10 Νοε 2019

Eίναι ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ: Το ΒΙΝΤΕΟ που θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα

Τα πράγματα έχουν ξεφύγει…


του Νεκτάριου Αρχοντίου

Παρακάτω θα δείτε ορισμένα επιτεύγματα της εξέλιξης της τεχνολογίας στις μέρες μας. Θυμίζουμε πως η τεχνολογία, αποτελεί ένα εργαλείο όπως το μαχαίρι. Με το μαχαίρι μπορείς να κόψεις ψωμί για να ταΐσεις το παιδί σου, μπορείς όμως και να το χρησιμοποιήσεις για να σκοτώσεις κάποιον.

Μέσα σε αυτόν τον ενθουσιασμό, που προκαλείται σε μικρούς και μεγάλους από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, λίγοι μπορούν να προβληματιστούν και να σκεφτούν πως υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες σε αυτήν την τεχνολογική εξέλιξη. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζουν σίγουρα οι διαβεβαιώσεις ασφαλείας των διαφόρων εταιριών, πως ο,τι φτιάχνουν, γίνεται με καλή πρόθεση και είναι απολύτως ελεγχόμενο. Τους λένε αυτό που θέλουν να ακούσουν και επαναπαύονται.

Εσείς πως πιστεύετε ότι χρησιμοποιείται η τεχνολογία σήμερα;

1) Υπερ-ρεαλιστικά CGI

Το ξέρατε πως σχεδόν σε όλες τις κινηματογραφικές παραγωγές πλέον χρησιμοποιείται η ψηφιακή επεξεργασία, όχι μόνο για τα ειδικά εφέ, αλλά ακόμη και να γυριστούν ολόκληρες σκηνές; Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στην οθόνη. Ολόκληρες σκηνές προέρχονται κατευθείαν από κάποιο υπολογιστή και εσείς ούτε που το αντιλαμβάνεστε! Καλό ε;



2) Ταινίες με πρωταγωνιστές ηθοποιούς που…έχουν πεθάνει!

Ναι, καλά διαβάσατε. Πέθανε κάποιος αγαπημένος ηθοποιός; Κανένα πρόβλημα! Η τεχνολογία τον «ανασταίνει» και τον βάζει να παίζει ακόμη και σε νέες κινηματρογραφικές παραγωγές. Δεν μας πιστεύετε; Ο Τζέιμς Ντιν πέθανε πριν από 60 χρόνια, αλλά πρόκειται να πρωταγωνιστήσει σε μια νέα ταινία με τη βοήθεια των σύγχρονων εφέ υπολογιστή. Η οικογένεια του αείμνηστου ηθοποιού έχει δώσει στους σκηνοθέτες, Anton Ernst και Tati Golykh τα δικαιώματα να χρησιμοποιήσουν την εικόνα του για την ταινία.



3) Deep Fakes

Ένα ακόμη επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας, είναι τα DEEP FAKES. Για να καταλάβετε καλύτερα περί τίνος πρόκειται, πριν λίγα χρόνια, ορισμένοι κωμικοί, έπαιρναν κάποιες σκηνές από ταινίες και αντικαθιστούσαν τα πρόσωπα των ηθοποιών, με αυτά διαφόρων πολιτικών με σκοπό να τους σατιρίσουν. Όποιος έβλεπε την επεξεργασμένη σκηνή, ήξερε αμέσως πως ήταν κάτι το φτιαχτό.

Σκεφτείτε τώρα το ίδιο πράγμα, σε ένα πολύ πιο εξελιγμένο επίπεδο, στο οποίο δύναται να δημιουργήσει κανείς σχετικά εύκολα ακόμη και μια ολόκληρη ταινία ερωτικού περιεχομένου με πρωταγωνίστρια κάποια διάσημη ηθοποιό, απλά αντικαθιστώντας την με την πρωταγωνίστρια της ερωτικής ταινίας. Με αυτόν τον τρόπο πολλές διάσημες, έχουν δει τον εαυτό τους να πρωταγωνιστεί σε τέτοιου είδους ταινίες, μένοντας με το στόμα ανοιχτό.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω τεχνολογία, με σκοπό να δημιουργηθεί μια σκηνή, στην οποία κάποιος πολιτικός για παράδειγμα, λέει ή κάνει κάτι που δεν είπε και έκανε ποτέ στην πραγματικότητα! Ανατριχιαστικό έτσι; Σημειώνουμε, πως η χρήση του δεν περιορίζεται στα όσα αναφέραμε, αλλά στην…φαντασία του χρήστη.



4) Ολογράμματα

Μέχρι πρότινος οι περισσότεροι πίστευαν πως υπάρχουν μόνο στις ταινίες φαντασίας. Ωστόσο τα γεγονότα τους διέψευσαν αφού πολλοί καλλιτέχνες που έχουν πεθάνει όπως η Μαρία Κάλας και ο Ronnie James Dio, εμφανίστηκαν και έδωσαν συναυλίες με τη βοήθεια της τεχνολογίας.
Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, όμως έγινε. Με τον ίδιο τρόπο, είναι δυνατό ολογράμματα πολιτικών, ηθοποιών, διάσημων, να εμφανίζονται και να μιλούν. Δείτε παρακάτω ορισμένα παραδείγματα.



5) Παρακολούθηση 24/7

Οι νέες τεχνολογίες, επιτρέπουν πλέον την απόλυτη παρακολούθηση ενός ατόμου. Από τα Social media, τις κάμερες παρακολούθησης μέχρι τους δορυφόρους και τα εμφυτεύσιμα τσιπάκια, υπάρχουν εκατοντάδες διαθέσιμοι τρόποι ώστε να παρακολουθείτε κάποιος διαρκώς. Μας λένε πως έτσι όλοι θα είναι ασφαλείς, κανείς δεν θα χάνετε και κανένας γονέας δεν θα ανησυχεί μήπως απαγάγουν το παιδί του.

Αν μάλιστα έχει κάποιος ένα βιοτσίπ εμφυτευμένο, τότε θα μετρώνται και οι καρδιακοί του παλμοί, και διάφορα ακόμη χρήσιμα δεδομένα στο σώμα του, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο το ότι αν πάθει κάτι ξαφνικά, κάποιος γιατρός θα τρέξει σπίτι του.

Αυτή όμως είναι η «καλή» πλευρά που διαφημίζεται διαρκώς ολοένα και περισσότερο. Η αρνητική πλευρά του πράγματος, ζωντανεύει τους χειρότερους εφιάλτες μας, αφού μιλάμε για το απόλυτα αυταρχικό καθεστώς χούντας- Big Brother. Στην Κίνα, έχει δημιουργηθεί μια ολόκληρη τεχνολογική χούντα που οι παγκοσμιοποιητές ελπίζουν να εφαρμόσουν σε ολόκληρο τον πλανήτη.



6) Εικονική πραγματικότητα (VR)

Η εξέλιξη της τεχνολογίας, επέτρεψε τη δημιουργία ακόμη και εικονικών κόσμων. Φυσικά ακόμη αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε και να ζήσουμε σε ένα πλήρες και λειτουργικό MATRIX, ωστόσο γίνονται πολλές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Ειδικοί του χώρου λένε πως σε μερικά χρόνια κάτι τέτοιο δεν θα αποτελεί μια φαντασίωση, αλλά θα έχει επιτευχθεί. Μένει να το δούμε. Πολλοί το περιμένουν με αγωνία, αφού θα δώσει μια εντελώς νεα διάσταση στην διασκέδαση και τη μάθηση. Τα βιντεοπαιχνίδια πλέον δεν θα παίζονται σε μια κονσόλα, αλλά και στα διάφορα μαθήματα, όπως για παράδειγμα αυτό της Ιστορίας καθώς θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να «ταξιδεύει» στο χρόνο, να βιώνει διαδραστικά διαφορετικές εποχές και να βλέπει διάφορα γεγονότα, όλα φυσικά εικονικά και προγραμματισμένα.



7) Ρομπότ και Cyborg

Ρομπότ: Είτε πρόκειται για οπλικά συστήματα, είτε για μικρά, μεσαία ή μεγάλα ρομπότ, η τεχνολογία μπορεί να τα δημιουργήσει. Στο El.gr σας έχουμε κάνει εκτενείς αναφορές που μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.

Cyborg: Εδώ δεν μιλάμε για τα απλά ρομπότ, αλλά για διασύνδεση ανθρώπου και μηχανής. Ο γνωστός δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ υποστηρίζει ότι ήδη είμαστε cyborg, με την έννοια ότι έχουμε πολλές ψηφιακές εκδόσεις του εαυτού μας σε social media κι αλλού στον ψηφιακό κόσμο, αλλά ο τρόπος που εξάγουμε δεδομένα είναι πολύ αργός, σε σχέση με τον τρόπο που δεχόμαστε δεδομένα, λόγω της μεγάλης οπτικής ικανότητάς μας. Η συγχώνευση ψηφιακής και τεχνητής νοημοσύνης θα εξαλείψει αυτή την αδυναμία. Έτσι κάποιο σύστημα που θα έχει άμεση πρόσβαση στις αρτηρίες, τις φλέβες και τους νευρώνες μας θα μας επιτρέψει να γίνουμε υπεράνθρωποι, σύμφωνα με τους οπαδούς αυτών των θεωριών.



8) Υβρίδια

Η δημιουργία υβριδίων βρισκότανε για πολύ καιρό στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, όχι πλέον όμως. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει πλέον τις γενετικές παρεμβάσεις και τις ενώσεις διαφόρων ζωών. Ακόμη και ένωση ζώων και ανθρώπων. Σύμφωνα με τις αρχαίες γραφές, κάπως έτσι, πριν πολλές χιλιάδες χρόνια με τη χρήση υπερτεχνολογίας, δημιουργήθηκαν οι λεγόμενοι αρχαίοι θεοί, οι ΝΕΦΕΛΙΜ. Οι νυχτεριδόμορφοι, λυκάνθρωποι, οι κένταυροι, οι σάτυροι, οι λεοντόμορφοι, οι πτηνόμορφοι κτλ. Όταν αυτό το είχε πρωτοπεί ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, κλασικά οι περισσότεροι μέσα στην ασχετίλα τους το αντιμετώπισαν με ειρωνίες και χλεύη. Τώρα που είμαστε επιστημονικά, πιο κοντά από ποτέ στο να φτιάξουμε νέα «ρυπαρά γένη» τι έχουν να πουν όλοι αυτοί;



Εμείς σας παραθέσαμε τα ντοκουμέντα, τα συμπεράσματα είναι δικά σας.

Ποιο βίντεο σας τράβηξε περισσότερο την προσοχή και ποιο σας έκανε να…φοβηθείτε για το τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία στις μέρες μας;

(φώτο: Pexels)

el.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη