25 Φεβ 2020

Μία «ανάσα» από την Ελλάδα ο Κορωνοϊός: Το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης, οι καραντίνες και τα δρακόντεια μέτρα

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για πιθανό κρούσμα κορωνοϊού
στη χώρα μας, ενώ ψυχραιμία αλλά όχι εφησυχασμό συστήνουν οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι και το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον κορωνοϊό που επελαύνει στη γειτονική Ιταλία έχοντας στοιχίσει τη ζωή σε επτά άτομα.

Η έξαρση των κρουσμάτων στην Ιταλία τα τελευταία 24ωρα, όπου έχουν ήδη καταγραφεί 229 προσβεβλημένα άτομα, κινητοποίησε τις ελληνικές αρχές που πραγματοποίησαν σε λιγότερο από 24 ώρες τρεις διαδοχικές συσκέψεις.


Μάλιστα μια εξ αυτών έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μέλημα τόσο του πρωθυπουργού όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι, όπως δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου τη Δευτέρα ο κ. Κικίλιας «να συμπεριφερθούμε όλοι, με ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει τον ιό μιας σοβαρής γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί».



Και πρόσθεσε ότι, «επειδή υπάρχουν τα γεωγραφικά δεδομένα και της Ιταλίας και μας λένε οι λοιμωξιολόγοι ότι ενδεχομένως αυξάνεται και η πιθανότητα να έρθει στη χώρα μας, η Ελλάδα είναι θωρακισμένη. Έχει δεκατρία νοσοκομεία αναφοράς, έχει όλα τα νοσοκομεία της και τα Κέντρα Υγείας σε ετοιμότητα, έχει σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων, όπου προΐσταται ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας».

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας στη χώρα υπογραμμίζοντας ότι «είμαστε οργανωμένοι και δομημένοι και αυτό αποδεικνύεται, καθώς έχουμε διαχειριστεί επιτυχώς μέχρι σήμερα, όλα τα ύποπτα περιστατικά».

Υπενθύμισε εξάλλου ότι έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς πανελλαδικά για τη βέλτιστη διαχείριση τυχόν υπόπτων ή πραγματικών κρουσμάτων κορωνοϊού. Σε κάθε ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν προβλεφθεί ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας, ενώ το υπουργείο Υγείας είναι σε ετοιμότητα να καλύψει ακόμα και την περίπτωση που απαιτηθεί κλίνη ΜΕΘ για κρούσμα κορωνοϊού.


Το ελληνικό σχέδιο: Καραντίνες και δρακόντεια μέτρα

Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί μέτρα στις πύλες εισόδου, ωστόσο ήδη καταρτιστεί σχέδιο σε περίπτωση που ο φονικός ιός «χτυπήσει» και τη χώρα μας.

Σημειώνεται πως την ευθύνη για τον σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή των μέτρων, έχει η Πολιτική Προστασία. Το ελληνικό σχέδιο, σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Alpha:

Νοσηλεία – απομόνωση ασθενούς

Η Πολιτική Προστασία αρχίζει αμέσως την ανίχνευση των επαφών του ατόμου. Ψάχνει τους οικείους του και όλους όσους έχει έρθει σε επαφή το κρούσμα.

Όταν αυτοί οι άνθρωποι εντοπιστούν μπαίνουν κατευθείαν σε καραντίνα 14 ημερών σε νοσοκομείο αναφοράς, ακόμη και εάν δεν έχουν νοσήσει.

Εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι του ατόμου που νόσησε και εάν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και ολόκληρη η πολυκατοικία.

Σε περίπτωση πανδημίας:

Δημιουργούνται ζώνες καραντίνας, όσες χρειαστούν.

2 Σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι και όλα αυτά επιτηρούνται από την ΕΛ.ΑΣ.


Ενίσχυση του συστήματος Υγείας και καλή υγιεινή

Πάντως, η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων συζήτησε εκτενώς και ποια άλλα μέτρα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη θωράκιση της χώρας από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα μέτρα αυτά αφορούν σε προσλήψεις νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, έκτακτη χρηματοδότηση και επένδυση σε μέτρα ατομικής προστασίας:

- Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

- Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

- Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

- Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

- Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

- Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

- Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.


Κορωνοϊός: Στα 2.701 τα θύματα, πέθανε τέταρτος επιβάτης του Diamond Princess

Εν τω μεταξύ, ο απολογισμός των θυμάτων από τον κορωνοϊό έφτασε τους 2.701. Χθες στη Κίνα έχασαν τη ζωή τους άλλοι 71 άνθρωποι, ενώ ένας ακόμη άνδρας απεβίωσε στη Νότια Κορέα και άλλος ένας που ήταν επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, στην Ιαπωνία.

Η χώρα έχει δεχτεί μάλιστα σκληρή κριτική για την αντιμετώπιση της κρίσης στο κρουαζιερόπλοιο, ενώ ο υπουργός Υγείας, ερωτώμενος για το αν υπάρχει θέμα να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αρκέστηκε να πει πως ακόμη είναι νωρίς για να ειπωθεί κάτι τέτοιο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη