6 Αυγ 2020

ΚΡΗΤΗ: Σε απόσταση αναπνοής Έλληνες και Τούρκοι – Ποιος υποχώρησε

Ένα πρόσφατο περιστατικό που ήρθε σήμερα στο φως…

Από το ελληνοτουρκικό παιχνίδι που παίζεται σε Αιγαίο και Κρήτη, άλλες φορές μαθαίνουμε αμέσως τι γίνεται, άλλες φορές αργότερα.
Η αλήθεια είναι μία: Ελλάδα και Τουρκία κινούνται σε τεντωμένο σκοινί.
Όπως αναφέρει ο Βηματοδότης, στην πρόσφατη κοινή άσκηση ελληνικών και αμερικανικών δυνάμεων, μια ελληνική και μια τουρκική φρεγάτα βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής.
Το σκηνικό, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, συνέβη στο κεντρικό Αιγαίο, το πρωί της 24ης Ιουλίου. Η φρεγάτα «Αιγαίο» και ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού έλαβαν διαταγή από το ΓΕΕΘΑ να κινηθούν νοτίως της Κρήτης προς το Σουέζ ώστε να ενταχθούν στη δύναμη συνοδείας του αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» (CVN-69).
Το αεροπλανοφόρο, εκείνη την ώρα, περνούσε τα στενά του Σουέζ και έβγαινε στην Μεσόγειο.
ΓΕΕΘΑ
Το ΓΕΕΘΑ περίμενε το αεροπλανοφόρο, με τα 90 μαχητικά F/A-18 και τους πυραύλους Τόμαχωκ, λίγες ημέρες αργότερα, εκεί γύρω στις 30 Ιουλίου, αλλά οι διαβουλεύσεις που έγιναν στο παρασκήνιο το έφεραν στη Μεσόγειο και νοτίως της Κρήτης πολύ νωρίτερα, όταν κορυφώθηκε η κρίση με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, το οποίο ήταν έτοιμο να αποπλεύσει από την Αττάλεια, ωστόσο ο Ελληνικός Στόλος έκανε το Αιγαίο μπλε και απέτρεψε την όποια τουρκική πρόθεση εισβολής σε Ελληνικό Ζωτικό Χώρο.
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗ
Η ελληνική φρεγάτα όταν έλαβε την διαταγή άρχισε να κινείται προς το Σουέζ (το ίδιο έκανε και το υποβρύχιο). Μια τουρκική φρεγάτα που βρισκόταν σχεδόν απέναντι από την ελληνική και παρακολουθούσε τις κινήσεις της, μόλις αντιλήφθηκε ότι η φρεγάτα «Αιγαίον» αλλάζει ρότα και πλέει νοτίως, έκανε κι αυτή ακριβώς το ίδιο. Μπροστά η ελληνική φρεγάτα, πίσω η τουρκική. Αλλά όταν ο Τούρκος κυβερνήτης είδε το αεροπλανοφόρο και αντελήφθη τι ακριβώς συνέβαινε, ποια δηλαδή ήταν η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας, ανέκρουσε πρύμναν, δηλαδή υποχώρησε.
Οι ελληνοαμερικανικές ασκήσεις έγιναν κανονικά και οι Τούρκοι πήραν ακόμα ένα μήνυμα…
Με πληροφορίες από tovima.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη