11 Νοε 2019

Έσοδα: «Φρένο» τον Οκτώβριο – Πριονίζονται οι προσδοκίες για υπεραπόδοση

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος ότι θα υπάρξει υπέρβαση στο
στόχο του πλεονάσματος για το 2019 και μέρος ατού του ποσού θα διανεμηθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους. Ωστόσο πηγές από το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξες για το που τελικά θα κάτσει η μπίλια και ένας λόγος είναι και το γεγονός ότι τον Οκτώβριο η αύξηση των εσόδων επιβραδύνθηκε.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες καλύφθηκε μεν ο στόχος που είχε τεθεί, αλλά τελικά δεν παρατηρήθηκε ανάλογη τάση, όπως αυτή του Σεπτεμβρίου που παρατηρήθηκε υπέρ απόδοση για ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ. Αναλυτές σημειώνουν ότι οι μειώσεις φόρων (ΕΝΦΙΑ) το περασμένο καλοκαίρι αφήνουν τώρα τα σημάδια τους στα έσοδα.
Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ένα μεγάλο μέρος του πλεονάσματος των 3 δισ., είχε πηγή τον ΕΝΦΙΑ και τον ΦΠΑ. Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το εννεάμηνο είχαν δείξει υπέρβαση των συνολικών εσόδων κατά 1,939 δισ. ευρώ με επιμέρους υπερβάσεις 644 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ και 76 εκατ. ευρώ στα έσοδα από ΕΝΦΙΑ. Ένα μεγάλο μέρος της υπέρβασης εσόδων ΦΠΑ (κοντά στα 300 εκατ. ευρώ) συνδέεται με τις ετεροχρονισμένες εισπράξεις ΦΠΑ από την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος ενώ ο Σεπτέμβρης παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αυξημένες εισπράξεις ΕΝΦΙΑ καθώς πολλοί φορολογούμενοι είτε εξοφλούν εφάπαξ τις οφειλές τους, είτε τις «βάζουν» σε πιστωτικές κάρτες με το δημόσιο να εισπράττει και πάλι μονομιάς το συνολικό ποσό.

Ολοκληρωμένη εικόνα για το ύψος του πλεονάσματος και την πορεία των εσόδων τον Οκτώβριο θα έχουμε προς το τέλος της εβδομάδος. Πάντως παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να επαληθευτεί η εκτίμηση της S & P για πλεόνασμα στο 4,3% το 2019.
Αν αυτό συνέβαινε τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να μοιράσει μέρισμα της τάξεως του 11 δισ. ευρώ, αφού η υπέρ απόδοση θα ήταν τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
Από το υπουργείο Οικονομικών πάντως επιμένουν στην εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι στην περιοχή του 3,7% του ΑΕΠ αν και η Κομισιόν εμφανίζεται πιο αισιόδοξη βάζοντας τον πήχη στο 3,8%.
Κατά συνέπεια θα υπάρξει ένας δημοσιονομικός χώρος της τάξεως των 500 εκατ. και το μέρισμα που θα δοθεί θα είναι 200 εκατ. ή και λίγο χαμηλότερα.
Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως ετοιμάζονται να κάνουν τις οριστικές τους εκτιμήσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι οι όποιες αποφάσεις για το μέρισμα θα πρέπει να ληφθούν το αργότερο μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ημέρα κατάθεσης του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού. Και αυτό διότι θα πρέπει το όποιο ποσό δοθεί να έχει περιληφθεί.
https://www.newsit.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη