι «βράζουν» και είναι θέμα χρόνου η πολιτική του καθεστώτος να γυρίσει «μπουμερανγκ» και να οδηγήσει στην αναπόφευκτη πτώση του.

Ο Φαΐκ Οζτράκ, μέλος του κύριου αντιπολιτευόμενου Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) επέκρινε τα τελευταία επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσίευσε το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικής (TÜİK) υποστηρίζοντας ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ διαφορετικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του TÜİK για τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός αυτόν το μήνα αυξήθηκε κατά 8,55% ετησίως, ενώ οι τιμές των τροφίμων για την ίδια περίοδο αυξήθηκαν κατά 7,85%.

«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ του πραγματικού πληθωρισμού και του πληθωρισμού που καθορίζεται από την TÜİK. Ζητήσαμε από το Ινστιτούτο που διευθύνεται από κυβερνητικούς παράγοντες να μας πούνε από πού πήραν αυτά τα δεδομένα, να μας δώσουν διευθύνσεις. Από τέτοιες χαμηλές τιμές θα έπρεπε να επωφεληθεί όλη η χώρα…», είπε ο Οζτράκ σε ομιλία του στο κόμμα.

Επέκρινε, επίσης, τις τουρκικές κρατικές τράπεζες για την προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τεχνητά την εύθραυστη οικονομία της χώρας παρεμβαίνοντας στις αγορές συναλλάγματος, όπως γράφει η Duvar.

Η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών σύμφωνα με την TÜİK αφορά το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού, που αυξήθηκαν κατά 43,6 τοις εκατό σε ετήσια βάση. Οι φόροι των αλκοολούχων ποτών και των τσιγάρων, αποτελούν δείκτη των τιμών του ινστιτούτου.

Οι επικρίσεις του Οζτράκ είναι σαφώς μια φωνή πραγματικότητας για τον αληθινό πληθωρισμό που βιώνουν οι Τούρκοι καταναλωτές καθώς είναι υπερβολικά υψηλότερος από ό, τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.

pentapostagma.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη