12 Δεκ 2019

Σφίγγει ο κλοιός για τον απομονωμένο Ερντογάν: Σε διπλωματικό πυρετό η Ελλάδα εν όψει Συνόδου– Στη Αθήνα ο Λίβυος πρόεδρος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «επιχείρηση» της Αθήνας για διπλωματική απομόνωση της
Τουρκίας και έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.


Τα μηνύματα για τη στάση που θα κρατήσει η Ευρώπη ενάντι της Τουρκίας και της «πειρατικής συμφωνίας» που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη στην σημερινή Σύνοδο Κορυφής προκαλουν ανακούφιση στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το προσχέδιο των δηλώσεων, που διέρρευσε, θα υπάρχει σαφής καταδίκη του τουρκολιβυκού συμφώνου ως παράνομου, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα «επαναβεβαιώσει απόλυτα την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, θα συνεχίζει να πιέζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ήδη έχει επικοινωνήσει με πολλούς ευρωπαϊους ηγέτες, περιγράφοντας τις ελληνικές θέσεις και ενημερώνοντας για την τουρκική προκλητικότητα με ενέργειες που συνιστούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Την διαφαινόμενη «δικαίωση» των ελληνικών θέσεων στη Σύνοδο Κορυφής η Αθήνα θα υποδεχθεί παρουσία του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa), ο οποίος έσπευσε τις προηγούμενες ημέρες να χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο συνεννόησης ‘Αγκυρας-Τρίπολη. Σημειώνεται ότι ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του.

Στις ιδιαιτέρως θετικές εξελίξεις της ημέρας καταγράφεται και η σκληρή δήλωση του Βερολίνου έναντι της Τουρκίας, που έρχεται να ενισχύει το μέτωπο Γαλλίας-Ιταλίας.

Ειδικότερα, οι «ισχυροί» της Ευρώπης τοποθετούνται απέναντι από την Τουρκία, με το Βερολίνο να προστίθεται στη λίστα των χωρών που καταδικάζουν τη συμφωνία και τη Γαλλία και Ιταλία να εμφανίζονται πρόθυμες να μετέχουν και πρακτικά στον ελληνικό σχεδιασμό για αντίδραση της Ελλάδας στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, με την αποστολή ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης.

Στον αντίποδα, αμηχανία και προβληματισμό δημιουργεί η στάση του ΟΗΕ, που «νίπτοντας τας χείρας του» ουσιαστικά πετάει το μπαλάκι σε Ελλάδα και Τουρκία καλώντας τες να λύσουν τα προβλήματά τους μόνες τους περιοριζόμενος σε συστάσεις για την αξία του διαλόγου και του σεβασμού των δικαιωμάτων των γειτόνων.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπογράμμισαν σήμερα τη σημασία η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν «συνεχή διάλογο» πάνω σε ευαίσθητα θέματα, μετά το αίτημα της Αθήνας στον ΟΗΕ για την καταδίκη του αμφιλεγόμενου συμφώνου Άγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο.

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπενθυμίζοντα ότι πρόκειται για παιχνίδι λεπτών ισορροπιών που απαιτεί γερά νεύρα.

Στάση «ναι μεν, αλλά» φαίνεται να κρατά και η Ρωσία, με τον Ερντογάν να ποντάρει στη σχέση με τον Πούτιν μετά και τα όσα διημείφθησαν στην Συρία.
Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής

Την διασφάλιση συμπερασμάτων που δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις στέλνοντας σαφές και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία θα επιδιώξει πάση θυσία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που ήδη έχει επικοινωνήσει με πολλούς ευρωπαϊους ηγέτες, περιγράφοντας τις ελληνικές θέσεις και ενημερώνοντας για την τουρκική προκλητικότητα με ενέργειες που συνιστούν κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Στο πλευρό του θα έχει φυσικά και την Κυπριακή πλευρά.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με την έντονη διπλωματική κινητοποίηση ο στόχος είναι διπλός: Πρώτον, να καταδικασθεί η τουρκική προκλητικότητα, που δεν προκαλεί μόνο την Ελλάδα, αλλά δημιουργεί αστάθεια στην περιοχή. Δεύτερον, να γίνει ξεκάθαρο ότι η συμφωνία είναι παράνομη, ότι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα και δεν δεσμεύει καμία τρίτη χώρα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα, χαρακτήρισε ως πολύ θετική την ανακοίνωση του State Department, που κάνει ξεκάθαρο πως για τις ΗΠΑ, η συμφωνία αυτή είναι παράνομη.

Εάν δεν άλλαξει το προσχέδιο των δηλώσεων μετά τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, σε ότι αφορά την Τουρκία θα αναφέρεται, σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, ότι «το σύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», θα προσθέτει η δήλωση.
Στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής

Σήμερα, Πέμπτη, στις 16:00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Eissa), στον απόηχο του μνημονίου συνεννόησης ‘Αγκυρας-Τρίπολης, το οποίο έχει χαρακτηρίσει «άκυρο» η λιβυκή Βουλή.

Ο κ. Αγκίλα Σάλεχ Ίσα πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα κατόπιν πρόσκλησης του Έλληνα ομολόγου του.

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, θα παρίσταται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται, ότι με πρόσφατη επιστολή του προς τον ΟΗΕ, ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής είχε χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ της ‘Αγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία και αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης/Συμφωνίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις» είχε διαμηνύσει ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης στην επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη