9 Νοε 2019

Εγλωβισμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ στo αδιέξοδο που οι ίδιοι δημιούργησαν: H κωλοτούμπα για Novartis, οι νέες παλινωδίες Τσίπρα

Σχεδόν 120 ημέρες μετά τις εκλογές του Ιούλη και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να
παλεύει ανάμεσα στη δοκιμασμένη «γραμμή Πολάκη» – μπάχαλου, για να διατηρήσει ένα σημαντικό ακροατήριο, με εκείνη του ψύχραιμου, προγραμματικού λόγου για την προσέγγιση της κοινωνίας.

Η δυσφορία στελεχών, για τη διαχείριση του θέματος της Novartis, αναγκάζει την ηγεσία, όπως όλα δείχνουν, να αλλάξει στάση, μετά και το «σόου» της Πέμπτης όπου οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος αρνήθηκαν να αποχωρήσουν προκαλώντας την αναβολή της συνεδρίασης.


Ο προβληματισμός εντός του κόμματος εστιάζει πως η υπόθεση μονοπωλεί την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, με τους πολίτες, παράλληλα, να ζητούν επιτακτικά δημιουργικό αντιπολιτευτικό λόγο.

Ως εκ τούτου, επικράτησαν οι ψύχραιμες φωνές, ότι δηλαδή το πολιτικό κόστος από την αναταραχή το επωμίζεται κυρίως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδηγώντας την Κουμουνδούρου σε αναδίπλωση από την τακτική «μπάχαλου» στην Προανακριτική.

Οι εξελίξεις δείχνουν πως την Τρίτη οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος δεν πρόκειται να παραστούν ή έστω να μην επιμείνουν να παραμείνουν στην συνεδρίαση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας και επικεφαλής του κόμματος στην Προανακριτική Επιτροπή, έσπευσε, χθες, να δηλώσει ότι η συνεδρίαση της επόμενης Τρίτης θα διεξαχθεί κανονικά.

«Την Τρίτη θα εξεταστεί κανονικά ο Φρουζής», δήλωσε στον Real Fm ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή και επιχείρησε να αποσυνδέσει το ζήτημα από τη συμμετοχή ή όχι των Πολάκη και Τζανακόπουλου, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την αποχώρησή τους.

Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι οι Πολάκης και Τζανακόπουλος, παρά τις χθεσινές τους δηλώσεις, δεν θα παρευρεθούν στην Επιτροπή, ο Σπύρος Λάππας δήλωσε: «Σας λέω υπεύθυνα και ρητά ότι την Τρίτη θα εξεταστεί ο Φρουζής. Το αποδεσμεύω και το αποσυνδέω από το αν θα εμφανιστούν ο Πολάκης και ο Τζανακόπουλος στην επιτροπή. Την Τρίτη θα γίνει μία κανονική συνεδρίαση και θα εξεταστεί ο Φρουζής. Αυτό είναι το συμφέρον της κοινωνίας».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μπαίνει προσωπικά στις εξελίξεις στο θέμα της Novartis, κάνοντας πολιτικό ελιγμό, με χθεσινή επιστολή του προς την Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

Υποστηρίζει ότι Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής επιδιώκουν την παραγραφή του σκανδάλου Novartis, μέσω της μη υιοθέτησης της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Προτείνει στα μέλη της επιτροπής να κατοχυρωθεί συνταγματικά η διερεύνηση από την τακτική δικαιοσύνη των υπουργικών αδικημάτων όταν αυτά τελούνται επ’ ευκαιρία των καθηκόντων τους καθώς υπογραμμίζει πως υπάρχει κίνδυνος να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση Novartis λόγω παραγραφής.

Εν ολίγοις, φαίνεται να παραδέχεται ότι η επιστροφή στην τακτική δικαιοσύνη της δικογραφίας κατά των 10 πολιτικών προσώπων από την προανακριτική που συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την Novartis το 2018 είναι συνταγματικά έωλη και επιχειρεί μέσω της αναθεώρησης να την «συνταγματοποιήσει».

Ωστόσο, υπάρχει η αντίφαση πως για τη συγκεκριμένη υπόθεση, που ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος παραγραφής, οι φάκελοι για τους 7 εκ των 10 πολιτικών προσώπων έχει ήδη αρχειοθετηθεί.

Τα μηνύματα για το προσκλητήριο στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την περιοδεία του, στην Βοιωτία, έδωσε ένα στίγμα για τα επιχειρήματα της επόμενης ημέρας, εστιάζοντας στα προβλήματα της ανεργίας, στο προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή, ενώ υπογράμμισε πως ποτέ άλλοτε από τη Μεταπολίτευση «δεν υπήρξε τέτοια συσσώρευση Μέσων για να στηρίξει ένα σύστημα και ένα κόμμα».

Ανέφερε ότι «είμαστε μπροστά στην παλινόρθωση του κράτους της δεξιάς», τονίζοντας πως «οφείλουμε να μην το αντιμετωπίσουμε μόνο ως κόμμα», αλλά ότι είναι θέμα δημοκρατίας και, συνεπώς, ότι πρέπει «να ταχθούμε από κοινού σε ένα αγώνα για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις».

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιβάλλεται να προσέξει ιδιαιτέρως τις επόμενες κινήσεις του και το γενικότερο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται, με το κενό να παραμένει, τόσο ως προς το προγραμματική του οντότητα, όσο και ως προς την ιδεολογική και πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος του.

Δείγμα, η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc, στο ερώτημα «αν εξακολουθούσε να ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα πως θα πήγαιναν τα πράγματα;», μόνο το 22,1% απαντά καλύτερα από τώρα.

Παράλληλα, το 51,8% απαντά ότι θέλει «πιο δημιουργική αντιπολίτευση» από τον ΣΥΡΙΖΑ και το 24,3% «πιο ήπια», κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τη στάση που επιλέγουν κορυφαία στελέχη ( Πολάκης, Τζανακόπουλος, Ραγκούσης κλπ), με το 16,9% να αναφέρει ότι θέλει “πιο επιθετική” κριτική.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη