10 Δεκ 2019

Η SKAG oδήγησε την Jumbo στα δικαστήρια για φθηνές απομιμήσεις και την κέρδισε!

Προκαλώντας σύγχυση στον καταναλωτή, αθέμιτο ανταγωνισμό και οικονομική ζημία στην

Ηδικαστική διαμάχη μεταξύ της εταιρείας SKAG, που δραστηριοποιείται στην αγορά των χαρτικών, σχολικών, τετραδίων κ.ά. και της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Jumbo μόλις ξεκίνησε.
Η απόφαση 3212/2019, του Πρωτοδικείου Αθηνών, Τμήμα Ειδικού Εμπορικού Δικαίου, που κάνει εν μέρει δεκτή την αγωγή που είχε καταθέσει η SKAG κατά της JUMBO αποτελεί θρυαλλίδα στη δικαστική διαμάχη των δύο εταιρειών. Και αυτό γιατί η μεν SKAG εμφανίζεται αποφασισμένη να πάει το θέμα ακόμη και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και η δεύτερη, μέσω πηγών της, να προσβάλλει στο Εφετείο την πρόσφατη απόφαση-σύμφωνα με το άρθρο της Αλεξάνδρας Γκίτση στο Capital.gr.


Ποια όμως είναι η υπόθεση και τι λέει η απόφαση; Η SKAG κατηγορεί την Jumbo ότι πουλάει φθηνές οικονομικά και ποιοτικά απομιμήσεις τετραδίων που μιμούνται προϊόντα που η ίδια έχει κατοχυρώσει, όπως το University -είναι κατοχυρωμένο από την Skag από το 1980- προκαλώντας σύγχυση στον καταναλωτή, αθέμιτο ανταγωνισμό και οικονομική ζημία στην εταιρεία.


Αυτό η SKAG το διαπίστωσε το 2016, -ήδη συνεργάζονταν επί 13 έτη με την Jumbo- όταν υπάλληλοί της είδαν στα ράφια της Jumbo δίπλα στα τετράδια της SKAG φθηνές απομιμήσεις από την Κίνα και την Τουρκία που εισήγαγε η αλυσίδα Jumbo, αναφέρουν πηγές της SKAG.

Αυτή η συνεργασία διεκόπη “βίαια” το 2016 και από το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς έχει ξεκινήσει η δικαστική διαμάχη, η οποία όπως φαίνεται δεν πρόκειται να σταματήσει αφού η πλευρά SKAG είναι αποφασισμένη να πάει το θέμα σε ανώτερο επίπεδο.

Γιατί όμως η SΚAG προτίθεται να προσφύγει σε ανώτερο δικαστικό επίπεδο από τη στιγμή που η πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου έκανε, εν μέρει, δεκτή την αγωγή που είχε καταθέσει κατά της JUMBO; “Γιατί η απόφαση αυτή πλήττει την αξιοπιστία της δικαιοσύνης”, δήλωσε στο Capital.gr ο κ. Δημήτρης Μάρκου, Νομικός Σύμβουλος της εταιρείας.


Τι λέει όμως η απόφαση του Δικαστηρίου; Στην απόφασή του το Πρωτοδικείο αναφέρει τα εξής:

– Κάνει εν μέρει δεκτή την αγωγή της SKAG, και υποχρεώνει την εναγομένη, δηλαδή την Jumbo, να αποσύρει από την ελληνική αγορά όλα τα σπιράλ, τετράδια πολλαπλών θεμάτων που φέρουν τη σύνθετη λεκτική ένδειξη “University Book”.

– Υποχρεώνει την Jumbo να παραλείπει στο μέλλον τη χρήση της σύνθετης λεκτικής ένδειξης “University Book” ή οιασδήποτε άλλης ένδειξης περιέχει ως κυρίαρχο στοιχείο τον λεκτικό όρο “University” σε προϊόντα χαρτοπωλείου και δη σε τετράδια, μπλοκ και κλασέρ.

– Απειλεί σε βάρος της εναγομένης χρηματική ποινή ύψους 3.000 ευρώ υπέρ της ενάγουσας για κάθε παράβαση της υποχρεωσής της που απορρέει από την ανωτέρω διάταξη.

– Κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή ως προς τις προαναφερόμενες καταψηφιστικές της διατάξεις και

– Υποχρεώνει την εναγομένη να καταβάλει στην ενάγουσα το ποσό των 6.815,25 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και μέχρι την πλήρη εξόφληση. Ποσό το οποίο απέχει παρασάγγης από τις οικονομικές αξιώσεις που έχει η SKAG. Πηγές από την εταιρεία SKAG, υποστηρίζουν πως η ονομαστική ζημιά που υπέστη η εταιρεία SKAG από αυτή την απομίμηση ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ.



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη