21 Ιαν 2020

Νέες προκλήσεις Τσαβούσογλου:«Η Ελλάδα δεν είναι «παίχτης» στη Λιβύη και δεν είχε θέση στοΒερολίνο»

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας,
Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Η Ελλάδα δεν είναι «παίχτης» στη Λιβύη και δεν είχε θέση στο Βερολίνο», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελληνικές αντιδράσεις για τη μη πρόσκληση συμμετοχής στη Διάσκεψη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως: «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα».

Για να συνεχίσει, στο ίδιο ύφος: «Η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στη Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;».

Ακόμα, σχολίασε και τις σχέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με τον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ: «Το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει κάποιον που δεν είναι νόμιμος αντί να υποστηρίξει την νόμιμη Kυβέρνηση, δείχνει ότι η οπτική της γωνιά είναι λάθος. Δήθεν θα τον προσκαλέσει (τον Χάφταρ) και θα μας απαντήσει.

Δεν είναι ώριμη στάση αυτή. Η γειτονική μας Ελλάδα πρέπει να επιδείξει μιαν στάση υπέρ του διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας δεν θα λύσει τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε και για τις γεωτρητικές ενέργειες της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου, τονίζοντας πως η χώρα του δηλώνει έτοιμη για συνεργασία.

«Είμαστε έτοιμοι για συνεργασία εδώ. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να τύχουν σφετερισμού τα δικαιώματα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Βρισκόμαστε και στο πεδίο και στο τραπέζι» είπε για την παρουσία του Γιαβούζ στο «οικόπεδο 8».

Συνέχεια, μίλησε και για το project του αγωγού EastMed, τον οποίο χαρακτήρισε σαν «ένα πολιτικό παιχνίδι, που δεν έχει καμία τύχη να γίνει πραγματικότητα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έστειλε μήνυμα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέγοντας πως: «δεν πρέπει να είναι μια ένωση που αποκλείει. Είμαστε χώρα των Βαλκανίων και δίνουμε μεγάλη σημασία στη σταθερότητα των αδερφών χωρών που βρίσκονται εκεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κρατά τις υποσχέσεις που τους έχει δώσει».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη