17 Ιαν 2020

Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Γιατί οι εξαγγελίες του Ερντογάν για γεωτρήσεις πρέπει να ανησυχούν την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα εκδώσει
άδειες για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και θα ξεκινήσει τις εργασίες εξερεύνησης, ενδεχομένως σε ύδατα που η Ελλάδα υποστηρίζει ότι είναι δικά της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, επισημαινει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

Αν αυτό συμβεί - συνεχίζει- ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να εμποδίσει τα τουρκικά πλοία και αυτό θα δημιουργούσε όλες τις προϋποθέσεις για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ των δύο χωρών, καταλήγει το δημοσίευμα υπεθυμίζοντας με νόημα τον Ιανουάριο του 1996, και το πώς ένα λάθος μπορεί να μας φέρει πολύ κοντά στην καταστροφή.
Μάλιστα σημειώνει ότι όσοι θυμούνται τα γεγονότα του Ιανουαρίου του 1996, γνωρίζουν πως οι αρνητικές εξελίξεις δεν συμβαίνουν πάντα κατόπιν σχεδιασμού. Απαιτείται μόνο ένας λάθος υπολογισμός ή μια υπέρβαση των ορίων στο «παιχνίδι» ώστε οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε καταστροφή.

Μάλιστα, το ρεπορτάζ τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει την πολιτική της τόσο σε σχέση με την Τουρκία όσο και με την Λιβύη με γνώμονα τον εφιάλτη ενός νέου προσφυγικού κύματος. Με άλλα λόγια υπονοεί ότι ίσως η ΕΕ κλείνει τα μάτι στις τουρκικές προκλήσεις με τον φόβο η Αγκυρα να ακοίξει και άλλο τα σύνορα στους πρόσφυγες που παραμένουν στο έδαφός της.
Και καταλήγει το Bloomberg: Η Ευρωαπαϊκή Ενωση ίσως χρειαστεί να επεκτείνει την λίστα των ανησυχιών της.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη