27 Μαΐ 2020

Η μεγάλη εικόνα

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ο δημόσιος διάλογος συχνά εξαντλείται στα
τρέχοντα, τα ευτελή και τα εφήμερα. Κι αυτό γεννάει οξύμωρα:πολιτικές διαφωνίες χωρίς πολιτικό διακύβευμα, πολιτική αρθρογραφία χωρίς πολιτική άποψη και πολιτική επικοινωνία χωρίς πολιτικό περιεχόμενο.

Του Ρίζου - Θεόδωρου Χαδούλη*


Μέσα σε όλον αυτό τον ορυμαγδό, δεν παραξενεύομαι που για άλλη μια φορά αδυνατούμε να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Αρκετοί ενθουσιώδεις δημοσιολογούντες, για παράδειγμα, αφιερώνουν όλη τους τη φαιά ουσία προσπαθώντας να επικοινωνήσουν το μήνυμα ότι ο σημερινός πρωθυπουργός είναι καλύτερος διαχειριστής από τον προηγούμενο.

Αυτό προσδοκάμε από έναν ηγέτη; Να διαχειρίζεται καλά τα τρέχοντα; Ε λοιπόν όχι! Ο Μιτεράν έλεγε πως πολιτική είναι η διαχείριση των συμβόλων. Και εκεί ακριβώς είναι που πραγματικά ξεχωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γιατί το πιο σημαντικό που έχει καταφέρει στο σύντομο χρονικό διάστημα της διακυβέρνησής του είναι ότι άνοιξε ένα παράθυρο σε ένα δυνητικό μέλλον. Κι από εκεί μας δείχνει την Ελλάδα όπως θα μπορούσε να είναι. Ή όπως μπορεί να γίνει.

Τεχνητή νοημοσύνη, εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα, δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) και blockchain, πολύτιμα εργαλεία στην υπηρεσία του πολίτη. 3d-printed λύσεις ένα κλικ μακριά. Πολιτική προστασία από την οθόνη του smartphone. Χρηματοδοτικά εργαλεία για τους dreamers που θέλουν να γίνουν doers και λιγότερη γραφειοκρατία για τους doers που βαρέθηκαν να παλεύουν με τη χαρτούρα. Κανόνες. Αλλά και ελευθερία. Ο άνθρωπος πάνω από τους αριθμούς αλλά και οι αριθμοί στην υπηρεσία του ανθρώπου.

Έμπρακτη αλληλεγγύη στους κατατρεγμένους. Όχι όμως σε βάρος της εθνικής κυριαρχίας. Ηγεσίες που είναι αποφασισμένες να κάνουν τομές. Αλλά ξέρουν να ζητάνε και κανένα συγγνώμη όταν αποπέφτουν σε λάθη. Άλλη γλώσσα, άλλο ήθος, άλλη νοοτροπία, άλλα αντανακλαστικά. Και πάνω απ’ όλα, μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση.

Όχι γιατί μας επαινούν οι ξένοι. Μα γιατί πλέον πιστεύουμε στους εαυτούς μας και πατάμε στα πόδια μας.

Όποιος πιστεύει στον Κυριάκο Μητσοτάκη λοιπόν, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ξεκινήσει να σκέφτεται με ποιον τρόπο θα γίνει και ο ίδιος κομμάτι αυτής της εικόνας. Δεν έχει ανάγκη από κόλακες ο πρωθυπουργός. Θα χρειαστεί όμως σίγουρα πολλούς developers…

Δείτε που μας δείχνει. Για μας το άνοιξε αυτό το παράθυρο. Για όλους. Δείτε τη μεγάλη εικόνα. Και σταματήστε επιτέλους να κοιτάτε το δάχτυλο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

*Υπεύθυνος ΟΝΝΕΔ Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Καταπολέμησης της ανεργίας




 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη