13 Δεκ 2019

OHE: «Η Τουρκία παραβιάζει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη»

Την παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του
ΟΗΕ διαπιστώνει σε έκθεσή της η επιτροπή εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, αρμόδια για την επιτήρηση των κυρώσεων κατά της Λιβύης.


Σύμφωνα με τον Guardian, στην έκθεση υπάρχει προειδοποίηση για συνέχιση αποστολής όπλων στην αφρικανική χώρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην 376 σελίδων έκθεση, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ κατονομάζουν την Τουρκία, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ότι εκτελούν τακτικές και δημόσιες αποστολές όπλων.

Στην έκθεση του ΟΗΕ αναφέρεται συγκεκριμένα πως «η Ιορδανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε τακτική βάση και, χωρίς να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να καλυφθούν, μεταφέρουν δημόσια όπλα, γεγονός που σημαίνει παραβίαση του εμπάργκο του ΟΗΕ».


Ακόμα, σημειώνεται ότι οι αποστολές όπλων στις δυνάμεις του Χαφτάρ γίνονται κυρίως από την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Τρίπολη κατά βάση από την Τουρκία.

Για την Τουρκία αναφέρει ότι στηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ και παρέδωσε στις δυνάμεις του στρατιωτικό υλικό, από τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι αεροσκάφος, σύμφωνα με πηγές, ενώ παραθέτει και δηλώσεις του επικεφαλής Εμπειρογνωμόνων που αναφέρει ότι «το εμπάργκο όπλων έχει παραβιαστεί τουλάχιστον 45 φορές από τις 4 Απριλίου».

Η έκθεση του ΟΗΕ τονίζει η Τουρκία παρέδωσε στην κυβέρνηση της Τρίπολης το υπερσύγχρονο σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar ΤΒ2, το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία του γαμπρού του Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την μικρότερη κόρη του Τούρκου προέδρου.

Σύμφωνα με τους New York Times το συγκεκριμένο σύστημα αγοράστηκε τον περασμένο Μάιο έναντι 5 εκατομμυρίων δολαρίων και τότε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Σαράζ, Φατί Μπασαγκά είχε δηλώσει ότι «οι Τούρκοι μας έσωσαν την κατάλληλη στιγμή».

Η έκθεση, σύμφωνα με τον Guardian συνοδεύεται από παράρτημα που περιλαμβάνει εικόνες, χάρτες και αντίγραφα των δηλωτικών πλοίων φορτίων που παραδίδονται στη Λιβύη δία θαλάσσης.

Επίσης, ο ΟΗΕ αναφέρεται σε πτήσεις τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο από την Κωνσταντινούπολη με κιβώτια που έφεραν σήμανση «όχι όπλα, όχι πυρομαχικά» και είχαν ως αποστολέα την πρεσβεία της Λιβύης στην Άγκυρα και παραλήπτη το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης.

Όπως επισημαίνεται, όμως, τα αεροσκάφη που μετέφεραν τα εν λόγω φορτία κατά την πτήση τους έκλεισαν το σύστημα εντοπισμού τους και ήταν «αόρατα» για τις ιστοσελίδες που δίνουν το στίγμα των εμπορικών πτήσεων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη