3 Δεκ 2019

Ποιοι χάνουν το κοινωνικό μέρισμα!

Φέτος θα το λάβουν μόνο πολύτεκνοι μακροχρόνια άνεργοι και οικογένειες που
έχουν εξαρτώμενα παιδιά ΑμεΑ
Μέσα από τρεις αδύναμες κοινωνικές ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνες

οικογένειες και οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά ΑμεΑ) θα προκύψουν οι περίπου 200.000 δικαιούχοι του φετινού κοινωνικού μερίσματος, με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια του 2019 προκαταβλήθηκε μια σειρά παροχών και φοροελαφρύνσεων (πριν και μετά τις εθνικές εκλογές), το διατιθέμενο ποσό από τον κρατικό Προϋπολογισμό είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το 2018. Ετσι, περίπου 1.200.000 άτομα που έλαβαν πέρυσι κοινωνικό μέρισμα, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και μεγάλος αριθμός από δικαιούχους του ΚΕΑ, φέτος θα μείνουν «εκτός λίστας».

Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος για το 2019 (κατά πάσα πιθανότητα του τελευταίου έκτακτου επιδόματος που θα χορηγηθεί με τη διαδικασία και τη μορφή αυτή) θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Με βάση τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι, από περίπου 710.000.000 ευρώ που διατέθηκαν στα τέλη του περυσινού έτους για το κοινωνικό μέρισμα του 2018, φέτος η συνολική δαπάνη δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 200.000.000 με 250.000.000 ευρώ.
Χαμηλό ποσό
Σύμφωνα με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, το ποσό που μπορεί να διατεθεί για την τρέχουσα χρονιά είναι πολύ πιο χαμηλό σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, επειδή τμήμα του «υπερπλεονάσματος» δαπανήθηκε, μεταξύ άλλων, για την καταβολή του βοηθήματος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέθεσε ως «13η σύνταξη» το Πάσχα στους «απομάχους της εργασίας», για την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά, που αποφασίστηκε μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Το ποσό του φετινού κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να κυμανθεί από 200 έως 1.200 ευρώ, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να εξετάζουν τον τελευταίο καιρό και το ενδεχόμενο χορήγησης φοροελαφρύνσεων εντός του 2020 για τους δικαιούχους του. Πέρυσι, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και τον αριθμό των μελών κάθε νοικοκυριού (από ένα άτομο μέχρι 5 ή περισσότερα μέλη), υπήρχε περίπου η ίδια διακύμανση στο ύψος του βοηθήματος.

Φέτος, στους δικαιούχους θα είναι οι πιο αδύναμοι οικονομικά από τους μακροχρόνια ανέργους, από τις πολύτεκνες οικογένειες και από τις οικογένειες με εξαρτώμενα παιδιά ΑμεΑ. Αυτό σημαίνει ότι, σε σχέση με πέρυσι, περίπου 1.200.000 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος (ΚΕΑ) και όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δεν θα λάβουν το έκτακτο επίδομα.

Σημειώνεται ότι, με βάση τα κριτήρια που είχαν αποφασιστεί στα τέλη του 2018, το μέρισμα έλαβαν όσες οικογένειες, ανάλογα με τον αριθμό των μελών, είχαν ετήσιο εισόδημα (το 2017) έως 27.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 185.000 ευρώ.
Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, φέτος, εισοδηματικά κριτήρια -κατά πολύ χαμηλότερα από τα ανώτατα όρια που είχαν τεθεί πέρυσι- θα ισχύσουν για τις τρεις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που θα δικαιούνται το κοινωνικό μέρισμα, με βάση τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη