19 Φεβ 2020

Αγορές με κάρτα: Μπόνους για όσους «χτίζουν» αφορολόγητο από ηλεκτρονικές συναλλαγές

Σενάρια για έξτρα bonus στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, που προς το παρόν μένουν στο
συρτάρι, κάνει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ήδη «τρέχει» το νέο πλαίσιο που υποχρεώνει φυσικά πρόσωπα και επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν πληρωμές με κάρτες ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, οι οποίες να αντιστοιχούν στο 30% του πραγματικού τους εισοδήματος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», ο στόχος για έσοδα περί τα 450-500 εκατ. ευρώ φέτος από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, αφού θα είναι καθοριστικός για την επίτευξη του στόχου στο σύνολο των εσόδων, για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού και εντέλει για τον δημοσιονομικό χώρο που αναζητείται για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για τις νέες φοροελαφρύνσεις.


Γι' αυτό και η συζήτηση έχει ξεκινήσει προκειμένου να ενισχυθούν τα κίνητρα για συναλλαγές με ηλεκτρονικό χρήμα.

Στα κίνητρα πάντως που έχουν πέσει στο τραπέζι, θεωρητικώς, είναι να δοθεί ένα πριμ για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις από δραστηριότητες κλάδων υψηλής επικινδυνότητας, προκειμένου να «μετράνε» στο διπλάσιο ή στο τριπλάσιο για το «χτίσιμο» του ποσοστού 30% επί του εισοδήματος.

Ανάλογες εισηγήσεις είχαν βεβαίως εξεταστεί και κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου στο τέλος του 2019, χωρίς ωστόσο να προκριθεί η υλοποίησή τους.

Προς το παρόν πάντως το υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ενίσχυση της ενημερωτικής καμπάνιας για τη χρήση του πλαστικού χρήματος, αν και άνθρωποι της αγοράς εκτιμούν πως το μήνυμα της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι δύσκολο να φτάσει στους καταναλωτές χωρίς την παράλληλη ένταξη νέων κινήτρων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη