Χριστοδουλάκης: «Δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν ξεχνάμε»

13 Φεβ 2020

Κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του Κινήματος Αλλαγής με τον ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε ο
Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί οποιασδήποτε συνεργασίας. Το θέμα δεν υφίσταται καν. Γενικά όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να κάνουν μία αυτοκριτική όχι μόνο για τη διακυβέρνηση του – όπως ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν - αλλά και για τότε που ήταν στην αντιπολίτευση, που δίχασε την ελληνική κοινωνία τάζοντας τα πάντα και κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που δεσμεύτηκε», ανέφερε ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.


«Το βασικό πρόβλημα, που για μένα αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ, αφορά στην έλλειψη πολιτικής ταυτότητας. Γιατί όταν ήταν στην κυβέρνηση υπήρχε η πολύ ωραία ομπρέλα της εξουσίας, που η διαχείριση της μπορούσε να ενώσει από κάτω τους πάντες, δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς, κομμουνιστογενείς και τους δήθεν κεντροαριστερούς που προσχώρησαν για να γίνουν απλά Υπουργοί, όταν μία εβδομάδα πριν έβριζαν το ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Τώρα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία πρέπει, επί της ουσίας, να αποφασίσει τι θέλει να εκφράσει και τι θέλει να εκπροσωπήσει». Εμείς δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε γιατί δεν ξεχνάμε. Δεν ξεχνάμε τι έχει γίνει μέσα στην κρίση και τον τρόπο που αντιπολιτεύθηκε ο καθένας, με τα Ζάππεια οι μεν και με τις πλατείες παρέα με τη Χρυσή Αυγή οι δε. Δεν ξεχνάμε ποιοι έχτισαν πολιτικές καριέρες εις βάρος της εθνικής προσπάθειας», συμπλήρωσε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

«Ποιοι νομιμοποίησαν τη διακυβέρνηση Καραμανλή ως κυβερνητική και μετά ως κομματική συνιστώσα. Ποιοι εφάρμοσαν τη χειρότερη μνημονιακή πολιτική παίζοντας τη χώρα στα ζάρια. Αλλά και σήμερα, υπάρχουν σοβαρές πολιτικές διαφοροποιήσεις. Μιλάμε για έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει αποτινάξει ακόμα από πάνω του τη δημαγωγία και το λαϊκισμό», τόνισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

«Είναι σαφές για εμάς ότι ο ρόλος μας τώρα είναι η αντιπολίτευση και αν κάποιος περιμένει ότι θα καθόμαστε απλά και θα κοιτάμε την κυβέρνηση που με επικοινωνιακά “τρικ” δημιουργεί τεράστια ζητήματα είναι γελασμένος. Εμείς κάνουμε ουσιαστική αντιπολίτευση: Εμείς αναδείξαμε το θέμα με τις συλλογικές συμβάσεις των 400.000 εργαζομένων στην εστίαση, τις αυθαίρετες χρεώσεις των τραπεζών, το θέμα με την προστασία της πρώτης κατοικίας, το θέμα με το ασφαλιστικό που δεν λέει τίποτα για το ΕΚΑΣ, τις συντάξεις χηρείας και τις συντάξεις αναπηρίας, τους κομματικούς διορισμούς διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία, και αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα», συμπλήρωσε ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.

Για το προσφυγικό ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είπε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τη Μόρια και όλα αυτά τα κέντρα με άθλιες συνθήκες κράτησης τόσο σε ανθρωπιστικό επίπεδο όσο και για τις τοπικές κοινωνίες. Συνεπώς, ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πολύ χαμηλά τον πήχη και η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να περάσει κάτω από αυτόν. Καταργώντας το αντίστοιχο Υπουργείο και χρησιμοποιώντας διάφορα επικοινωνιακά μέσα.

Ακούγαμε για ζέπελιν στη Σάμο και είδαμε τους φράχτες που θα εμποδίσουν τις μέδουσες να πηγαίνουν στις ακτές. Επί της ουσίας μας λένε ότι σε 42.000 κόσμο που είναι εγκλωβισμένος στο ανατολικό Αιγαίο, θα φτιάξουν 20.000 “ανοιχτόκλειστα” κέντρα και μας λένε ότι 22.000 άνθρωποι, που περισσεύουν, θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα.

Ξεχνούν να μας πουν όμως ότι η κοινή δήλωση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας λέει ότι για όσους μετακινηθούν στην ενδοχώρα, από τα πρώτα σημεία εισδοχής, παύει να υφίσταται το δικαίωμα της επαναπροώθησης τους στην Τουρκία.

Χρειάζεται αλλαγή της κοινής δήλωσης, αλλαγή του Δουβλίνου, απορρόφηση πόρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης του ασύλου, επανενεργοποίηση των επαναπροωθήσεων των μεταναστών προς την Τουρκία και φυσικά, ανάδειξη της ευρωπαϊκής διάστασης του ζητήματος», κατέληξε ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ.
Share
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη