10 Δεκ 2019

Ελλείψεις φαρμάκων: Σοβαρές καταγγελίες για αισχροκέρδεια και παράνομες πρακτικές

Την ώρα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων σχεδόν το 1 στα 7 φάρμακα,
σύμφωνα με εκτιμήσεις των φαρμακοποιών και με το φαινόμενο να παρουσιάζει έξαρση τον τελευταίο καιρό,

σοβαρές καταγγελίες για κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο του φαρμάκου, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Οι παράνομες πρακτικές που χρησιμοποιούν ορισμένοι, δεν περιορίζονται μόνο στο διαχρονικό φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, αλλά επεκτείνονται και σε άλλες πράξεις -ακόμα και αξιόποινες- που τελούνται από επιτήδειους με θύματα στο “βωμό του κέρδους”, τους Έλληνες ασθενείς.
Επιχείρηση “σκούπα” στα φάρμακα που έχουν έλλειψη
Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι αδίστακτοι κερδοσκόποι υποδύονται τους πελάτες. Μπορεί να επισκεφθούν καθημερινά, έως και 100 φαρμακεία. Αναζητούν και αγοράζουν σκευάσματα που βρίσκονται σε έλλειψη και στη συνέχεια τα πουλάνε στους διαμεσολαβητές εμπόρους, οι οποίοι με τη σειρά τους τα επαναπωλούν ακριβότερα σε χώρες του εξωτερικού. Η αθέμιτη αυτή πρακτική, ονομάζεται στη γλώσσα τους “σκούπα”.
Φαρμακοποιός που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, καταγγέλλει: “Υπάρχουν κάποιοι που γυρνάνε στα φαρμακεία, ψάχνουν να βρουν σκευάσματα που είναι σε έλλειψη και τα αγοράζουν ένα - ένα κουτί. Λένε στον φαρμακοποιό "δεν μου το γράφει το ταμείο μου, θα το αγοράσω". Συνήθως είναι τα φθηνά σκευάσματα αυτά. Το πληρώνει στο φαρμακοποιό και φεύγει. Και τελικά έτσι μαζεύει από όλα τα φαρμακεία σε μια μέρα 30 κουτιά αν βρει περισσεύματα. Στη συνέχεια πηγαίνει και τα πουλάει σ' αυτούς που κάνουν εξαγωγές. Τα πουλάνε με κανονικό τιμολόγιο πώλησης και αυτοί με τη σειρά τους τα νομιμοποιούν και τα εξάγουν. Αυτή η διαδικασία, λέγεται “σκούπα”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο φαρμακοποιός.
Δείτε επίσης: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία και την ελληνική αγορά
Ελλείψεις φαρμάκων και παράλληλες εξαγωγές: Η κορυφή του παγόβουνου
Οι ελλείψεις φαρμάκων όλων των ειδών και θεραπευτικών κατηγοριών είναι παλιό και διαχρονικό πρόβλημα, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε χώρες της Ε.Ε. Στην Ελλάδα οφείλεται από τη μία μεριά, στις μειωμένες ποσότητες φαρμάκων που προμηθεύουν οι ίδιες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, είτε επειδή φοβούνται την εξαγωγή τους, είτε επειδή δεν την θεωρούν εμπορικά συμφέρουσα λόγω χαμηλής τιμής.

Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και οι παράλληλες εξαγωγές. Αυτό συμβαίνει, όταν ορισμένες φαρμακαποθήκες δεν διαθέτουν τα φάρμακα που προορίζονται για τους Έλληνες ασθενείς στην ελληνική αγορά, αλλά τα εξάγουν στο εξωτερικό, σε υψηλότερες τιμές, καθώς υπάρχει σημαντική διαφορά τιμών στη χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Το φθηνό ελληνικό φάρμακο, αφήνει μεγάλα περιθώρια κέρδους στους “εξαγωγείς”.
Οι παράλληλες εξαγωγές είναι νόμιμες. Όμως, μόνο όταν τα φάρμακα που εξάγονται προέρχονται από το απόθεμα (στοκ) των φαρμακαποθηκών και μόνο εφόσον εξασφαλίζεται η επάρκεια των φαρμάκων που έχουν ανάγκη και αναζητούν στο φαρμακείο της γειτονιάς τους οι ασθενείς. Αυτός ο κανόνας, όμως, παραβιάζεται κατά κόρον και το κράτος διαχρονικά έχει αποδειχθεί “αδύναμος κρίκος” στο να πατάξει αυτήν την αθέμιτη πρακτική.
Διαχρονικές παρεμβάσεις του ΕΟΦ
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), δημιούργησε μηχανισμούς ελέγχου, αλλά και απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών για την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά ακόμα και επιβολή χρηματικών προστίμων στο παρελθόν σε εταιρείες που διαπιστώθηκε ότι παραβαίνουν τη σχετική νομοθεσία. Όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν απέδωσε δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα.
Σήμερα ο ΕΟΦ αναγνωρίζει επισήμως σε έλλειψη, περισσότερα από 100 φάρμακα και εμβόλια, ενώ οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι σε μόνιμη έλλειψη βρίσκονται περισσότερα από 150 με 200 πολύτιμα σκευάσματα (για τον διαβήτη, την υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, εμβόλια κ.α.). Τα σκευάσματα που παρουσιάζουν περιστασιακή ή μερική έλλειψη, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φαρμακοποιών, είναι περίπου ... 700 – 800!
Δείτε επίσης - Ελλείψεις Φαρμάκων: Σταγόνα στον ωκεανό, οι επίσημες καταγραφές του ΕΟΦ
Οι ελλείψεις των φαρμάκων επιφέρουν μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται να γυρνούν από φαρμακείο σε φαρμακείο αναζητώντας μάταια τις θεραπείες τους. Πολύ συχνά αποφασίζουν, μάλιστα, να αντικαταστήσουν το φάρμακο τους με άλλη θεραπεία, κάτι που -σε κάποιες περιπτώσεις- μπορεί και να εγκυμονεί ακόμα και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.
Απόστολος Βαλτάς για ελλείψεις φαρμάκων: “Πρέπει να σκληρύνει τη στάση του ο ΕΟΦ”

Την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν το πρόβλημα στον νέο πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Απόστολος Βαλτάς, ζήτησε να υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών, όπως αναφέρει ο ίδιος, μιλώντας στο iatropedia.gr:
“Οι απαγορεύσεις των εξαγωγών είναι ένα ασανσέρ. Σε άλλα φάρμακα απαγορεύονται, σε άλλα παύει η απαγόρευσή τους. Μόλις σταματήσει η απαγόρευσή τους εξαφανίζονται πάλι τα φάρμακα. Όταν απαγορευτεί η εξαγωγή τους εμφανίζονται αμέσως στην αγορά. Άρα ο πρώτος κανόνας είναι, για κάποιο φάρμακο που λείπει από την αγορά για ένα μήνα, να απαγορεύεται η εξαγωγή του για 5 μήνες. Αυτή τη στιγμή μια ολόκληρη φαρμακαποθήκη δίνει μόνο 20 σκευάσματα όταν οι ανάγκες είναι για ένα φάρμακο είναι 100. Δεν είναι ελλειπτικό αυτό το φάρμακο; Και επιτέλους υπάρχει κι άλλη λύση: να υπάρξουν προϋποθέσεις απαγόρευσης των ελλείψεων, μόνο με μια απόφαση του προέδρου του ΕΟΦ. Αν θέλουμε να κάνουμε τομές για να βοηθήσουμε τον κοσμάκη, μπορούμε να βάλουμε απαγορευτικές δικλείδες που θα βοηθήσουν τον άνθρωπο να βρει το φάρμακο του", τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
Οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΕΟΦ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επάρκεια των ελληνικών φαρμακείων, αναφέρει ο κ. Βαλτάς: "Μας απάντησε ότι προσπαθεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να παγιώσει και μια κατάσταση, η οποία λέγεται “σταματώ τις εξαγωγές”. Και εγώ του είπα, ότι οι φαρμακαποθήκες δεν είναι για να εξάγουν φάρμακα. Το καταστατικό τους λέει, ότι ο ρόλος τους είναι η διακίνηση φαρμάκων στην εγχώρια αγορά και η εξασφάλιση του φαρμάκου του Έλληνα πολίτη. Αν δηλώνουν ότι κάνουν εξαγωγική δραστηριότητα, τότε να σταματήσουν να είναι φαρμακαποθήκες, πώς να το κάνουμε;”, καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
iatropedia.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη