31 Μαΐ 2020

Τούρκος δημοσιογράφος «καρφώνει» τον Ερντογάν: Χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία για πολιτικούς λόγους

Τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την Αγία Σοφία ως «σύμβολο κατάκτησης» για
πολιτικούς λόγους, κριτικάρει Τούρκος δημοσιογράφος στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Καράρ» με τίτλο «Γιατί η Αγία Σοφία δεν κατακτήθηκε την περσινή χρονιά;».

Ο Ακίφ Μπεκί τονίζει πως όποτε υπάρχει κρίση με την Δύση ή εσωτερικά πολιτικά προβλήματα, το πρώτο πράγμα στο οποίο μπαίνει η κυβέρνηση στον πειρασμό να πράξει, είναι να ανακοινώσει πως θα ανοίξει την Αγία Σοφία για μουσουλμανική προσευχή.


Και στη συνέχεια αναβάλλεται, «αλλά διατηρείται ζωντανή η προσδοκία για να επανέλθει και πάλι το ‘λαικό αφήγημα’ της Αγίας Σοφίας όποτε χρειαστεί, προκειμένου να παρηγορείς και να αποσπάς την προσοχή της κοινής γνώμης, παίζοντας με τα σύμβολα», γράφει χαρακτηριστικά ο Τούρκος αρθρογράφος, που αναρωτιέται γιατί δεν άνοιξε πέρυσι η Αγία Σοφία ως τζαμί μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν.

Η κιτς φιέστα του Ερντογάν

Θυμίζουμε ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος έστησε ολόκληρο σόου για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης. Βέβαια, Ερντογάν δεν έδωσε φυσικό παρών, αλλά τοποθετήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στα κοινωνικά δίκτυα της τουρκικής προεδρίας προβλήθηκε live η φιέστα, που έχει οργανώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μουσική και τραγούδια. Λίγο αργότερα ξεκίνησε το τηλεοπτικό σόου που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού και πολιτισμού της Τουρκίας με ανάγνωση αποσπασμάτων από το Κοράνι και τις προσευχές όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν. Μάλιστα, η προσευχή πραγματοποιήθηκε μέσα στην Αγία Σοφία.

Μετά από την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τοξότες έριξαν τα βέλη τους και πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό.

Ένα ομοίωμα τείχους ακριβώς έξω από τον χώρο του Μουσείου της Αγίας Σοφίας έχει στήσει η κρατική τηλεόραση της Τουρκίας (ΤRT), ώστε να γίνει ένα τηλεοπτικό σόου αναπαράστασης της 29ης Μαΐου του 1453.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη