31 Μαΐ 2020

Έτοιμη η Τουρκία να ξεκινήσει έρευνες νοτιοανατολικά της Κρήτης - Τι ετοιμάζει η Αθήνα

Την απόφαση να δυναμιτίσει και άλλο το κλίμα φαίνεται πως έχει λάβει η Άγκυρα με
τον υπουργό Ενέργεια της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ να αποκαλύπτει πως η Τουρκία θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο.

Με δεδομένο ότι η Άγκυρα πραγματοποιεί ότι προαναγγέλλει και λαμβάνοντας υπόψη την άμεση πλέον εμπλοκή που έχει στον πόλεμο της Λιβύης τους επόμενους μήνες η Αθήνα θα κληθεί όπως όλα δείχνουν να αντιμετωπίσει την ενεργοποίηση του παράνομου και άκυρου Τουρκο-Λιβυκού μνημονίου συνεργασίας.


Κάτι που μεταφράζεται σε αποστολή Τουρκικού ερευνητικού σε πρώτη φάση και πλωτού γεωτρύπανου στη συνέχεια στη θαλάσσια ζώνη Νότια της Κρήτης, περιοχή στην οποία οι γείτονες διεκδικούν κυριαρχικά δικαιώματα για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η προαναγγελία των επόμενων Τουρκικών κινήσεων στην περιοχή εκφράζεται πλέον με επίσημο τρόπο δια στόματος του υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι οι έρευνες αρχίζουν μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες.



Τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας Τσαβούσογλου και Ακάρ κάνουν λόγο συνεχώς για τα δικαιώματα της Άγκυρας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη ‘’γαλάζια πατρίδα’’.

Το Τουρκικό Πολεμικό ναυτικό εξέδωσε για πρώτη φορά ναυτικές οδηγίες οι οποίες αφορούν ασκήσεις στο τόξο από Νοτιοανατολικά της Ρόδου έως Νότια της Κρήτης και τον κόλπο της Σύρτης.

Περιοχές στην οποίες δεν έχει την παραμικρή αρμοδιότητα να εκδίδει navtex αφού πρόκειται για χώρο ευθύνης των Ελληνικών αρχών και πολύ μακριά από τα Τουρκικά εδάφη.

Και μάλιστα στις navtex η Άγκυρα έδωσε συμβολικά ονόματα τα οποία όλα μαζί σχηματίζουν τη φράση ‘’Πόσο ευτυχισμένος είναι όποιος αποκαλείται Τούρκος’’. Ενέργεια ξεκάθαρα προκλητική που καταδεικνύει ότι σταδιακά η Τουρκία περνά στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού της.

Η παρουσία του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού τους τελευταίους μήνες στην ευρύτερη περιοχή Νότια της Κρήτης και κυρίως στο Λιβυκό πέλαγος είναι κάτι παραπάνω από έντονη αφού η Άγκυρα διαθέτει πλέον μόνιμα μια μικρή αρμάδα από φρεγάτες στην περιοχή η οποία μάλιστα ενισχύεται.

Τα Τουρκικά πολεμικά πλοία κινούνται όλο και περισσότερο στον τόξο Καστελόριζο, Ρόδος , Κάρπαθος, Κρήτη, Λιβύη. Μια θαλάσσια περιοχή στην οποία ούτε πλησίαζαν τις προηγούμενες δεκαετίες, εκατοντάδες μίλια μακριά από τους Τουρκικούς ναυστάθμους.

Η επόμενη κίνηση της Τουρκίας στην περιοχή συνδέεται ξεκάθαρα και με τις εξελίξεις στον Λιβυκό εμφύλιο όπου η συμμετοχή των γειτόνων είναι πλέον κάτι παραπάνω από έντονη και δίχως αμφιβολία έπαιξε καθοριστικό έως τώρα ρόλο στην ισχυροποίηση του προέδρου Σάρατζ και στη αντεπίθεση των δυνάμεών του.



Το «γραμμάτιο» για την Τουρκία εάν σταθεροποιηθεί ή ακόμα και κυριαρχήσει ο Λίβυος πρόεδρος Σάρατζ έναντι του Στρατάρχη Χάφταρ θα είναι τόσο η μόνιμη παρουσία των Τουρκικών δυνάμεων στη χώρα, ακόμα και με ναυτική ή και αεροπορική βάση και φυσικά η ενεργοποίηση του παράνομου μνημονίου με την έναρξη ερευνών στη θάλασσα και με εμπλοκή της Τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου.

Το ερώτημα πλέον είναι πόσο έτοιμη είναι η Αθήνα να αντιδράσει και να αντιμετωπίσει κάθοδο Τουρκικού ερευνητικού Νότια της Κρήτης.Στο Ελληνικό επιτελείο το σενάριο αυτό έχει εξεταστεί και αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Είχε προηγηθεί άλλωστε η προσπάθεια του ‘’Oruc Reis’’ να προχωρήσει σε έρευνες κοντά στο Καστελόριζο όταν στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» και ακολούθησε στενό και έντονο «πρέσινγκ» του Τουρκικού ερευνητικού μέχρι να αποχωρήσει.

Από τότε πέρα από τις διπλωματικές κινήσεις τις οποίες διαθέτει η χώρα η στρατιωτική ηγεσία προχώρησε στην εκπόνηση συγκεκριμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση ανάλογης ενέργειας είτε στην ίδια περιοχή είτε Νότια της Κρήτης έπειτα από την υπογραφή του παράνομου μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης.

Τα απόρρητα σχέδια του Γενικού επιτελείου προβλέπουν σύμφωνα με πληροφορίες κλιμακωτή αντίδραση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ανάλογα με τις Τουρκικές ενέργειες και τη διάθεση των γειτόνων να προχωρήσουν σε έρευνες παρά τις διπλωματικές ενέργειες της Αθήνας.

Τόσο το Πολεμικό Ναυτικό όσο και η Πολεμική Αεροπορία έχουν ήδη εκπαιδευτεί σε μια σειρά από σενάρια αποτροπής τα οποία φτάνουν μέχρι και την εμπλοκή με στρατιωτικά μέσα των γειτόνων τα οποία θεωρείται βέβαιο ότι θα συνοδεύουν το Τουρκικό ερευνητικό ή ακόμα και το Τουρκικό γεωτρύπανο.

Η στρατιωτική ηγεσία έχει καταστήσει σαφές ότι από τη στιγμή που θα λάβει εντολή αποτροπής διαθέτει και τα μέσα και την αποφασιστικότητα να σταματήσει οποιαδήποτε ενέργεια και μάλιστα εν τη γενέσει της πριν οι γείτονες προχωρήσουν σε τετελεσμένα και καταστάσεις μη αναστρέψιμες.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες άλλωστε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος διεμήνυσε ότι σε οποιαδήποτε απειλή οι Ένοπλες Δυνάμεις «θα επιτελέσουν το καθήκον τους δυναμικά και νικηφόρα».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη