27 Φεβ 2020

ΚΙΝΑΛ: Έξι προγραμματικές σημαίες θα αναρτηθούν στη Συνδιάσκεψη

Πλήρης αποκλιμάκωση της εσωκομματικής έντασης παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες
στο Κίνημα Αλλαγής, μετά τα σενάρια περί «μορατόριουμ» με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την επιστολή της Νάντιας Γιαννακοπούλου που ακολούθησε.

Του Χρήστο Δ. Δρούζια


Η ηγετική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής στέλνει πλέον σήμα απεμπλοκής και αποκλιμάκωσης των εσωκομματικών τόνων, ενώ μετά τις αξιοσημείωτες αντιδράσεις, τόσο στην κομματική βάση, όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα - ειδικά από βουλευτές, που έχουν στοχοποιηθεί συστηματικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε μερική, έστω, αναδίπλωση της πολιτικής της, καθώς ναι μεν διατηρεί τους «πολεμικούς» τόνους κατά της Κυβέρνησης, ωστόσο, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, η Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η αντικυβερνητική γραμμή, που έχει χαράξει είναι αδιαπραγμάτευτη, καθώς γνωρίζει ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ, διακατέχεται από «αντιδεξιά», αλλά και από «αντιμητσοτακικά» σύνδρομα.

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το Κίνημα Αλλαγής εγκαταλείπει την επιλογή της αυτόνομης πορείας, που αποτελεί εξάλλου απόφαση συνεδρίου. Στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε ευκαιρία θα υπενθυμίζει τις ευθύνες και τις αμαρτίες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, το «σφιχταγκάλιασμα με τους ακροδεξιούς», αλλά και τη σύμπραξή του με την καραμανλική δεξιά.

«Η αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου της Δεξιάς δεν συνεπάγεται και συγχωροχάρτι στον κ. Τσίπρα και στο ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν με νόημα επιτελικά στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Με βάση τα παραπάνω, είναι σαφές ότι η εξίσωση σε όλα τα επίπεδα δεν είναι εύκολη και απαιτεί λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς, αφού μέχρι τις επόμενες Eκλογές η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι υποχρεωμένη να κινείται σε μια ισορροπία τρόμου μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά την κίνηση της βουλευτίνας του Κινήματος Αλλαγής, στη Χαριλάου Τρικούπη απέφυγαν από την πρώτη στιγμή να ρίξουν λάδι στη φωτιά και προσπάθησαν να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν επιτελικά στελέχη, που εισηγήθηκαν την λήψη πειθαρχικών μέτρων κατά της Νάντιας Γιαννακοπούλου.

Πρόταση που απορρίφθηκε πάραυτα, καθώς εκτιμήθηκε ότι θα πυροδοτούσε νέες εστίες έντασης στο κόμμα, ενώ παράλληλα θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιχειρήθηκε να μπει ένα φρένο σε όσους διακινούσαν διαρροές περί ύπαρξης δεξιάς και αριστερής πτέρυγας στο Κίνημα Αλλαγής.

Διαρροές, που προκάλεσαν την αντίδραση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος σχολιάζοντας τα όσα γράφονται και ακούγονται για «φλερτ» στελεχών του Κινήματος Αλλαγής με Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για «αφελείς αναλύσεις», ενώ στο ίδιο περίπου μοτίβο κινήθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία μίλησε για απαράδεκτα ευφυολογήματα, με στόχο να αλλοιώσουν το περιεχόμενο και την ουσία της επιστολής της.

Την ίδια ώρα, η Φώφη Γεννηματά, η οποία ηγείται του καλέσματος περί εξωστρέφειας, προτρέπει βουλευτές και στελέχη του κόμματος σε φυγή προς τα εμπρός, καθώς στα υψηλά κλιμάκια του κόμματος δεν επιθυμούν να δουν εικόνες συγκρούσεων στο «παρά πέντε» μιας καθοριστικής για την παράταξη διαδικασίας, όπως είναι η Προγραμματική - Ιδεολογική Συνδιάσκεψη, που είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 14-15 Μαρτίου.

Άλλωστε, η Συνδιάσκεψη, την οποία αντιλαμβάνονται στη Χαριλάου ως το μεγαλύτερο πολιτικό γεγονός του έτους για την Παράταξη, αποτελεί το ενδεδειγμένο θεσμικό όργανο για να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ανοικτά - πολιτικά, και ιδεολογικά μέτωπα, ώστε να απαντήσουν στο διττό ερώτημα, πώς διαφοροποιείται το ΚΙΝΑΛ, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.

Η συζήτηση για την ταυτότητα του Κινήματος Αλλαγής αποκτά μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένων των συζητήσεων και αντιπαραθέσεων που γίνονται για την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι το βασικό σύνθημα, ενόψει της Προγραμματικής - Ιδεολογικής Συνδιάσκεψης, είναι: «Η Πολιτική Επιστρέφει - Έχεις τον λόγο», που αποτελεί παράφραση του συνθήματος του κόμματος στην πορεία προς τις κάλπες της 7ης Ιουλίου «Η Λογική Επιστρέφει».

Στόχος της Συνδιάσκεψης είναι, σύμφωνα με επιτελικά στελέχη, να αποκτήσει το Κίνημα Αλλαγής έξι προγραμματικές σημαίες (σ.σ. όσες και οι θεματικοί άξονες), που θα μετατραπούν σε αυτόνομες πολιτικές καμπάνιες, με στοχευμένα κοινά.
Το γεγονός εκτός κομματικών τειχών

Ενόψει της Συνδιάσκεψης θα γίνουν προσυνδιασκέψεις πολιτικού ιδεολογικού αυτοπροσδιορισμού, με στόχο την αποσαφήνιση της ταυτότητας του κινήματος και της κατάθεσης λύσεων και προτάσεων στις έξι θεματικές ενότητες.

Φιλοδοξία της ηγεσίας είναι οι διαδικασίες αυτές να δημιουργήσουν «πολιτικό γεγονός», αποτελώντας ταυτόχρονα και ένα πρώτο crash test για την προαναγγελθείσα προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαρτίου.

Όπως άλλωστε τονίζουν πηγές του Κινήματος Αλλαγής στο «Κάρφι», «Η Συνδιάσκεψη δεν είναι ένα γεγονός, που θα μείνει εντός των κομματικών τειχών».

«Οι πρωτοβουλίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο εντείνονται, με συμμετοχή εκατοντάδων μελών του κινήματος στον ανοιχτό διάλογο, που έχει ξεκινήσει διαδικτυακά», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Συντονιστές της επιτροπής διαλόγου, ανά περιφέρεια, έχουν αναλάβει δέκα στελέχη με κοινωνική, πολιτική αναφορά και σημειολογία, έχοντας στόχο τη δημιουργία ενός ανοιχτού δικτύου, προσβάσιμου προς όλους όσοι θέλουν να συμμετέχουν στον διάλογο.

Το «παρών» στη Συνδιάσκεψη θα δώσουν οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου, οι οποίοι θα μιλήσουν στην ολομέλεια, πριν το σώμα των αντιπροσώπων χωριστεί στις έξι θεματικές ενότητες.

Αρνητικός να παραστεί στη Συνδιάσκεψη εμφανίζεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κρατά σαφείς αποστάσεις από τον χώρο μετά την εκπαραθύρωσή του από τα ψηφοδέλτια του Κινήματος Αλλαγής.
Δημοσιεύτηκε στο «Καρφί» του Σαββατοκύριακου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη