19 Ιαν 2020

Διάσκεψη Βερολίνου - Αυτό είναι το προσχέδιο

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η διεργασίες για τη Λιβύη ενόψει της κρίσιμης διάσκεψης στο
Βερολίνο που ενδέχεται να βάλει τη χώρα στο δρόμο της πολιτικής λύσης του εμφυλίου πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπή εφαρμογή του εμπάργκο όπλων, περιλαμβάνει το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της αυριανής διάσκεψης, σύμφωνα με εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ που διέρρευσε.

Όπως προκύπτει από την εσωτερική έκθεση του ΟΗΕ, το τελικό ανακοινωθέν, θα περιλαμβάνει επίσης μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, βάσει δημοσιευμάτων του λιβυκού Τύπου, θα ζητείται δέσμευση όλων των συμμετεχόντων να μην παρεμβαίνουν στην εμφύλια σύγκρουση και στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Θα ζητά επίσης, μόνιμη κατάπαυση του πυρός, τέλος όλων των συγκρούσεων, απόσυρση των βαρέων όπλων και διάλυση των πολιτοφυλακών και των ένοπλων ομάδων.

Επίσης, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός, με πρωτοβουλία Ρωσίας και Τουρκίας: «Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» του Βερολίνου, πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα που δεν θα συμμετάσχει τελικά στη διάσκεψη συνεχίζει τις έντονες διπλωματικές διεργασίες και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης είχε μπαράζ επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Τέλος, λίγες ώρες πριν τη διάσκεψη με άρθρο του στο Politico ο Τούρκος Πρόεδρος, εκβιάζει με προσφυγικό και τρομοκρατία ενώ υπογραμμίζει πως η ειρήνευση «περνάει μέσα από την Τουρκία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη