16 Φεβ 2020

Λαβρόφ: Πολύ καλές οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας, παρά τις διαφωνίες για τη Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση εργασίας
με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Τι ανέφερε για τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις.

Στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος είχε συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη σκιά των εξελίξεων στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Η Ρωσία έχει πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία» επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο.Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαφωνίες για ορισμένα ζητήματα».

Εξήγησε δε, ότι οι συμφωνία ειρήνης με την Τουρκία για το Ιντλίμπ δεν προϋποθέτει – σε καμία περίπτωση – την εγκατάλειψη της μάχης εναντίον της τρομοκρατίας στη Συρία.


«Ρωσία και Τουρκία προσπαθούν να βρουν τρόπους εφαρμογής των συμφωνιών για το Ιντλίμπ, μέσω των διμερών επαφών» κατέληξε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Τσαβούσογλου: Δεν επηρεάζεται η προμήθεια των S-400

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Τσαβούσογλου, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση στη συριακή επαρχία του Ιντλίμπ δεν πρόκειται να επηρεάσει το ζήτημα της προμήθειας των ρωσικών S-400.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μίας κατ’ ιδίαν συνάντησης μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξήγησε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στη βάση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα, τη Δευτέρα.

Διαβεβαίωσε τέλος, ότι Μόσχα και Άγκυρα δεν θα επιτρέψουν οι διαφωνίες για την Άγκυρα να επηρεάσουν τις διμερείς σχέσεις.
Τι συμβαίνει στο Ιντλίμπ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σημερινές επαφές Τσαβούσογλου – Λαβρόφ έλαβαν χώρα στο πλαίσιο της σημαντικής επιδείνωσης της κατάστασης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Στις 4 Φεβρουαρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Άγκυρα για μη τήρηση βασικών δεσμεύσεων των διεθνών και περιφερειακών συμφωνιών, με την Τουρκία να απορρίπτει τις ρωσικές κατηγορίες.

Είχε προηγηθεί η επιδείνωση της κατάστασης στο Ιντλίμπ, μετά και τα ένοπλα επεισόδια μεταξύ τουρκικών και συριακών στρατευμάτων στην περιοχή, αλλά και την κατάρριψη δύο συριακών ελικοπτέρων.

Η Άγκυρα κατηγόρησε τη Δαμασκό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στο Ιντλίμπ, με αφορμή την αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Δαμασκού, και απείλησε με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Η Συρία, από την πλευρά της, υπεραμύνθηκε του δικαιώματος να «απαντήσει» εναντίον των συνεχιζόμενων επιθέσεων τρομοκρατών σε άμαχους πολίτες και κυβερνητικά στρατεύματα.

Η επαρχία Ιντλίμπ, άλλωστε, αποτελεί τον τελευταίο θύλακα τρομοκρατικών, τζιχαντιστικών και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων στα εδάφη της Συρίας.

sputniknews.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη