5 Νοε 2019

Γιάννης Γεωργιλάκης: Κρητικής καταγωγής ο νέος αρχηγός του Ισλαμικού Στρατού; (Photos)

Καταγωγή από την Κρήτη φέρεται να είχε ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Αμπού
Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους.

Πρόκειται για τον - κατά κόσμον - Τζον Γεωργελά (στα Αγγλικά) ή Ιωάννη Γεωργιλάκη (στα Ελληνικά), ή Γιαχία Άμπου Χασάν (στα Αραβικά), ή Άμπου αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ (όπως είναι το ψευδώνυμό του στο Ισλαμικό Κράτος) ο οποίος γεννήθηκε στο Τέξας το 1983 και έχει καταγωγή από την Κρήτη.


Μετά την εξόντωση του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους, Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο εκπρόσωπος των Τζιχαντιστών, Αμπού Χασάν αλ Μουχατζίρ, έπεσε νεκρός.



Ωστόσο, υπάρχει η φήμη ότι ο Γεωργιλάκης δεν έγινε ποτέ ο Άμπου αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ και σκοτώθηκε το 2017, σε ηλικία 33 ετών, πολεμώντας τον συριακό στρατό στην έρημο της ανατολικής Συρίας, στην επαρχία της Ντέιρ Αλ Ζουρ.

Ωστόσο, μία από τις τακτικές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ήταν να ανακοινώνει ή να παραδέχεται ψεύτικους θανάτους στελεχών του και να συνεχίζουν τη δράση τους με διαφορετικό πολεμικό ψευδώνυμο.

Η ταύτιση του Γεωργελά με τον Άμπου αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ έγινε από τον δημοσιογράφο Γκράεμ Γουντ τον Μάρτιο του 2017, στο άρθρο του με τίτλο: «The American Climbing the Ranks of ISIS», που δημοσιεύτηκε στο The Atlantic.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του "The Atlantic", ο Άμπου αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ (αλ Μουχατζίρ σημαίνει μετανάστης) ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα μετά τον θάνατο του Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στη Συρία, όπως είχε ανακοινώσει η τρομοκρατική οργάνωση.

Παιδί μιας συντηρητικής οικογένειας Ελλήνων με ρίζες από την Κρήτη, ο Τζον Γεωργελάς είχε γαλουχηθεί με στρατιωτική πειθαρχία. Ο πατέρας του Τίμοθι ήταν γιατρός και απόφοιτος της φημισμένης στρατιωτικής Ακαδημίας, Γουέστ Πόιντ, στις ΗΠΑ.



Στην παιδική του ηλικία υπέφερε από καλοήθεις όγκους και εύθραυστα οστά και στα 11 έμεινε αρκετό καιρό στο κρεβάτι για να ανακάμψει από ένα σπασμένο πόδι. Τότε άρχισε να ενδιαφέρεται έντονα για την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Παρακολούθησε το γυμνάσιο της Ακαδημίας Αεροπορίας στο Κολοράντο Σπρινγκς «ήταν χαρούμενος, κοινωνικός, έκανε σπορ, έπαιζε βιντεοπαιχνίδια, πειραματίστηκε με τα ναρκωτικά», όπως ανέφερε στη «Daily Mail» ο -τότε- φίλος του, Νταν Τοπάκας.

Ο νεαρός μεγάλωνε με βαθιά ριζωμένες μέσα του τις διδαχές του χριστιανισμού. Όλα όμως άλλαξαν, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Τον Νοέμβριο του 2001 ασπάστηκε το Ισλάμ και «υιοθέτησε» το όνομα Γιάχγια Αμπού Χασάν, «αποκηρύσσοντας» γονείς και παρελθόν.



Την ίδια χρονιά ταξίδεψε στη Συρία για να μελετήσει αραβικά. Κατά την παραμονή του στη Δαμασκό γνώρισε μια ομάδα Βρετανών μουσουλμάνων, οι οποίοι τον μύησαν στον τζιχαντισμό.

Μετά το γάμο του με τη Βρετανίδα, Τάνια Τσάουντρι, με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, ταξίδεψε στη Δαμασκό της Συρίας για να μελετήσει την αραβική γλώσσα.


Ζει για ένα διάστημα στο Λονδίνο και ακολουθεί έναν Ιορδανό ισλαμιστή, τον Άμπου Ίσα, που είχε αυτονακηρυχθεί «χαλίφης». Ο Άμπου Ίσα σύντομα τον απογοήτευσε και επέστρεψε στη Δαμασκό.



Τον Σεπτέμβριο του 2004 γύρισε στις ΗΠΑ με τη σύζυγό του και τους συντηρούσαν οικονομικά οι γονείς του.

Εγκαταστάθηκαν στην Τοράνς της Καλιφόρνια, όπου ο Γεωργιλάκης ήθελε να γίνει ιμάμης σε τοπικό τζαμί, αλλά κανένα τζαμί δεν τον ήθελε λόγω των εξτρεμιστικών του απόψεων.

Το 2005 επέστρεψε στο Τέξας όπου εργάστηκε στην εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων Rackspace, ενώ τον Απρίλιο του 2006 συνελήφθη από τις αμερικανικές Αρχές και καταδικάστηκε σε 34 μήνες κάθειρξη επειδή προσπάθησε να θέσει εκτός λειτουργίας την ιστοσελίδα της «Αμερικανικής Ισραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων», που φιλοξενούνταν στους διακομιστές Rackspace.

Όταν αποφυλακίστηκε μετακόμισε στην Αίγυπτο. Εκεί εργάστηκε ως μεταφραστής μουσουλμανικών θρησκευτικών κειμένων στα αγγλικά και παράλληλα έκανε διαδικτυακά κηρύγματα στα αραβικά και στα αγγλικά, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην στρατολόγηση μουσουλμάνων δυτικών χωρών στον σουνιτικό εξτρεμισμό.

Απέκτησε τέτοια φήμη μέσω διαδικτύου, που ισλαμιστές από όλη την Ευρώπη ταξίδευαν στην Αίγυπτο για να τον γνωρίσουν προσωπικά.

Όταν τον Ιούνιο του 2013 ανατράπηκε στην Αίγυπτο η κυβέρνηση της «Μουσουλμανικής Αδελφότητας» υπό τον Μοχάμεντ Μόρσι, πήρε την οικογένειά του και πήγε στην Τουρκία. Από εκεί πέρασε, όπως χιλιάδες ακόμα ξένοι τζιχαντιστές, στη βόρεια Συρία, όπου ήδη μαινόταν δύο χρόνια ο εμφύλιος πόλεμος.

Η σύζυγός του δεν άντεξε την εμπόλεμη ζώνη, αρρώστησε τόσο η ίδια όσο και τα τρία παιδιά τους, με αποτέλεσμα να τα μαζέψει και να γυρίσει στο Τέξας. Από τότε μένει με τους γονείς του Γεωργελά και τα παιδιά κοντά στο Ντάλας. Αργότερα η Τάνια πήρε διαζύγιο, αποκήρυξε τον τζιχαντισμό και προσχώρησε στον Ουνιταρισμό, μια αίρεση του λεγόμενου «φιλελεύθερου χριστιανισμού».

Ο Γεωργιλάκης παρέμεινε στη Συρία και πολέμησε στην πρώτη γραμμή.

Τραυματίστηκε σοβαρά και κρίθηκε ακατάλληλος για το μέτωπο, όμως ήταν ο ιδανικός για να αναλάβει την προπαγάνδα της οργάνωσης.

Από το 2015 και μετά υπήρξε υπεύθυνος του τζιχαντιστικού περιοδικού Dabiq, του επίσημου οργάνου του Ισλαμικού Κράτους, όπως και της διαδικτυακής προπαγάνδας προσηλυτισμού μουσουλμάνων της Δύσης και υποκίνησής τους σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε δυτικές χώρες.

Στις 5 Δεκεμβρίου 2016 το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι ο νέος επίσημος εκπρόσωπός του και στην ουσία δεύτερος στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους, ανέλαβε ο Άμπου Αλ Χασάν Αλ Μουχατζίρ, δηλαδή των Ιωάννη Γεωργιλάκη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη