5 Δεκ 2019

«Παράλληλοι μονόλογοι», «σκληρή συζήτηση»: Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν- Νέα τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

Σε μία «ανοιχτή συζήτηση» όπου «κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες»
και τελικά διαπιστώθηκε ότι «δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν» εξελίχθηκαν οι υψηλόβαθμες ελληνοτουρκικές συνομιλίες υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν που έγιναν την Τετάρτη στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που παραπέμπουν περισσότερο σε παράλληλους μονολόγους.

Στις συνομιλίες «δεν υπήρχε πολεμική ατμόσφαιρα» κατά την άποψη ενός εκ των συμμετεχόντων, ούτε και παρήχθησαν ουσιαστικά αποτελέσματα.


«Αλλά η συζήτηση είναι πάντοτε καλύτερη από τις ανακοινώσεις» σχολίασε διπλωματικός παράγοντας αναφερόμενος στις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας που φέρνουν την Αθήνα προ τετελεσμένων, όπως η συμφωνία για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης που αγνοεί την Ελλάδα και διαγράφει την επήρεια ολόκληρης της Κρήτης, η ανακοίνωση των τουρκικών θέσεων για τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας τους στην ανατολική Μεσόγειο που επικάθεται σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και η επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας ότι τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στην «λάθος πλευρά», όπως το Καστελόριζο, έχουν μόνο χωρική θάλασσα 6 ναυτικών μιλίων και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όφελος της Ελλάδας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των λοιπών θαλασσίων ζωνών.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», μια συζήτηση που ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με σκοπό την επανενεργοποίηση του μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ και την αποφυγή ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο.

«Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν προδιαγεγραμμένο, αυτό που έγινε ήταν περισσότερο μια σκληρή συζήτηση παρά μια εκτόνωση της έντασης» είπε στο protothema διπλωματικός παράγοντας με εμπειρία πολλών ετών στον χειρισμό των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

Πριν γευματίσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ακόμη 7 Ευρωπαίους ηγέτες που διαθέτουν άνω του 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε κατ' ιδίαν -και χωρίς να έχει προγραμματιστεί εκ των προτέρων- τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τι συζήτησαν ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ακόμη γνωστό, όμως η επιμονή του προέδρου των ΗΠΑ να εγκαθιδρύσει προσωπική σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα, την ώρα που η αμερικανική γραφειοκρατία δεν βλέπει με καλό μάτι τις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το State Department χαρακτήρισε επισήμως «προκλητική» και «μη χρήσιμη» την συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ενώ θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων πήραν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, το Ισραήλ και η Κομισιόν.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ» τόνισε ο κ. Μακρόν εκφράζοντας την στήριξη του για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ εξέφρασε την στήριξη και την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα για τις θαλάσσιες ζώνες της εκφράζοντας την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια να παραβιαστούν τα ελληνικά δικαιώματα.
Οι Τούρκοι προαναγγέλλουν έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες που διεκδικούν με την Λιβύη

Πριν την έναρξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών στο Λονδίνο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ έριξε λάδι στη φωτιά προαναγγέλλοντας την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης που οριοθέτησαν μονομερώς Τουρκία και Λιβύη.

«Οι εταιρείες μας θα ξεκινήσουν έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πρώτα όμως θα κυρωθούν οι συμφωνίες στα κοινοβούλια των δύο χωρών και μετά θα παραχωρηθούν οικόπεδα» δήλωσε ο κ. Ντονμέζ αποκαλύπτοντας τον σχεδιασμό της τουρκικής κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, με σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την αντίδραση της Ελλάδας.
Θρασύτατη τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο

Σε μια ακόμα κίνηση που καταδεικνύει με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι είναι αποφασισμένη να κλιμακώσει τις προκλήσεις της προχώρησε η Άγκυρα την ώρα που οι διπλωματικές αποστολές Ελλάδας και Τουρκίας προετοίμαζαν τη συνάντηση κορυφής στην Αγγλία.

Μόλις οι τουρκικές Αρχές πληροφορήθηκαν, με τη γνωστή «χρονοκαθυστέρηση», ότι το φορτηγό πλοίο «Νew Leo» πλέει ακυβέρνητο ανατολικά της Σκύρου, απογείωσαν ελικόπτερο το οποίο χωρίς καν να καταθέσει σχέδιο πτήσης επιχείρησε να πετάξει δυτικά και να προσεγγίσει την περιοχή του ναυαγίου στην καρδιά του Αιγαίου.

Η πρόκληση όμως πήρε άμεση απάντηση από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ήδη στον αέρα πετούσε ζεύγος ελληνικών μαχητικών Mirage 2000-5 τα οποία έσπευσαν δίπλα στο τουρκικό ελικόπτερο πριν καν προχωρήσει βαθιά στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα σχεδόν με την απογείωση του ελικοπτέρου οι γείτονες έδωσαν άμεσα εντολή σε σκάφος της ακτοφυλακής τους να σπεύσει στην περιοχή και να διεκδικήσει συμμετοχή στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Πάγια τακτική της Άγκυρας είναι να στέλνει «κατόπιν εορτής» τα σωστικά της μέσα και να δηλώνει ότι δεν θα αναφέρεται στο ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης το οποίο είναι διεθνώς αναγνωρισμένο και ανήκει στο Λιμενικό Σώμα.

Το σκάφος έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση αφού είχε να καλύψει δεκάδες ναυτικά μίλια με κακές καιρικές συνθήκες και ενώ τα ελληνικά εναέρια μέσα είχαν ήδη σπεύσει και παραλάβει τους ναυαγούς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το τουρκικό πλωτό είχε συνεχώς ανοιχτή την δορυφορική του συσκευή ώστε να εμφανίζεται η θέση του και ότι δήθεν συμμετείχε στην επιχείρηση.

Και όλα αυτά λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη