29 Νοε 2019

Υπουργείο Εξωτερικών: «Η υπογραφή μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο»

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος
Γεννηματάς, σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες, ότι Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης αναφορικά με θαλάσσιες ζώνες.

Ο Αλέξανδρος Γεννηματάς διεμήνυσε ότι η υπογραφή ενός τέτοιου μνημονίου «δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών», σημειώνοντας ότι μια τέτοια ενέργεια «θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα».


Ακόμα, ο Έλληνας διπλωμάτης επισήμανε ότι η ενέργεια «δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».

Αναλυτικά, ο Αλέξανδρος Γεννηματάς ανέφερε:

«Η υπογραφή μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης μνημονίου κατανόησης δεν μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών. Μία τέτοια ενέργεια θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα. Επιπλέον μία τέτοια ενέργεια δεν θα συμβάδιζε με την αρχή της καλής γειτονίας που θα πρέπει να διέπει τις σχέσεις μεταξύ γειτονικών χωρών».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη