17 Φεβ 2020

Μάθε… ΝΔ μου γράμματα! Βουλευτές, στελέχη και αυτοδιοικητικοί στα… θρανία

Η διαχείριση του μεταναστευτικού συνιστά το πρώτο πολύ σοβαρό «crash test» για την
κυβέρνηση. Και μπορεί η υπόθεση του ποδοσφαίρου να προμήνυε σοβαρές αναταράξεις, οι γρήγοροι χειρισμοί, όμως,

είχαν ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση της έντασης, με την προοπτική της υπογραφής του ποδοσφαιρικού μνημονίου. Αντίθετα, η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στη διαχείριση του μεταναστευτικού εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές ως προς τις δομές, τα πρόσωπα, αλλά και τις πρωτοβουλίες.

Πλέον, με την αναγγελία χωροθέτησης των κλειστών κέντρων, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα νέο τετελεσμένο. Δεν αρκεί, όμως, απολύτως για να ανακουφίσει τον προβληματισμό αρκετών «γαλάζιων» βουλευτών και στελεχών. Βεβαίως, τα κλειστά κέντρα δεν προβληματίζουν τους «γαλάζιους» βουλευτές οι οποίοι δεν έχουν πρόβλημα να στοιχηθούν πίσω από την κυβερνητική αναγγελία. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, όμως, με κορωνίδα τις αυξημένες ροές των τελευταίων μηνών του 2019, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε βουλευτές και στελέχη ως προς τη συνολική προοπτική αντιμετώπισης του ζητήματος.
Υπό αυτό το πρίσμα και προκειμένου να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική γραμμή, τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η ΝΔ αναμένεται να επιδοθούν σε εντατικό «μασάζ» τις επόμενες μέρες. Αρχής γενομένης από αυτή την Κυριακή, όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης θα βρεθούν σε σύσκεψη με τους πολιτευτές της ΝΔ σε ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές, προκειμένου να συζητήσουν και να αναλύσουν την κυβερνητική πολιτική σε δύο θέματα που ήταν και παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της ΝΔ, αλλά και στις προτεραιότητες των πολιτών που ψήφισαν το κόμμα.
Όπως εξηγούν στο «Π» «γαλάζια» επιτελικά στελέχη, η συνάντηση αυτή, που έχει ως…οικοδεσπότη τον γραμματέα του κόμματος Γιώργο Στεργίου, υπηρετεί έναν διττό στόχο: Αφενός, η ΝΔ επιδιώκει να ενεργοποιήσει τα στελέχη της που κυκλοφορούν στις γειτονιές, ώστε οι πολιτευτές να γίνουν «πολλαπλασιαστές» των θέσεων της κυβέρνησης στις τοπικές κοινωνίες που απευθύνονται, και αφετέρου να μην μπορούν να επικαλούνται στις συζητήσεις τους ότι δεν έχουν ενημέρωση από το κυβερνητικό κέντρο για τις πολιτικές που υλοποιούνται, με αποτέλεσμα να είναι οι πρώτοι που «βγαίνουν στα κάγκελα». Σημειωτέον, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στη ΝΔ παρακολουθούν το σύνολο των δημόσιων τοποθετήσεων των στελεχών του κόμματος σε «πραγματικό χρόνο», συνεπώς υπάρχει σφαιρική εικόνα και για τη διάθεση της στελεχιακής βάσης.
Η πρωτοβουλία με τις ενημερώσεις από υπουργούς δεν θα σταματήσει αυτή την Κυριακή, αντίθετα θα συνεχιστεί και με άλλα πρόσωπα, με ορίζοντα έως το καλοκαίρι. Το επόμενο ραντεβού, σύμφωνα με πληροφορίες, δίνεται στις αρχές του Μαρτίου, όταν και θα κληθούν στα γραφεία τα αιρετά μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, σε άλλη εκδήλωση, με θέμα τις αναπτυξιακές προοπτικές και ευκαιρίες.
Μηνύματα στους βουλευτές
Βεβαίως, εκτός κάδρου δεν θα μείνουν οι βουλευτές. Στα μέσα της εβδομάδας και πριν αναχωρήσει για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου τίθεται επί τάπητος ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός για τα έτη 2021-2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Πρόκειται για τη συνεδρίαση που είχε αναβληθεί τον Ιανουάριο, πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού στο Νταβός, αλλά συνέρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία.
Αρκετοί βουλευτές της ΝΔ, σε συζητήσεις τους με το «Π», εμφανίζονται προβληματισμένοι για την κατάσταση στο μεταναστευτικό. Αναγνωρίζουν ότι είναι το αδύνατο στοιχείο της κυβέρνησης και πως υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις τους προηγούμενους μήνες σε στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο. Κάποιοι, δε, υφίστανται πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες εκλέγονται, είτε λόγω της εκεί παρουσίας αιτούντων άσυλο είτε λόγω της προοπτικής μεταφοράς μεταναστών εκεί. Πριν από μερικές εβδομάδες, άλλωστε, οι υπουργοί και στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, αλλά και άλλοι υπουργοί, πέρασαν «δύσκολες» ώρες συναντώντας βουλευτές της ΝΔ που είτε οι νομοί τουςέχουν δομές είτε πρόκειται να αποκτήσουν δομές. Κανείς εκ των βουλευτών της ΝΔ, πάντως, δεν αμφισβητεί ουσιωδώς το σχέδιο που συγκεκριμενοποιεί τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, με αιχμή του δόρατος τις κλειστές δομές, αλλά και τις πιο γρήγορες διαδικασίες ασύλου. Μάλιστα, αρκετοί βουλευτές εμφανίζονται ικανοποιημένοι και από το γεγονός ότι φαίνεται να εγκαταλείπεται η προοπτική μεγάλων μετακινήσεων στην ενδοχώρα, κάτι που θα τους έθετε υπό πίεση στους νομούς τους.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης διαμηνύει προς όλους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, δεδομένης της κατάστασης, από το σχέδιο που εφαρμόζεται. Βεβαίως, στην ΚΟ της ΝΔ υπάρχουν και βουλευτές με πιο σκληρή τοποθέτηση, ακόμα και για τα κλειστά κέντρα. Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου, όμως, είναι ότι το σχέδιο είναι σαφές και θα εφαρμοστεί, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο να μην εφαρμοστεί, όπως το θέτει συνεργάτης του πρωθυπουργού στο «Π».
Πέραν των βουλευτών, δε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες το απόγευμα της Παρασκευής, αναμένεται να απευθυνθεί και στα στελέχη της ΝΔ, καθώς θα συγκληθεί για πρώτη φορά η Πολιτική Επιτροπή του κόμματος το ερχόμενο Σάββατο. Σημειωτέον, στην ΠΕ συμμετέχουν ex officio και περιφερειάρχες και δήμαρχοι.
του Γιώργου Ευγενίδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη