28 Ιαν 2020

Πανικός στην Τουρκία με φήμες για κρούσματα κοροναϊού

Πανικός επικράτησε στην Τουρκία, έπειτα από φήμες που μεταδόθηκαν από ΜΜΕ της
γείτονος περί εμφάνισης κρουσμάτων κοροναϊού στην επαρχία Ακσαράι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, δύο Κινέζοι υπήκοοι, οι οποίοι εργάζονται σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στην περιοχή Σουλτάχανε της επαρχίας Ακσαράι, που βρίσκεται στην Κεντρική Τουρκία, αισθάνθηκαν ζάλη και ναυτία, ενώ είχαν τάση για έμετο.


Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, αποφασίστηκε συνολικά εννέα εργαζόμενοι με χώρα καταγωγής την Κίνα -μεταξύ των οποίων και οι δύο που νόσησαν- να μεταβούν σε νοσοκομείο της περιοχής για λόγους δημόσιας υγείας.

Οι Κινέζοι πολίτες νοσηλεύονται σε ειδικό δωμάτιο, ενώ στο προσωπικό του νοσοκομείο δόθηκαν ειδικές αντιλοιμωξιογόνες μάσκες. Η δε τουρκική διεύθυνση υγείας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και αναλύσεις.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, σε ανακοίνωσή του, διέψευσε πως οι εν λόγω ασθενείς διαγνώστηκαν με κοροναϊό. «Δεν είχαμε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί τελεσίδικα με κοροναϊό», δήλωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμα ότι μόνο ένα άτομο εξετάζεται στο Ακσαράι, ενώ ανέφερε πως το αποτέλεσμα του δείγματος, αν είναι δηλαδή θετικό ή αρνητικό, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε, η κατάσταση του ασθενούς κρίνεται καλή.

ΠΟΥ: Υψηλός ο κίνδυνος μετάδοσης

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διόρθωσε την εκτίμησή του για το μέγεθος της απειλής που συνδέεται με τον νέο κοροναϊό, χαρακτηρίζοντάς το «υψηλό» σε διεθνές επίπεδο και όχι «μέτριο», όπως έγραφε έως σήμερα στις αναφορές του εξαιτίας ενός «λάθους στη διατύπωση», όπως παραδέχθηκε.

Έως σήμερα, ο ΠΟΥ έγραφε ότι ο κίνδυνος είναι «πολύ υψηλός στην Κίνα, υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο και μέτριος σε διεθνές επίπεδο».

«Πρόκειται για ένα σφάλμα διατύπωσης και το διορθώσαμε» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού που εδρεύει στη Γενεύη.

«Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι αλλάξαμε την εκτίμηση σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, όμως αυτό το λάθος ξέφυγε» στις εκθέσεις σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, συμπλήρωσε η αξιωματούχος.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη