11 Δεκ 2019

Ξεκάθαρο Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: «Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία όποτε απαιτηθεί»

«Δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, που
είναι προϋπόθεση για κάθε σχέση καλής γειτονίας» τόνισε ο πρωθυπουργός, σχετικά με τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις, διαμηνύοντας παράλληλα πως «είμαστε σταθερά υπέρ του κάθε καλόπιστου διαλόγου».

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η ψύχραιμη και η σταθερή αντιμετώπιση της επίμονης παραβατικότητας δεν πρέπει να παρευρμηνεύεται. Είναι προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης και απορρέει από το ότι η παρανομίας δεν γεννά δίκαιο».

«Θα υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, όποτε απαιτηθεί» επανέλαβε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις διεθνείς συμμαχίες που έχει «χτίσει» η Ελλάδα.


«Το σύνολο της διεθνούς κοινότητας είναι με το μέρος της Ελλάδας όσον αφορά στο ζήτημα του άκυρου συμφώνου συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης, που καταδικάστηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Η χώρα μας έχει πολλούς συμμάχους σε όλο τον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, είδαν το φως της δημοσιότητας νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Με φόντο τις διεθνείς αντιδράσεις μετά τη σύναψη του συμφώνου με τη Λιβύη, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «όπως ξέρετε την τελευταία περίοδο έχουμε κάποιες δυσκολίες στη Μεσόγειο. Πριν είχαμε στο Αιγαίο.

Συναντηθήκαμε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλήσαμε για περίπου 1,5 ώρα. Σε αυτή τη συνάντηση δεν κράτησα τίποτα κρυφό, τους είπα ξεκάθαρα ό,τι έπρεπε να πω. Τι θα γίνει αν μείνουν κρυφά; Τότε εσείς θα περάσετε δυσκολίες, τον πόνο, τίποτα παραπάνω» και πρόσθεσε:

«Αλλά αν τα θέσεις όλα ανοιχτά και ξεκάθαρα, τότε τις δυσκολίες και τον πόνο εκείνος θα τις έχει. Με βάση την αρχή του «kazan kazan» (win win) μπορούμε να κάνουμε το κάθε βήμα μαζί με τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου. Αρκεί να κερδίζω κι εγώ, να κερδίσεις κι εσύ. Αυτό θα το σεβαστούμε. Διαφορετικά "όλα να είναι δικά μου"... όχι με αυτή τη λογική δεν γίνεται».

Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε νέες απειλές, δηλώνοντας πως «με τη Λιβύη η συμφωνία είναι νόμιμη. Με την Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανένας δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδεια θα τους εμποδίσουμε».

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου παραπονέθηκε για το ότι η Ελλάδα πήγε το θέμα στην ΕΕ.

«Δεν είναι σωστό, η διεθνής κοινότητα ή η ΕΕ να αποφασίζουν για τα εθνικά μας συμφέροντα», είπε χαρακτηριστικά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη