2 Ιουλ 2020

Νότης Μηταράκης: «Εντός Ιουλίου αποτελέσματα από τις εθελοντικές επιστροφές μεταναστών - Ελπίζουμε για νέο Δουβλίνο εντός του 2020 – Άγνοια… δημοσίων λογιστικών από τον ΣΥΡΙΖΑ»

«H δυνατότητα ταχέων επιστροφών των ατόμων που απορρίπτονται οι αιτήσεις τους  θα παίξει ουσιαστικό ρόλο στο να αλλάξει η εικόνα του μεταναστευτικού στη χώρα… Εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική απέλασης αυτών που δεν δικαιούνται προστασία, ενώ έχουμε ενεργοποιήσει και ένα πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών για 5.000 θέσεις, το οποίο μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει να δείχνει αποτελέσματα!»
Τα παραπάνω τόνισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης μιλώντας σήμερα στο Radio North98 και στην εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος”. 
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για αλλαγή του ευρωπαϊκού κανονισμού για τη μετανάστευση, εντός του 2020, ώστε να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι επιστροφές παρανόμων μεταναστών στις πατρίδες τους: «Εντός του 2020 υπάρχουν καλές πιθανότητες να κατατεθεί ο καινούριος κανονισμός Μετανάστευσης και Ασύλου. Θα είναι το νέο ”Δουβλίνο’’. Σίγουρα θα υπάρχει έντονη πολιτική αντιπαράθεση σε κάποια
σημεία, ωστόσο θεωρώ ότι θα έχουμε καλύτερη δυνατότητα επιτυχίας στο θέμα των επιστροφών. Είναι σημαντικό πως η Ευρώπη αλλάζει λίγο στρατηγική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αναγνωρίζει πλέον πως η πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται στην ΕΕ δεν είναι πρόσφυγες πολέμου αλλά οικονομικοί μετανάστες και αυτό αλλάζει την όλη λογική που αντιμετωπίζεται αυτή η κρίση».
Όσον αφορά στα υπό δημιουργία ΚΥΤ μεταναστών που δημιουργούνται στα νησιά και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για υπέρογκη δημόσια δαπάνη τόνισε ότι χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και  δεν τίθεται κανένα θέμα χρήσης εθνικών κονδυλίων: «Η χρηματοδότηση για ΚΥΤ σε Σάμο, Κω, Λέρο έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ προφασίζεται άγνοια για το πώς λειτουργεί το δημόσιο λογιστικό. Καθιερωμένη πρακτική είναι να μπει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και πριν αυτή ολοκληρωθεί, έρχεται η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αλλάζει ο κωδικός από το εθνικό πρόγραμμα στο συγχρηματοδοτούμενο. Έτσι γίνεται πάντα. Αυτός που το έγραψε (σ.σ.: την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΚΥΤ) είτε έχει άγνοια του πως λειτουργεί το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή απλώς θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις.  Η ουσία είναι πως δεν θα ξεκινήσουμε την κατασκευή των κέντρων αν δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση. Εννοείται ότι δεν πρόκειται να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό για να κάνουμε τα κέντρα στα νησιά. Θέλουμε να κάνουμε κέντρα τα οποία θα έχουν τις συνθήκες διαβίωσης και τα μέτρα ασφαλείας που θα μας καλύψουν τα επόμενα χρόνια στη αντιμετώπιση των όποιων εξάρσεων.  Στα νησιά πρέπει να υπάρχει ένα αίσθημα ασφάλειας και για τους διαμένοντες και για τους κατοίκους που σημαίνει ότι οι δομές πρέπει να είναι πιο αυτόνομες. Αυξάνουμε το χώρο ανά διαμένοντα, βάζουμε μέσα και άλλες υπηρεσίες όπως πρωτοβάθμια υγεία ώστε να περιορίσουμε την ανάγκη να γυρίζουν όλη μέρα στις  πόλεις. Στόχος μας είναι, με το καινούριο σύστημα,  κάνεις να μην παραμένει στα νησιά πάνω από 6 μήνες.»
Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για τη δράση των ΜΚΟ ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι τα θέματα που χειρίζεται η Δικαιοσύνη θα αναδειχθούν από τη Δικαιοσύνη και πως δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι υπάρχουν  και χρήσιμες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του μεταναστευτικού. «Βέβαια στην προηγούμενη διακυβέρνηση είχαμε φτάσει στο άκρο, η κυβέρνηση να διαθέτει το 82% των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατευθείαν σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.»
Ολόκληρη η συνέντευξη:https://www.youtube.com/watch?v=XZDyExrt_0U
RADIO NORTH 98.0 , ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 34, 54623 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη