4 Νοε 2019

Τουρκία: Δεν είμαστε «ξενοδοχείο» για το ISIS - Θα στείλουμε τζιχαντιστές στην Ευρώπη


O υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε το Σάββατο ότι η
Τουρκία θα στείλει μέλη του Ισλαμικού Κράτους που έχει συλλάβει και κρατεί πίσω στις χώρες καταγωγής τους,

καθώς διαμαρτυρήθηκε για την αδράνεια των Ευρωπαίων στο θέμα αυτό.


«Αυτό δεν είναι αποδεκτό από μας. Είναι επίσης ανεύθυνο», είπε ο αξιωματούχος λέγοντας ότι η Ευρώπη αφήνει την Τουρκία να διαχειριστεί μόνη της το θέμα των φυλακισμένων τζιχαντιστών. "Θα στείλουμε τα συλληφθέντα μέλη του Νταές πίσω στις χώρες τους", είπε στους δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Η Τουρκία συνέλαβε μερικά από τα μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που δραπέτευσαν από τις φυλακές όπου κρατούνταν στη βορειοανατολική Συρία τον περασμένο μήνα, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσης της Άγκυρας στην περιοχή αυτή της Συρίας.
"Όσον αφορά τους ξένους (τζιχαντιστές), θα τους κρατήσουμε υπό τον έλεγχό μας για κάποιο καιρό ακόμη. Στη συνέχεια, θα τους στείλουμε στη χώρα τους. Δεν θα μπορέσουμε να τους κρατήσουμε επ' άπειρον... Δεν είμαστε ξενοδοχείο για τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Tούρκος υπουργός.
Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ολλανδία και η Βρετανία, ότι στερούν την εθνικότητά τους από ορισμένους πολίτες τους προκειμένου να εμποδίσουν την Άγκυρα να τους απελάσει. "Βρήκαν εύκολη λύση. Λένε: 'Εγώ του στέρησα την εθνικότητά του, βγάλτε τα πέρα μόνοι σας'. Αυτό είναι απαράδεκτο κατά τη γνώμη μας. Είναι εντελώς ανεύθυνο", δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Τραμπ σε Ευρώπη: Πάρτε πίσω τους τζιχαντιστές που είναι αιχμάλωτοι στη ΣυρίαΤραμπ σε Ευρώπη: Πάρτε πίσω τους τζιχαντιστές που είναι αιχμάλωτοι στη Συρία
Η Τουρκία εξαπέλυσε τον Οκτώβριο επίθεση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής που χαρακτηρίζει "τρομοκρατική", η οποία όμως ήταν η αιχμή του δόρατος στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους που διεξάγονταν με τη στήριξη των χωρών της Δύσης.
Στο πλαίσιο της εισβολής αυτής, η οποία σταμάτησε μετά την υπογραφή συμφωνιών με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, οι τουρκικές δυνάμεις συνέλαβαν μέλη του ΙΚ που κρατούνταν φυλακισμένα από τους κούρδους μαχητές.

Σύμφωνα με αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και άλλα φυλακισμένα μέλη του ΙΚ δραπέτευσαν από φυλακές στη Συρία επωφελούμενα από το χάος που προκάλεσε η τουρκική επιδρομή.
Η Άγκυρα καλεί συχνά πυκνά τις ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία. Όμως, αυτές δείχνουν απρόθυμες --κυρίως για θέματα ασφάλειας-- να επαναπατρίσουν μαχητές του ΙΚ, τις συζύγους και τις χήρες τους που κρατούνταν από τις υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη