25 Ιαν 2020

Τουρκία: «Πάμε στη Χάγη, αλλά όχι μόνο για την υφαλοκρηπίδα»

Έτοιμη για διάλογο με την Ελλάδα, για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική
Μεσόγειο, δηλώνει η Τουρκία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει ότι η Τουρκία δεν αποκλείει ακόμα και την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα προβλήματα στο Αιγαίο και την αποστρατικοποίηση των νησιών του.


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος εκπρόσωπος σημείωσε ότι η παραβίαση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα έχει ξεκινήσει από το 1960 και αυτό είναι μόνο ένα από τα αλληλένδετα ζητήματα στο Αιγαίο.

«Πρόκειται για ένα θέμα που αφορά στη συστηματική παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη Ειρήνης του Παρισιού του 1947 και, ως εκ τούτου, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου» συμπλήρωσε και υποστήριξε πως η Ελλάδα απέφυγε την αμφισβήτηση αυτής της διαφοράς.

«Επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, μαζί με άλλα προβλήματα του Αιγαίου, να επιλυθούν μέσω συνομιλιών. Κι όταν το δηλώνουμε, αυτό σημαίνει πως δεν αποκλείουμε μεθόδους αμοιβαία ειρηνικής λύσης, τις οποίες θα συμφωνήσουμε, συμπεριλαμβανομένου και του Διεθνούς Δικαστηρίου», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρότεινε στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τις διαπραγματεύσεις τους σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, να ανοίξει εκ νέου ο διάλογος και οι διερευνητικές επαφές ακόμα και για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

«Η Ελλάδα, όμως, αντί να ανταποκριθεί θετικά σε αυτή την πρόταση, αντί να καθίσει και να μιλήσει μαζί μας, με τον συνηθισμένο τρόπο, διαμαρτύρεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ελπίζει σε βοήθεια άλλων. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στην σοβαρότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας» τόνισε ο Χαμί Ακσόι, ανεβάζοντας τους τόνους της ρητορικής του.

«Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος, αν ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες, κάθε φορά που θα έχει στριμωχτεί», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη