14 Αυγ 2020

Κρίσιμη ημέρα για τα ελληνοτουρκικά: Η τηλεδιάσκεψη και οι διπλωματικές επαφές

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τα ελληνοτουρκικά. Το συμβούλιο των
υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκαλείται εκτάκτως σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, μετά από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η Ελλάδα, προκειμένου να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Στο έκτακτο συμβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει τους ομολόγους του, μεταξύ άλλων, για τα πραγματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών ως προς τα επιχειρησιακά συμβάντα στην περιοχή.


Ο Ζοζέπ Μπορέλ, ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, έγραψε σχετικά στο Twitter: "Θα καλέσω μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα και θα εξετάσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο".
Η κρίσιμη συνάντηση Δένδια - Πομπέο

Ακόμα, πολύ σημαντικής σημασίας είναι η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα της Παρασκευής (τοπική ώρα) στη Βιέννη στην Αυστρία.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με μια ξεκάθαρη τοποθέτηση την επομένη του απόπλου του «Oruc Reis» για εργασίες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα ανακοίνωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο» και επισήμανε ότι «τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Η σημερινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο θεωρείται μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία να αποσπάσει μια νέα αμερικανική τοποθέτηση ενισχυτική των ελληνικών συμφερόντων, αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θεωρείται υπέρμαχος του δικαιώματος της Ελλάδας σε ΑΟΖ με πλήρη επήρεια των νησιών, όπως ακριβώς και για την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη