7 Δεκ 2019

Πώς θα επηρεάσει τη “γειτονιά” μας η διαδικασία κατά του Τραμπ στις ΗΠΑ;

Στο άρθρο της 11/10/2019 αναφέρθηκαν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης
των ΗΠΑ καθ’όλη τη διάρκεια της διερεύνησης του σκανδάλου Watergate. Το σκάνδαλο Watergate ξεκίνησε με ..

τη σύλληψη πέντε ανδρών για τη διάρρηξη στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος στο συγκρότημα Watergate στις 17 Ιουνίου 1972.

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΥ
Η καταγγελία (impeachment) σε βάρος του Νίξον επισημοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1973. Ο Νίξον παραιτήθηκε στις 8 Αυγούστου 1974. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας καθαίρεσης του Νίξον συνέβησαν τραγικά γεγονότα στην Ελλάδα (Σχήμα 1).

Σχήμα 1. Η διαμόρφωση της αμερικανικής κοινής γνώμης σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Αμερικανικής κοινής γνώμης μεταξύ του Ιουλίου 1973 – Ιουλίου 1974


Δηλαδή, η διαδικασία από την επισημοποίηση της διαδικασίας καθαίρεσης μέχρι την παραίτηση του Νίξον διήρκεσε 10 μήνες. Στις 5 Δεκεμβρίου 2019 επισημοποιήθηκε η έναρξη της αντίστοιχης διαδικασίας καθαίρεσης του σημερινού Προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ. Τα ποσοστά αποδοχής και μη-αποδοχής του κ. Τραμπ την παρούσα περίοδο φαίνονται στο Σχήμα 2.


Σχήμα 2. Ποσοστά αποδοχής και μη-αποδοχής του κ. Τραμπ σήμερα
Μία καλύτερη εικόνα που δείχνει την σύγκριση των ποσοστών μη-αποδοχής των Τραμπ-Νίξον φαίνονται στο Σχήμα 3. Την τρέχουσα περίοδο (Δεκέμβριος 2019) δημοσκοπικά ο κ. Τραμπ βρίσκεται στον μπλε κύκλο (περίπου).

Σχήμα 3. Σύγκριση ποσοστών μη-αποδοχής Τραμπ-Νίξον
Αν κάνουμε την παραδοχή ότι η αμερικανική γραφειοκρατία θα κινηθεί με τους αντίστοιχους ρυθμούς που κινήθηκε στην περίπτωση Νίξον (10 μήνες) τότε τα πρώτα αποτελέσματα περί καθαίρεσης ή μη καθαίρεσης του κ. Τραμπ θα πρέπει να αναμένονται μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2020 (περίπου). Οι αμερικανικές εκλογές πραγματοποιούνται στις 3 Νοεμβρίου 2020, δηλαδή ένα μήνα μετά από την καταληκτική ημερομηνία εκ της ως άνω παραδοχής που κάναμε.


Ουδείς φυσικά γνωρίζει πώς θα καταλήξει η συγκεκριμένη διαδικασία. Προφανώς υπάρχουν δύο σενάρια.
Σενάριο Α: η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο και ο Πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει τη θητεία του οδεύοντας προς τις αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2019.
Σενάριο Β: η διαδικασία οδηγεί τον Πρόεδρο Τραμπ σε καθαίρεση.

Επειδή η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ είναι κυριολεκτικά μη προβλέψιμη θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι και τα δύο σενάρια είναι περίπου ισοδύναμα, δηλαδή έχουν πιθανότητα πραγματοποίησης περίπου 50%.
Το διάστημα μεταξύ του Δεκεμβρίου 2019 και του Νοέμβριου 2020 είναι αρκετά κρίσιμο. Εάν ο κ. Τραμπ καθαιρεθεί τότε οι ΗΠΑ θα βρεθούν εν μέσω πιθανού εσωτερικού πολιτικού αναβρασμού. Τότε οι διαμορφούμενες γεωπολιτικές συνθήκες θα προσομοιάζουν ίσως στην περίοδο καθαίρεσης του Νίξον (Αύγουστος 1974). Δηλαδή, την ίδια περίοδο που η Ελλάδα υπέστη τη διπλή εθνική τραγωδία της Κύπρου.
Εάν ο κ. Τραμπ δεν καθαιρεθεί τότε και πάλι οι συνθήκες θα είναι περίεργες. Ο κ. Τραμπ θα έχει ξεπεράσει ένα μεγάλο πολιτικό εμπόδιο με επιτυχία και θα είναι πολιτικά ενδυναμωμένος ώστε να διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική ηγεσία θα πρέπει να παρακολουθούν από πολύ κοντά τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εξελίξεις στο ερχόμενο δεκάμηνο.
Μία καλή σκέψη θα ήταν ίσως οι έχοντες την πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική ευθύνη να δημιουργήσουν από κοινού ένα ημερολόγιο όπως αυτό του Σχήματος 4 και να το συμπληρώσουν από σήμερα κιόλας με πιθανά επερχόμενα γεωπολιτικά γεγονότα τα οποία οι ίδιοι γνωρίζουν στον τομέα τους πως έχουν ήδη προγραμματισθεί ή προ-ανακοινωθεί.
Τα πρώτα τέσσερα σημαντικά γεγονότα έχουν ήδη αποτυπωθεί. Μπορεί να φαίνεται χαζό σαν πρακτική αλλά όταν θα αρχίσει σιγά-σιγά να συμπληρώνεται με γνώσεις και πληροφορίες από περισσότερες πηγές και διάφορες ειδικότητες (π.χ. οικονομολόγοι, ειδικοί στα ενεργειακά κ.λπ.) τότε ίσως να σχηματοποιηθεί μία καλύτερη εικόνα.

Σχήμα 4. Ημερολόγιο πιθανών επερχόμενων σημαντικών γεωπολιτικών γεγονότων
https://www.defence-point.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη