6 Ιουν 2020

Κυβέρνηση: Σαφής καταδίκη της Τουρκίας από το Στ. Ντιπάρτμεντ- Νέες προκλήσεις-Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνει ο
πρωθυπουργός την προκλητικότητα, που συνεχίζει να επιδεικνύει η Άγκυρα. Αυτή τη φορά, κάμερα του Λιμενικού κατέγραψε τουρκικές ακταιωρούς να συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες στα νερά του Αιγαίου, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί. Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που χαρακτήρισε προκλητικό το Τουρκολυβικό Μνημόνιο.



Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος φαίνεται ότι με τη συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, λέμβοι με αλλοδαπούς στο Ανατολικό Αιγαίο, επιχειρούν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τούρκοι ακτοφύλακες «συλλαμβάνονται» από τον φακό, σε δυο διαφορετικά περιστατικά στη Λέσβο να συνοδεύουν και να προτρέπουν μετανάστες να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα.

Στο βίντεο καταγράφονται εικόνες από την προετοιμασία στα τουρκικά παράλια, τον πλου της λέμβου με τους μετανάστες και την προστασία που τους παρέχουν τα μέλη της τουρκικής ακταιωρού με τη συνοδεία τους έως την οριογραμμή των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Σε εγρήγορση η Αθήνα για τις τουρκικές προκλήσεις-Ηχηρή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (live+video)

«Είναι γνωστή και πάγια η προσπάθεια της Τουρκίας αφενός να εργαλειοποιήσει δυστυχισμένους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες για να προωθήσει τις γεωστρατηγικές επιδιώξεις και αφετέρου να προκαλέσει ένταση και επεισόδιο στο Αιγαίο», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.
State Department: Προκλητικό το Τουρκολυβικό Μνημόνιο

Η Ουάσιγκτον την ίδια στιγμή επισημαίνει προς την Τουρκία για το παράνομο μνημόνιο που έχει συνάψει με τη Λιβύη, ότι δεν μπορεί νομικά ζητήματα να επηρεάσουν τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο Δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια», διαμήνυσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Μια παρέμβαση από αυτές που δεν έχουμε συνηθίσει. Όχι στη λογική των ίσων αποστάσεων. Αλλά, σαφής καταδίκη Τουρκίας και σαφής υποστήριξη Ελληνικών θέσεων», χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σε μια κίνηση κλιμάκωσης των διπλωματικών αντιδράσεων, ο πρωθυπουργός απέστειλε επιστολές στην ηγεσία της ΕΕ, καταγγέλλοντας την τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας. Το θέμα των Τουρκικών προκλήσεων θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις 18 και 19 Ιουνίου.

Σε μια κίνηση γεμάτη συμβολισμό επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαρκούς ασκήσεως, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνος Φλώρος, μαζί με ανωτάτους και όχι μόνο έκαναν άλμα με αλεξίπτωτο στατικού ιμάντα.
Ανήσυχη δηλώνει η αξιωματική αντιπολίτευση για τις εξελίξεις

«Να υπάρξει σχεδιασμός, κάτι που σήμερα δεν υπάρχει, και να ενημερωθούν όλα τα κόμματα για τις Ελληνοτουρκικές εξελίξεις, καλεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας.

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ που έγινε διαδικτυακά η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα, σημειώνοντας ότι αν οι Τούρκοι περάσουν από τα λόγια στις πράξεις θ’ απαντήσουμε άμεσα και αποφασιστικά.

«Ο Πρωθυπουργός αρνείται συστηματικά να καθίσουν οι Πολιτικοί Αρχηγοί στο ίδιο τραπέζι, γιατί δεν θέλει να δεσμευτεί σε «κόκκινες γραμμές. Κανείς δεν του έχει δώσει κανείς λευκή επιταγή», δήλωσε η Φώφη Γεννηματά στον Σκάι.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης εκτίμησε ότι «την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ λένε ότι το τουρκολιβυκό Σύμφωνο είναι παράνομο, στηρίζουν την κυβέρνηση Σάρατζ που το υπέγραψε».

«Έχετε βάλει πήχυ τα 6 ναυτικά μίλια και όχι τα 12, που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Ή το έχετε στήσει το παιχνίδι με την Τουρκία, ή κάνετε λάθο;», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

Την ίδια ώρα, μήνυμα στην Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της ΕΕ, έστειλαν οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομάδας MED 7, με την υιοθέτηση της κοινής τους δήλωσης. Παράλληλα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα.
Νέα πρόκληση Ερντογάν με την Αγιά Σοφιά

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόδρος Ταγίπ Ερντογάν έδωσε εντολή για αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας, ενώ μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο επανέλαβε ότι θα μετατραπεί σε τζαμί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωνε την ίδια ώρα ότι η Αγιά Σοφιά είναι περιουσία της τουρκικής δημοκρατίας.

Η νέα πρόκληση έρχεται μετά τις ανακοινώσεις για έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τις ψευδείς ειδήσεις για συρροή χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων στον Εβρο και τις δηλώσεις Ερντογάν για ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου.

«Η στρατηγική της γαλάζιας πατρίδας, εφαρμόζεται συνειδητά αυτή η στρατηγική που είπα της πολυμετωπικής πίεσης προς την Ελλάδα και αυτό πρέπει να απαντηθεί», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης, Νίκος Μελέτης

Ανταπόκριση-Τουρκία: Αριάννα Φερεντίνου
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη