17 Ιαν 2020

Αντρίλα μιλάμε ρε φίλε! Δένδιας σε Χαφτάρ: Ελληνικός στρατός στη Λιβύη αν χρειαστεί

«Είπα στον στρατάρχη Χαφτάρ πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο
μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»
Ενενήντα λεπτά κράτησε η συνάντησή του στρατάρχη Χαφτάρ με τον Νίκο Δένδια.

Σε δηλώσεις του κατόπιν της συνάντησής του με τον Λίβυο στρατηγό, ο Νίκος Δένδιας τόνισε τι ζήτησε η ελληνική πλευρά από τον Χαφτάρ αλλά και τι περιμένει από την Γερμανία στην διάσκεψη στο Βερολίνο, όπου η ελληνική κυβέρνηση δεν θα συμμετέχει.

«Είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα ομιλία, όπου συζητήσαμε την κατάσταση στη Λιβύη, τη διάσκεψη του Βερολίνου, αλλά και την επόμενη ημέρα. Ζητήσαμε από τον στρατηγό Χαφτάρ να επιχειρήσει να πετύχει την κατάπαυση του πυρός, την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, την απομάκρυνση των μισθοφόρων, αλλά και την αναγνώριση της ακυρότητας των παράνομων μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης Σάρατζ και της Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη μέρα τη Λιβύη».

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε ευτυχές το γεγονός πως ο Χαφτάρ συμφώνησε με όλα τα παραπάνω.

«Είπα στον στρατάρχη Χαφτάρ πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει την επόμενη ημέρα στη Λιβύη είτε με δυνάμεις για να υπάρξει ανακωχή, είτε με βοήθεια για άρση του εμπάργκο όπλων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν συνεισφορά στο μέλλον του λιβυκού λαού. Θέλουμε να είναι μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα»

Όσον αφορά στη διάσκεψη στο Βερολίνο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ζήτησε από την Γερμανία να είναι ο θεματοφύλακας για τα θέματα της Λιβύης.

«Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της διάσκεψης του Βερολίνου, που ξέρουμε ότι δεν μετείχε η Ελλάδα από το 2015, αλλά συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικοδέσποινα θα έβλεπε τη συμμετοχή μας σαν κάτι θετικό. Περιμένουμε από τη Γερμανία να είναι θεματοφύλακας. Η κοινή μας ευρωπαϊκή θέση, αναγνωρίζει την ακυρότητα των μνημονίων. Περιμένουμε ως Ευρωπαίοι από τη Γερμανία να εκφράσει αυτή τη θέση, το ίδιο κι από τις άλλες συμμετέχουσες χώρες», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ θα έχει στις 13:00 ραντεβού και με τον Μητσοτάκη στη Βουλή.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη