13 Ιουλ 2020

Μεγάλη ανησυχία για τις «αναζωπυρώσεις» του κορωνοϊού

Μεγάλη είναι η ανησυχία των υγειονομικών Αρχών για τις «αναζωπυρώσεις» του κορωνοϊού στη χώρα μας.


Τις δύο επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα φανεί πόσο μακριά εκτείνεται αυτή η αλυσίδα και ποια ήταν η επίπτωση των εισαγόμενων κρουσμάτων στη διασπορά της νόσου Covid-19 στη χώρα.


Πρόκειται για μια πορεία πρωτόγνωρη λόγω του κορωνοϊού και, εκ των πραγμάτων, με κενά και αβεβαιότητες στον σχεδιασμό και στο ξεκίνημά της για την έναρξη της οποίας όμως οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές της χώρας κατέβαλαν -και συνεχίζουν να καταβάλλουν- τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια.

Πέντε παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία της Ελλάδας στο αχαρτογράφητο πεδίο του τουρισμού όπου εισήλθε από την 1η Ιουλίου.

Τα εισαγόμενα κρούσματα κορωνοϊού, τα «ορφανά» κρούσματα δηλαδή χωρίς γνωστή πηγή μετάδοσης, οι ασυμπτωματικοί ασθενείς και η τυχόν «υπερμετάδοση» του ιού βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών.

Τελευταίος αλλά κρισιμότερος όλων παράγοντας, κατά τους ειδικούς, είναι η τήρηση από τους πολίτες των μέτρων απόστασης, υγιεινής, προστασίας.

Κάθε πράξη ή παράλειψη στην τήρηση των μέτρων γίνεται ένας επικίνδυνος κρίκος που ενώνει κρούσματα σε μία άλλοτε ορατή και άλλοτε αόρατη μολυσματική αλυσίδα κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη η απόφαση την προηγούμενη Δευτέρα να υπάρξει απαγόρευση εισόδου στους τουρίστες από τη Σερβία και την περασμένη Παρασκευή αποφασίστηκε να ζητείται τεστ από τους τουρίστες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Το ίδιο «διαβατήριο» αρνητικού τεστ για τον ιό πιθανότατα θα επιδεικνύουν και οι τουρίστες στα αεροδρόμια σε περίπτωση που επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα και σε άλλες χώρες από τις οποίες υπάρχει ροή προς την Ελλάδα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Υγείας με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων προκειμένου να συνεκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας και των άλλων χωρών προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τον τουρισμό.

Ακόμα, θα αξιολογηθούν τα εγχώρια δεδομένα, όπως η διαφαινόμενη αναζωπύρωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη, και μάλιστα με μικρό αριθμό «ορφανών» κρουσμάτων, όπως και η εστία της Δυτικής Μακεδονίας, με 37 κρούσματα από τα οποία τα 7 είναι ορφανά, για το ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων.

Για τις υγειονομικές αρχές της χώρας τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν και είναι αναμενόμενα και το στοίχημα είναι ο γρήγορος εντοπισμός τους. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν έχουν προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς. Τον τρέχοντα μήνα έχουν καταγραφεί 229 κρούσματα σε τουρίστες επί συνόλου 398 κρουσμάτων στη χώρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα εισαγόμενα περιστατικά εντοπίστηκαν στη βασική χερσαία πύλη της βόρειας Ελλάδας, στον Προμαχώνα Σερρών, από όπου μπαίνουν στη χώρα κυρίως οι τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες, όπου "σαρώνει" το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη