3 Δεκ 2019

Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας: Την ακύρωση της ζητά ο πρόεδρος της Βουλής στην Τρίπολη

Την ίδια ώρα που ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης
Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, προχωράει αυθαίρετα στην οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Τρίπολη, σύμβουλος Ακίλα Σαλέχ, ζήτησε μ’ επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και τον Γενικό Γραμματέα της Αραβικής Ένωσης, Αχμέτ Αμπούλ Γκέιτ να αποσύρουν την αναγνώριση τους προς την κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, αναγνωρίζοντας το κοινοβούλιο ως «νόμινο εκπρόσωπο της Λιβύης».

Η στρατιωτική συνεργασία και η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία από τον πρωθυπουργό Φαγιέζ Αλ Σάρατζ, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στη σπαρασσόμενη -από εμφύλιες συγκρούσεις- Λιβύη.


Ο Σαλέχ δήλωσε ότι η νομοθετική αρχή «δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο συνεννόησης που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης συμφιλίωσης και του τουρκικού κράτους και τις συνακόλουθες υποχρεώσεις», διευκρινίζοντας πως «η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας για τη σύναψη συμφωνιών και μνημονίων κατανόησης με ορισμένες χώρες στο όνομα της Λιβύης, έγινε προκειμένου να αποφύγει την επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Στην ίδια επιστολή, επισημαίνει η υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, χωρίς την επικύρωση από το Συμβούλιο, στοχεύει στην «παραχώρηση της κυριαρχίας του κράτους της Λιβύης και των νόμιμων δικαιωμάτων του επί των χωρικών υδάτων του, επιτρέποντας «την εισβολή του τουρκικού στρατού στο έδαφος του λιβυκού κράτους και του εναέριου χώρου του».

Προηγήθηκε η αντίδραση του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), που ελέγχεται από το στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «παράνομες» τις συμφωνίες υπέγραψε με τον Φαγέζ Αλ Σαράζ.

«Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τον «κλινικό θάνατο» της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA), με επικεφαλής τον Φαγέζ αλ-Σαράζ, ώστε να υπογράψει «παράνομες» συμφωνίες που συνιστούν σοβαρό ρήγμα στο διεθνές δίκαιο και αδιαφορεί για το νόμιμα δικαιώματα άλλων χωρών της ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του LNA, ζητώντας την άμεση παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να μπουν τέλος στις φιλοδοξίες της Τουρκίας στην Λιβύη. Κατά τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, οι τακτικισμοί Ερντογάν δεν συνιστούν παρά μια προσπάθεια της Άγκυρας να μονοπωλήσει τα δικαιώματα εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο.

Με πληροφορίες από: Al Arabiya, Al Wasat News Libya, echedoros-a.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη