9 Δεκ 2019

Πολεμικό Ναυτικό: Διαρκής στόχος η ισχυροποίηση της αυτοάμυνας των φρεγατών Belh@rra-Η τελευταία εξέλιξη

Γιάννης Νικήτας

Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ του ΠΝ και των Γαλλικών εταιρειών για τη τελική

διαμόρφωση των γαλλικών ψηφιακών φρεγατών. Χθες τα στελέχη του ΠΝ συζήτησαν με τη Γαλλική SAFRAN το σύστημα NGDS αντί του συστήματος SYLENA MK2 της επίσης Γαλλικής Lacroix.

Το ΠΝ φέρεται να έχει καταλήξει στη τελική διαμόρφωση των πλοίων ώστε να υποβάλει τη τελική τεχνική εισήγηση προς τον ΥΕΘΑ. Τα πλοία διαθέτουν μια υπερσύγχρονη σουίτα αντιμετώπισης πυραυλικών και υποβρύχιων απειλών με συστήματα παρεμβολών, ψευδοστόχων και αντιμέτρων τελευταίας γενιάς.

Οι κύριοι δύο ανταγωνιστές είναι το σύστημα NGDS αντί του συστήματος SYLENA MK2 . Αμφότερα τα δύο αυτά συστήματα δύναται να τοποθετηθούν και σε υφιστάμενες μονάδες του ΠΝ αυξάνοντας την επιβιωσιμότητα των πλοίων έναντι όλων των σύγχρονων απειλών.

Εδώ να προστεθούν δύο κρίσιμοι παράμετροι για τις γαλλικές ψηφιακές φρεγάτες που διαθέτουν δύο κορυφαία συστήματα τελευταίας γενιάς και φιλοσοφίας.

Πρόκειται για το σύστημα αντιμέτρων τορπιλών CANTO, το οποίο πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να εξετάσει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ). Αφού δεν μπορούμε να ναυπηγήσουμε νέα υποβρύχια και πλοία, τουλάχιστον ας εξασφαλίσουμε την επιβίωση αυτών που έχουμε.

Το CANTO βασίζεται στην αρχή της σύγχυσης της επερχόμενης απειλής. Σε αντίθεση με τα συμβατικά αντίμετρα, το CANTO στοχεύει στο σονάρ και την ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων της τορπίλης, παράγοντας και προβάλλοντας διαρκώς μια ψευδή τακτική εικόνα με στόχο την εξάντληση της κινηματικής ενέργειας της τορπίλης. Στην πράξη παράγει και ανανεώνει διαρκώς εκατοντάδες ψευδούς στόχους, σ’ ολόκληρο το τόξο των 360ο. Η πολλαπλοί ψευδής στόχοι αναγκάζουν την τορπίλη να τους κυνηγά εξαντλώντας έτσι την κινηματική της ενέργεια.

To άλλο είναι το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμο των πλοίων. Αναφερόμαστε στο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου των πλοίων της Thales με την ονομασία SENTINEL. Πρόκειται για ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που είναι σε θέση να παρεμβάλει επικοινωνίες, βλήματα και αεροσκάφη. Το σύστημα διαθέτει παρεμβολείς τελευταίας γενιάς ικανούς να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη σουίτα ηλεκτρονικού πολέμου απέναντι σε όλο το φάσμα των αναδυόμενων απειλών.Γραφική παράσταση των δυνατοτήτων των πλοίων.

Το NGDS (New Generation Dagaie System), της Safran, είναι το σύστημα αυτοπροστασίας (εκτόξευσης αντιμέτρων), το οποίο προορίζεται για τον εξοπλισμό των ελληνικών Belh@rra. Πρόκειται για ένα σύστημα υψηλών επιδόσεων, ευέλικτο ως προς τη σύνθεση του φόρτου των αντιμέτρων, ενώ μπορεί να αντιμετωπίσει πολλαπλές απειλές θαλλάσης όπως επιθέσεις τορπιλών και εχθρικά κατευθυνόμενα βλήματα.

Το NGDS σχεδιάστηκε εξ αρχής για να μπορεί να εγκατασταθεί σε όλος τους τύπους πολεμικών πλοίων επιφανείας και παρέχει προστασία κατά βλημάτων κατά πλοίων και τορπιλών. Σπονδυλωτό και πολλαπλών χρήσεων, κάθε ολοκληρωμένο σύστημα αποτελείται από 1-2 εκτοξευτές, έκαστος με 12 αντίμετρα, τριών διαφορετικών τύπων: Ραδιοσυχνοτήτων, υπέρυθρων ή ακουστικών, ανάλογα με την απειλή.Το NGDS σχεδιάστηκε εξ αρχής, ως σπονδυλωτό σύστημα, έτσι ώστε να μπορεί να εγκατασταθεί σε όλος τους τύπους πολεμικών πλοίων επιφανείας.

Ο εκτοξευτής συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή ο οποίος εκτελεί τις διαδικασίες επιλογής του αντιμέτρου, εκμηδενίζοντας έτσι το χρόνο αντίδρασης του συστήματος στην επερχόμενη απειλή. Εναντίων βλημάτων κατά πλοίων το σύστημα το NGDS μπορεί να εκτελέσει τις εξής πέντε (5) τακτικές: Παραπλάνηση του κέντρου βάρους του βλήματος, ενεργητική παραπλάνηση του βλήματος, Παραπλάνηση του βλήματος, παραπλάνηση με ψευδοστόχο, σε συνεργασία με το σύστημα παρεμβολών, και σύγχυση του συστήματος καθοδήγησης του βλήματος. Εναντίων τορπιλών το σύστημα προστατεύει το πλοίο, μέσω αντιμέτρων.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι το επιχειρησιακό σύστημα ενσωματώνει ολοκληρωμένη δυνατότητα εκπαίδευσης. Η έκδοση με τον έναν (1) εκτοξευτή προορίζεται για πλοία με εκτόπισμα κάτω των 1.000 τόνων, ενώ η έκδοση με τους δύο (2) εκτοξευτές προορίζεται για μεγαλύτερα πλοία, εκτοπίσματος άνω των 1.000 τόνων. Κατόπιν απαίτησης του πελάτη μπορούν να ενσωματωθούν επιπλέον εκτοξευτές.Απεικόνιση της διάταξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος NGDS.

Ένα πλήρες σύστημα NGDS αποτελείται: (α) Από τον αριθμό των εκτοξευτών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη (β) Ένα σύστημα ελέγχου (γ) Μια μονάδα επεξεργασίας δεδομένων και (δ) Μια μονάδα παροχής ενέργειας. (ε) Dialogue set (option) Technical specifications Launcher (without ammunition). Το βάρος του εκτοξευτή, χωρίς τα αντίμετρα, είναι 1.200 κιλά.
defencereview.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη