26 Ιαν 2020

Σεισμός στην Τουρκία: Η Ελλάδα να θέσει θέμα για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακουγιού

Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θέσει το θέμα της κατασκευής του πυρηνικού
εργοστασίου των Τούρκων στο Ακουγιού, μετά από το χθεσινοβραδινό φονικό σεισμό στην επαρχία Ελαζίγ. Και να το θέσει με τρόπο που θα κάνει θόρυβο. Ο λόγος εξηγείται επαρκώς από τον χάρτη.

Είναι βέβαιο ότι η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου πάνω στο ρήγμα της Ανατολίας, θα προκαλέσει κάποια στιγμή μεγάλο θέμα σ’ όλη τη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αν στη Τουρκία θέλουν να πάρουν αυτό το ρίσκο, είναι αδιάφορο. Το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να μην ενδιαφέρεται για του Τούρκους, αλλά δεν μπορεί να παίζει με τις ζωές των πολιτών των χωρών της περιοχής. Στις οποίες συμπεριλαμβάνεται Η Ελλάδα.

Το πρόβλημα δεν είναι άγνωστο. Το Μάιο του 2019, αποκαλύφθηκαν προβλήματα στην κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου των Τούρκων στο Ακουγιού. Όπως έγραψε το HaberTürk ,η ρωσική εταιρεία Rosatom ξεκίνησε την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου αλλά το πρώτο εμπόδιο προέκυψε σύντομα.
Η Τουρκική Αρχή Ατομικής Ενέργειας (TAEK) ανακάλυψε ρωγμές στα θεμέλια.

Τον Απρίλιο του 2018, η Κυπριακή κυβέρνηση είχε εκφράσει ανησυχία της για τον ανεγειρόμενο πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού, μόλις 64 χιλιόμετρα από τα Κυπριακά παράλια. Τότε είχε προβεί σε παραστάσεις και διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση.

Από τον Ιούνιο του 2016 ,αμέσως μετά από τον καταστροφικό σεισμό της Λέσβου, Έλληνες σεισμολόγοι είπαν δημόσια ότι η Τουρκία θα πρέπει να επανεξετάσει με μεγάλη σοβαρότητα την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Οι κίνδυνοι που θα προκληθούν από την κατασκευή ενός τέτοιου σταθμού σε μια τόσο σεισμογενή περιοχή είναι τεράστιοι.

Για όλους αυτούς τους λόγους η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να θέσει το θέμα με όσο πιο “απρόβλεπτο” τρόπο μπορεί.

militaire.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη